Yeme Alışkanlıklarınızı Değiştirmeniz Gerekebilir: Gluten Hassasiyetini İşaret Eden 13 Belirti

Son zamanların popüler diyeti; glutensiz beslenme! Kafelerde ve restoranlarda da sık sık glutensiz menüler görmeye başladık. Sosyal medyada da sürekli glutensiz besinler ve tarifler karşımıza çıkıyor. Ama glutensiz beslenme bir tercihten ibaret değil. Gluten hassasiyeti olan kişilerin sağlıklı kalabilmek için mutlaka bu diyeti izlemeleri gerekiyor. Bu nedenle gluten hassasiyetinizin olup olmadığını bilmeniz son derece önemli! İşte gluten hassasiyetiniz olduğunu gösteren 13 belirti:

1. Şişkinlik

Gluten hassasiyeti belirtilerinin başında sindirim problemleri geliyor. Gaz ve şişkinlik gibi bağırsak sorunları gluten hassasiyetinin habercisi olabiliyor.

2. İshal

Bir diğer sindirim problemi olan ishal, gluten hassasiyetini işaret ediyor olabilir.

3. Kabızlık

Gluten hassasiyetinin belirtisi olan sindirim problemlerinin en yaygını ise kabızlık. Tabii ki her kabızlık sorunu yaşayan gluten hassasiyeti taşıyor denemez. Fakat kronikleşmiş bir kabızlık yaşıyorsanız, gluten hassasiyeti de ciddiye almalısınız.

4. Yorgunluk

Elbette hepimiz yoğun ve koşuşturmalı geçen günlerin ardından yorgunluk hissederiz. Fakat bu durumu çok daha hızlı ve de sık yaşanıyorsanız gluten hassasiyetiniz olabilir.

5. Egzama gibi deri hastalıkları

Özellikle gluten içeren besinler tükettikten sonra derinizde kaşıntı, egzama gibi rahatsızlıklar yaşıyorsanız, bu da glutene karşı bir hassasiyetiniz olduğuna işaret edebilir.

6. Sivilce

Bir türlü kurtulamadığınız sivilcelerin nedeninin gluten olabileceğini hiç düşündünüz mü?

7. Burun tıkanıklığı / burun akıntısı

'Glutenle burun akıntısının ne alakası var' demeyin! Eğer gluten hassasiyetiniz varsa vücudunuz bu alerjik duruma karşı bir tepki veriyor olabilir.

8. Baş ağrısı

Gluten hassasiyeti olan kişilerin yaşadığı yaygın belirtilerden biri de baş ağrısı. Özellikle glutenli gıdalar tükettikten sonra nükseden ağrılarınız varsa bir uzmana danışsanız iyi edersiniz.

9. Eklem ağrıları / kramplar

Eklem ağrılarının birçok nedeni olabilir. Bunlardan biri de gluten hassasiyeti. Gluten hassasiyetine bağlı olarak parmaklarda ve eklemlerde şişkinlik, eklem iltihaplanmaları, kramp ve ağrılar oluşabilir.

10. Ruh hali değişkenliği

Gluten hassasiyeti olan kişilerde kaygı, depresyon ve ruh hali değişimleri sıkça yaşanabilir.

11. Keratosis pilaris

Genellikle kolun üst kısmında görülen ve 'tavuk derisi' görünümü oluşturan pütürlü deri döküntüsü keratosis pilaris olarak adlandırılır. Bu durum glutenin bağırsaklara zarar verdiği için yağ asitlerinin ve A vitaminin yeteri kadar kullanılmaması nedeniyle oluşur.

12. Hormonal dengesizlik

Özellikle kadınlarda görülen adet öncesi sendromu ya da polikistik over sendromu gibi hormonal dengesizliğe bağlı gelişen durumlar, gluten hassasiyetinden de kaynaklanıyor olabilir.

13.Fibromiyalji

Kronikleşmiş yorgunluk ile ifade edilen fibromiyaljinin kaynağı net bir şekilde bulunmuş değil. Fakat fibromiyalji, gluten hassasiyeti olan kişilerde daha sık görülüyor.

İlgini çekebilir.

Son Yıllarda Moda Haline Gelen Glüten ve Glütensiz Beslenme ile İlgili Yanlış Bilinen Gerçekler
Glüten Hassasiyeti Nedir? Gluten Alerjisi Nasıl Anlaşılır?
Glutensiz Beslenmeye Yeni Başlayanlar ve Başlamak Zorunda Kalanlar İçin 19 Pratik Tavsiye

Popüler İçerikler

Koşun Kaos Var: Demet Akalın Programına Gülben Ergen'i Konuk Edince Seren Serengil'in Tepkisi Sert Oldu!
Avukatı Doğruladı: Tutukluluğunun Devam Etmesini Kaldıramayan Dilan Polat İntihara Kalkıştı!
Kızılcık Şerbeti Yapımcısından Müjdat Gezen'in Olay İddiasına Sert Yanıt!
YORUMLAR
12.09.2021

Ben 16 yaşında gluteni bırakmıştım şimdi yıllar oldu halimden çok memnunum depresyondan çıkıyorsunuz resmen

03.07.2023

Nasıl besleniyorsunuz peki takip ettiğiniz bir diyet listesi var mı? Kendime de benzerini uyarlayabileceğim.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ