Yemeği Çok Hızlı Yiyenlerin Aklından Hiç Çıkarmaması Gereken 13 Şey

İşimizi bilimsel verilere dayanarak yapıyoruz. Her ne kadar bazılarınız yattığımız yerden, g*tümüzden veri uydurduğumuzu düşünüyorsa da onlar çok ayıp ediyorlar. Hazırlayacağı bir içerik için Amerika’da George Town Üniversitesinin Kütüphanesinde 1 hafta araştırma yapanlarımız var!

Yine bu içerikte de bilimin aydınlattığı yoldan yürüme kararlılık ve azmimizi ortaya koyduk. Kimse bizi araştırmacı kişiliğimizi test etmeye kalkmasın lütfen. Evet, bilim diyorduk; Ohio State Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmaya göre, yumuşak gıdaları 5-10, daha sert gıdaları 30 kere çiğnemeden yutmak sağlığımız için zararlı ve kilo almayı tetikleyen unsurlardan biri. 

Eğer gıdaları 3 kere çiğneyip, neredeyse tüm olarak yutuyorsanız bilin ki siz bir “speed eater” yani hızlı yiyicisiniz. Biraz yavaşlamanızı biz değil, bilim söylüyor size. Yine baştan başlamayalım, bu içeriği hazırlarken masamın üzerinde makale duruyor!

1. Hızlı yiyiciler etraflarında tanımadıkları veya yeni tanıştıkları kişiler varsa yerken zorlanırlar.

2. Yavaşlamaya çalışırlar, unutup hızlanırlar, ağızlarına, çenelerine salata suyu akar, bıyık varsa ayran olur, fark edip utanırlar, vs.

3. Hal böyleyken hızlı yiyicilerin misafirlikte doymaları mümkün değildir, çünkü ya tokum diye yalan söylerler, ya da o kadar yavaş yerler ki beyinleri yemek yediklerini algılayamaz.

4. Gittikleri restoran önden zeytinyağı, banmalık ekmek, bal, tereyağı, vs. veriyorsa hızlı yiyiciler bunlarla doymayı başarabilen kişilerdir.

5. Bazen öyle hızlı yerler ki yemek bir keyif olmaktan çıkıp, ihtiyaca dönüşür. Tıpkı paslanmamak için sürekli yağlanan bir robot gibi.

6. Hızlı yiyiciyseniz kilo alırsınız demiştik, bunun sebebi ise beyninizin yeme hızınıza ayak uyduramaması. Yani doyduğunuzu anlayana kadar 3 kişiyi doyuracak gıdayı tüketmiş oluyorsunuz.

7. Ayrıca hızlı yiyicilerin boğazlarına bir şey kaçırıp ölme ihtimallerinin çok yüksek olduğunu söylesek, sanırım bunu sorgulamazsınız. En nihayetinde yutak da küçük bir et ve kıkırdak parçası, şaşırabiliyor hız karşısında.

8. Bu maddede psikoloji ile fizyolojiyi birleştirmeye çalışacağım dikkat: Fast food’ları, abur cuburları o kadar hızlı tüketiyorsunuz ki, kendinize bir dakika ayırıp bunun vücudunuzu ne hale getirdiğini düşünemiyorsunuz, vicdan azabı duyamıyorsunuz bile.

Nasıl ama, bence harika oldu.

9. Hazımsızlık sadece kahvede oturup soda isteyen amca hastalığı değil, esasen hızlı yiyicilerin bir problemi. Beyin, yutak, vs. derken mideyi unuttuk sanmayın, az çiğnediğiniz lokmalar gelir midenizi tırmalar.

Sonra soda soda diye gezinir durursunuz. İşe yarar mı? Bir, iki, üç… yarar sonra ne olacak? Deleceksiniz o garip, o hassas mideciklerinizi.

10. Yanak ısırma, dudak dişleme, dil kapma, vb. olaylar hızlı yiyicilerde çok daha fazla görünür.

Görsel için özür dilerim, dudak, yanak, dil ısırma yazınca bunlardan başkası çıkmıyor, ama siz anladınız olayın özünü.

11. Sonra bunlar yer eder, bir gün bir bakmışsınız aftlarla başınız dertte…

12.

13. Anlatacaklarımız bu kadar, bilimin derin sularına dalsak 50 madde daha sıralamak işten bile değil ama sizi yormak istemiyoruz, bu kadardan da anlamış olmanız gerek hızlı yememeniz gerektiğini.

Editoryal bonus - Girişte biraz fevri davrandım, ama bilime laf edilince kendimi tutamıyorum özür dilerim.

Popüler İçerikler

Yarışmaya Katıldıktan Sonra Başından Vurulan Mutlu Kaya'nın "Başardım" Paylaşımı Duygulandırdı!
Zeynep Sönmez'den İlk WTA Şampiyonluğu Geldi
Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'un Yaptığı Açıklamalar Gündem Oldu: ''Uyanın Fenerbahçeliler Uyanın!''