Yemek Yeme Alışkanlıklarımızı Değiştirerek Cilt Sorunlarımıza Çare Bulabilir miyiz?

Cilt, insan vücudundaki en büyük organdır ve yaşam tarzınız ve sağlığınızın genel durumu hakkında birçok sinyal verebilir. Sizler için hazırladığımız bu bir dizi tavsiyede, ciltte en sık karşılaşılan sorunların yediklerinizi değiştirerek çözülebileceğinden bahsettik!

Düşük kalorili krakerler ve çıtır ekmekler cildinizin erken yaşlanmasına sebep olabilir.

Düşük kalorili gıdalar, kan şekeri seviyesinin çok hızlı yükselmesine neden olur. Bu belirli zamanlar için uygun olsa da, uzun vadede kan şekerindeki ani değişiklikler erken cilt yaşlanmasına yol açabilir. Cilt daha donuk ve kuru olur. Vücut bu durumla nasıl baş edeceğini kestirmekte zorlanır!

Unutmayın üzerinde 'diyet' yazan yiyeceklerin çoğu vücudunuz için tehlike teşkil edebilir. Doğal yiyecekleri uygun miktarda yemeyi tercih etmeniz daha sağlıklıdır.

Şeker ve tatlandırıcılar alında kırışıklıklara ve kuruluğa sebep olabilir.

Şeker ciltte bulunan kolajen ve elastinin hücrelerinin tahrip olmasına neden olur. Bu iki madde özellikle alın bölgesinde etkin haldedir, çünkü burası vücudun en düşük miktarda deri yağının bulunduğu yerdir. 

Tatlandırıcılar da şekerle aynı etkiyi eder, ancak fruktoz sıradan şekerden daha fazla kolajen yok eder.

Doğal yollardan kolajen almak için somon, hindi ve maydanoz tüketin.

İnek sütü ve süt ürünleri sivilcelenme ve kızarıklık yapabilir.

Laktoz intoleransı olan bireylerde süt ürünleri tükettikten sonra, ciltte kızarıklık ve küçük enflamasyonlar gözlemlenir. Fakat sütte bulunan birtakım hormonlar bu semptomların sağlıklı bireylerde görülmesine de sebep olabilir. Bu konuyu uzun zamandır araştıran bilim insanları, inek hormonları ve insan hormonlarının çakıştığını varsaymaktadırlar.

Eğer yüzünüzde akne ya da küçük şişiklikler oluyorsa, alerji testi yaptırabilirsiniz. Eğer alerji olasılığını ortadan kaldırdıktan sonra şikayetleriniz sürüyorsa, süt tüketiminizi azaltıp iyot alımınızı yükseltebilirsiniz. 

Burun ve yanak kısmında oluşan kapiller damarlar fazla acılı ya da baharatlı besinler tüketmekten kaynaklanabilir.

Baharatlı yiyecekler vücuttaki tüm işlevleri hızlandırır - metabolizmayı geliştirir, vücudun ısısını ve kan dolaşım hızını artırır. Kan kılcal damarlardan daha hızlı akmaya başlar, böylece ciltte daha görünür hale gelir.

Eğer cildinizde belirgin kılcal damarlar fark ediyorsanız, daha az acılı yiyecekler yemeyi deneyin, uyku düzeninizi gözden geçirin, stres seviyelerinizi azaltmaya çalışın, beslenmenizi düzeltin ve daha fazla spor yapın.

Meyve suyu ve smoothie tüketmek ciltte kirlilik hissine yol açabilir.

Lif, vücuttaki tüm temizleme işlemlerinden sorumludur. Lif özellikle meyve, sebze ve meyvelerde bulunur. Meyve suları ve smoothieleri yapılırken içindeki lifler ezilir yani yok olur gider. 

Vücudunuzun ihtiyacı olan lifi başka yiyeceklerden, örneğin çeşitli fasulyeler, tam buğday ekmeği ve kuru meyvelerden gidermelisiniz.

Yüzde şişme, esnekliğin kaybolması ve donuk bir renk fazla hayvansal protein tüketen kişilerde görülür.

Bunlar kandaki pH seviyelerinin değişmesiyle ilgili durumlardır. Protein parçalandığında asidik düzeyi değişir. Buna ek olarak metabolizmada ferment ve hormonların üretimi yavaşlar, cildin yenilenmesi de bunlara dahil.

Hayvansal yiyecekleri azaltmanın yanında, soya, salatalık, avokado, brokoli ve hindiba yiyerek vücuttaki alkali seviyesini yükseltebilirsiniz.

Kahve ve çay, su içmenizin azalmasına sebep olursa, cildiniz de buna bağlı olarak kurur.

Çay ya da kahve içtiğimizde, vücut bunları bir sıvı olarak algılar, bu yüzden daha az su içeriz. Çay ve kahve diüretiktir, fakat bedenimiz su içtiğimizi düşünürken biz aslında yeteri kadar su içmiş olmayız.

Her bir kahve ya da çay için bir bardak su tüketin. Bunun yanında bol sulu meyve ve sebzeler yiyin. Örneğin salatalık, bal kabağı, yeşil salata ve greyfurt gibi.

Keratosis pilaris yani ciltte tavuk derisi görünümü, tehlike teşkil etmese de görüntü olarak sizi rahatsız edebilir.

Bu durum deri içinde bulunan kıl kanalında ölü hücrelerin birikmesi ve bu kanalın tıkanmasıyla oluşur. Bu görüntüyü azaltmak için sabun içermeyen temizleyiciler kullanın ve cildinizde her zaman nemlendirici losyon kullanın.

Ayrıca bu olasılığı ortadan kaldırmak amacıyla gluten intoleransı için bir test de yaptırabilirsiniz.

Popüler İçerikler

Göndermesiz Anket: En Komik Komedyeni Seçiyoruz!
İlk Buluşmada Alman Usulü Hesap Ödediği İçin Buluştuğu Kişinin Cimriliğinden Dem Vuran Kadın Tartışma Yarattı
Cem Yılmaz'dan Küfürlü Gönderme Gelmişti: Hasan Can Kaya'dan Ünlü Komedyene Cevap Geldi!