Yemeklerle İlgili Efsaneden İbaret Olan Bilgileri Duyduktan Sonra "Buna Nasıl İnandım!" Diyeceksiniz

Küçükken muhakkak şu cümleyi duymuşsunuzdur: 'Sakın sakızı yutma, midene yapışır!' Tıpkı bunun gibi aslında pek çok gerçek olmayan bilgiler zihnimize kazınmış durumda. Yemeklerle ilgili en yaygın efsaneleri ve bunların gerçek olup olmadıklarını yazdık. İyi okumalar! 👇

1. "Yere düşen yiyecekleri 5 saniye içinde yerden alırsanız yiyebilirsiniz."

'Beş saniye kuralı' olarak da bilinen bu durum başlı başına bir efsanedir. Mikroplar, bakteriler oldukça hızlıdır ve kimi zaman sadece bir saniyede bile bulaşırlar. Özellikle yiyecek ne kadar ıslaksa bulaş hızı o kadar artar.

2. "Gezen tavuklar daha sağlıklı ve özgür ortamlarda yaşarlar."

Tavuklar 'kafessiz' olsalar bile dışarıda özgürce yaşamazlar. Yani aslında bu bir efsane.

3. "Kristalleşen bal bozulmuştur."

Balın kristallenmesi iyi saklanamadığını gösterir. Aromasını ve lezzetini az da olsa kaybeder ama işin aslı bal asla bozulmaz.

4. "Yemeğin bozulmuş olup olmadığına bakarak ve koklayarak anlayabilirsiniz."

Pek çok insan, bir yiyeceğin güvenli olup olmadığını ona bakarak veya koklayarak anlayabileceğinize inanır. Ancak E. coli veya Salmonella gibi tehlikeli mikroplar, yemeğinizin farklı görünmesine veya kokmasına neden olmaz.

5. "French fries olarak bilinen patates kızartması Fransa'da bulundu."

Aslında French tabiri menşeinden ziyade doğranma usulünü French cut: boyuna dilimlenmiş şeritlerin uzun ve ince olması.

6. "İstiridye çiğ yenir ama canlı servis edilmez."

İstiridyenin kabuğunun içindeki etli kısım çiğ yenir. Ama hareketsiz olması onun ölü olduğunu göstermez...

7. "O kadar sıcak ki, kaldırımda yumurta pişer!"

Bir yumurtayı kaldırımda pişirmek oldukça zor olur, çünkü kaldırım taşları zayıf bir ısı iletkenidir. Bir yumurtanın pişmesi için 158 dereceden daha yüksek bir sıcaklığa ihtiyaç vardır ve sıcak bir kaldırım sadece 145 dereceye kadar çıkabilir.

8. "Amerikan peyniri, bir tür peynirdir."

Paketlenmiş, plastik ambalajlı Amerikan peynir dilimleri teknik olarak peynir değildir. Aksine, 'peynir ürünleri' olarak kabul edilir. Auguste Escoffier Mutfak Sanatları Okulu bu peynirin; peynir sütünün ısıtılması, enzimler ve bakterilerle kültürlenmesi, pıhtıları ve peynir altı suyunun ayrılması ve daha sonra tuzlanıp pıhtıları bir tekerlek veya blok haline getirmesinden yapıldığını açıklıyor. Yani sütten daha çok bolca tuz, koruyucu ve emülgatör içeriyor.

9. "İncir bir meyvedir."

İncir aslında meyve değildir. İncir ağaçları diğer meyve ağaçları gibi çiçek açmaz. İncirin meyvesi aslında bir tür kapalı çiçektir!

10. "Çiftlik somonu pembedir."

Yabani somon balığı pembe pigmentasyonunu karides ve kril yemekten alır. Ancak çiftlik somonu doğal olarak beyaz veya gri olacağından, çiftçiler çiftlik somonunu besledikleri gıdaya genellikle pigmentli bileşikler eklerler, böylece yabani somonla aynı renkte olurlar.

11. "Kahve büyümeyi ve gelişmeyi engeller."

Kahve aslında büyümenizi engellemez. Ne kadar uzun ya da gelişmiş olduğunuz çoğunlukla genlerinize bağlıdır ve elbette iyi beslenme de oldukça yardımcı olur.

12. "Tatlı patatesler ve beyaz patatesler aynı familyadan gelir."

Aslında tatlı patates, kahkahaçiçeğigiller familyasının bir üyesidir. Beyaz patates ise domates, tütün, şili biber ve patlıcan ile itüzümü ailesindendir.

13. "Son kullanma tarihi geçen yiyecekler bozulmuştur."

Üreticilerin en iyi tadı sağlamak için ürünü belirli bir tarihe kadar kullanmanızı öneren 'son kullanma' tarihleri vardır. Ancak, son kullanma tarihinden sonra ürünün tadı, dokusu veya rengi değişse bile, yenebilir. Bu kuralın istisnası bebek mamalarıdır.

14. "Kereviz eksi kalorili bir yiyecektir."

Kerevizi ezmek ve sindirmek için sebzenin içerdiğinden daha fazla enerji gerektiğine inanmış olabilirsiniz. Ancak, Beslenme ve Diyetetik Akademisi'ne göre kerevizin (ve marul gibi diğer sebzelerin) 'negatif kalorili' yiyecekler olduğu sadece bir efsanedir!

Çocukken Hepimizi Doğru Olduğuna İnandırdılar: Yemeklerle İlgili Tamamen Efsane Olan Bazı Yalanlar
Pişirmeden Önce Çiğ Haliyle Kırmızı ya da Beyaz Et Yıkanır mı? Doğru Bilinen Tüm Yanlışları Anlatıyoruz
Dünyanın Farklı Ülkelerinde Satılmasını Bırakın Adının Bile Anılması Yasaklanmış Olan Amerikan Yiyecekleri

Popüler İçerikler

Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
YORUMLAR
02.10.2022

At yalanı serisine hoş geldiniz. Bende diyorum ki neden 100 derecede haşladığım yumurta pişmiyor?.. ülke her konuda yalan söyleyenlerle dolu. Bu editörü engelledim.

#7'yi yazan Adana'da hiç yaşamamış galiba

02.10.2022

Arkadaşın amerikan pazarında aldığı ayakkabanın tabanı asfalta yapıştı eridi komple dolmuş beklerken 😅😅bende onu yazacaktım bu arada 😊

02.10.2022

5 numara yanlış. french fries ismi Belçika patatesinden gelir ve 2. dünya savaşında amerikan askerlerinin Belçika nin Fransız kantonunda tanıştığı bu yiyecege verdiği isimdir

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ