İstanbul'un tarihi surlarının hemen dibinde yer alan ve yüzyıllardır sebze meyve yetiştirilen Yedikule Bostanları'ndaki seralar ve bostancı barakalarının yıkımı yeniden gündeme geldi.
İstanbul'un tarihi surlarının hemen dibinde yer alan ve yüzyıllardır sebze meyve yetiştirilen Yedikule Bostanları'ndaki seralar ve bostancı barakalarının yıkımı yeniden gündeme geldi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) bostana gireceğini duyan üreticiler ve yaşam savuncuları ayağa kalktı. İş makineleri şimdilik bostana gelmese de, vatandaşlar tetikte. Belediyenin bu kararı geri çekmesini ve kendilerini muhattap almasını istiyor.
Yedikule Bostanları 2006 yılında yapılan kamulaştırmanın ardından 2013’de imara açılmak istendi, o dönemde bazı bostanlar yıkıldı. İBB boş durmadı ve geçtiğimiz günlerde bu kez Koruma Kurulu kararını gerekçe göstererek, Yedikule Bostanlarında üretim yapan vatandaşlara bostanları temizlemelerini, baraka, sera ve depoları ortadan kaldırmalarını istedi. Bostanların boşaltılmaması durumunda ise, iş makineleriyle yıkıma gelecekleri söylendi. Üreticiler, Yedikule Bostancılar Derneği ve yaşam savunucuları da yıkıma karşı çıkmak için bostan başındaydı.
Evrensel'den Eylem Nazlıer'in haberine göre Yedikule Bostancılar Derneği sözcüsü Cihan Kaplan, “Bizim burada 60 senelik mazimiz var. Arkadaşlarımızın çoğu geçimini burdan kazanıyor. Bizans surları kadar, bu tarlalar da eski. Bostan kültürünün devamlılığını sağlıyoruz burada. Biz burada gıda üretiyoruz, domates, nane, marul, lahana yetiştiriyoruz. İstanbul’un neresinde böyle bir imkan var, neresinde yediğinizin nasıl üretildiğini görüyorsunuz, neresinde çocuklarımız toprakta ekili meyve sebze görüyor? Sera ve barakalarımızla ilgili bir sorun varsa birlikte çözüm bulalım. Surları da bostanları da korumak ve yaşatmak için arkeologlar, restoratörler, ziraat mühendisleriyle beraber çalışalım. Bizim tek isteğimiz belediye ile anlaşma yoluna girip buradaki tarım faaliyetine devam etmek.” dedi.
Yedikule’den Mevlanakapı’ya kadar uzanan sur dibinde 100’e yakın aile bostanlardan geçimini sağlıyor. Belediyeye yıllardır yüksek kira ödüyorlar. Vatandaşlar, barakaları yıkılırsa bostanda kullandığı gübreyi, çapa makinelerimizi, takımlarımızı bırakacakları bir yer olmadığını ifade ederek, yıkım kararına itiraz ediyor.
Bostancılardan Mart ayına kadar bostanı boşaltmalarını isteyen İBB Zabıta ekipleri yıkım için alana gelmedi, ancak bostancılar nöbette.
Evrensel, Eylem Nazlıer
sonuçta o bostanlar YEŞİL. tabiki yıkılması lazım.
doğanın yeşili ile paranın yeşilini karıştırırsan böyle olur...
gecekondunun tarla hali. 4 dönüm bostan yan gel yat osman.