YDS ve YÖKDİL'de Can Sıkıcı Paragraf Sorularını Kolay Lokma Haline Getirecek Ustaca Taktikleri Keşfediyoruz

YDS ve YÖKDİL'de uzun paragraf sorularında çeldiricilere kanmadan hızlı ama etkili yollarla doğru yanıta ulaşmanın işin uzmanı tarafından çıkarılmış bir reçetesi var.

Yabancı dil sınavlarında o dile ne kadar hakim olursanız olun bazı soru tiplerinde "taktikleri" bilmiyorsanız işiniz çok zor.

YDS/YÖKDİL gibi sınavlarda her yıl benzer tarzda sorular çıktığı için paragraf temelli sorularda sizi hızlandıracak, bugüne dek yanlış yaptığınız sorularda hızlıca başarınızı yükseltecek taktikleri işin uzmanı, Seval Kaygısız'ın Twitter zincirinden getirdik.

Soruya başlarken yapılan en büyük hatayı sakın tekrarlamayın.

İlk olarak konu hakkında fikir sahibi olmak için paragrafa hızlıca göz atın yahut yalnızca ilk cümleyi okuyun. Bu noktada tüm paragrafı okumanız size sadece vakit kaybettirir. Paragrafı göz ucuyla süzdükten sonra odaklanmamız gereken şey, yanıtı beklenen sorunun kendisi.

Beklentinin ne olduğunu anlamadan vakit harcamayın.

Evvela soru köklerini okuyun. Tüm sorular için bu geçerli ancak paragraf soruları için hayati. Sizden istenilenin ne olduğunu ya da neler olduğunu anlayın, ana fikri bulmanız mı isteniyor yoksa bazı bilgileri filtrelemeniz mi?

Metni okumaya halen geçmiyoruz.

Sırada şıklara göz atmak var. Yukarıdaki örnekte gördüğünüz gibi soru hakkında hiçbir fikir vermiyor bile olsa şıklara aşina olmanız metni okurken bilgileri eşlemenize fayda sağlayacak. Hızlıca şıklara bakın...

Şimdi metni okumaya başlayabilirsiniz.

Metni hızlıca okumaya çalışmayın, acele etmeyin. Bir seferde anlayarak okumak size tahmininizden çok daha fazla zaman kazandıracağı için kendinizi hızlı okuma yarışmasındaymış gibi koşmaya zorlamayın.

Okuma faslının ardından soruları yanıtlamaya geçiyoruz.

Sorulara sırayla bir göz atın ve yanıtlayın. İlk bakışta mantıklı gelen şıkları işaretleyin ancak ufak bir şüphe uyandıran tüm soruları geçin. Bir paragrafta zaten maksimum dört beş soruya yer verildiği için geri döndüğünüz zaman sizi bekleyen soru sayısı birkaç taneyi geçmeyecek.

Emin olmadığınız sorulara tekrar döndüğünüzde işinizi kolaylaştıracak bir yöntem var.

Her sorunun paragrafta hedeflediği bir bölüm olduğundan şıklarda sunulanların doğruluk ve yanlışlığından emin olmak için paragrafta cevabı taşıyan kısmı işaretleyebilirsiniz. Böylece tekrar döndüğünüz zaman diğer sorular için aradığınız bilgiyi bulmanız da kolaylaşacak.

Alt çizerek ilerlemenin bir diğer faydası akıl yürütmeden, soruların kendisine odaklanmayı sağlaması.

Zira metinde herhangi bir karşılığı olmayan şıkkı mantıklı geldiği için işaretlediğiniz zaman sizin için doğru gibi görünse de sorunun cevabı yanlış olacak.

Şıklar özellikle sizi yorum yapmanız konusunda teşvik edecek, bu konuda da dikkatli olun.

Soruları incelerken karşılaşacağınız bazı sözcükler çok büyük çeldiricidir. Misal, always, never gibi zarfları görünce buradaki ifade konusunda hızlıca sonuca ulaşıyoruz ancak bu çelmeye takılmayın.

Bazen sözcükler tek başına belirleyici olabilir, sözcük bilginizi sürekli arttırmayı ihmal etmeyin.

Daha doğrusu burada bahsettiğimiz taktikler iyi bir çalışmanın ve sınavın her alanında kendinizi geliştirmenin de desteğiyle çalışacak kısayollar. Bu yüzden daha çok soru çözüp daha sıkı çalışmanın yanında bu taktiklerden faydalanmanızı öneriyoruz. Tek başlarına pek faydaları olmayacağının garantisini verebiliriz.

Başarılar!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

İstisnasız Hepimizi Hedeflerimizden Uzaklaştırmaktan Başka İşe Yaramayan "Konfor Alanı" Nedir, Nasıl Aşılır?
Vaktiyle Türk Korsanların Fethiyle Kültüründe Bizim de Payımız Olan İzlanda Tarihinden Ders Gibi 17 Atasözü
Tek Eşlilik İnsan Doğasına Aykırıysa Birden Fazla Kişiyle Olmak Hepimizin İhtiyacı mı? (Hayır)

Popüler İçerikler

Galatasaray Başkanı Dursun Özbek: “Ali Koç İyi Dinle, Bu Yaptıkların Bana Sökmez"
Dev Derbi Fenerbahçe'nin! Sarı-Lacivertliler Galatasaray'ı Deplasmanda 1-0 Mağlup Etti
Fenerbahçe Kadın Voleybol'un Genç Yıldızı Duru Türknas'ı Yakından Tanıyalım!
YORUMLAR
23.10.2021

Akıl yürütmeyin, sorunun cevabını içeren cümlenin altını çizin diyorsun da o iş her soruda öyle olmuyor. Adamlar da salak değil her sorunun parçada doğrudan cevabı olsun. Misal "imply" soruları: Yazar parçada nasıl bir tutum takınmıştır? Yazar parçada hangisini ima etmektedir? Parçadan hangisi çıkarılabilir? Bunlarda eşek gibi baştan sona tek tonda okumak zorunda kalıyorsun ki genel tema çıksın.

23.10.2021

Her paragraf için 4-5 soru olur onların da 3'ü parçada direkt karşılığı varsa 2'si genel fikirdir, mecbur akıl yürütülür bir nebze. Ha akıl yürütmenin insana yanlış yaptırdığı (aslında o da yanlış değil de işte soru hazırlayanlar milleti eleyebilmek için saçma sapan tek bakış açılı sorular hazırlarlar ve aynı metni kime okutsam hocam seninki de doğru ama işte... derler) sağlıksız sorular da olmuyor değil. Ama onları kaçırmamak da imkansız gibi bir şey. Çünkü onu doğru yapabilmen için soruyu hazırlayan vatandaşla aynı kısır bakışa sahip olman, aynı noktaya odaklanmış olman lazım. Biraz sosyal bilimciysen ve genelde yorum yeteneğiyle iş yapıyorsan yandın. Bu sınavlar sadece dil yetkinliğini ölçmedikleri için aslında büyük ölçüde amaca da hizmet etmiyor. En güzeli siz dilinizi iyice geliştirin, bol bol kitap değil de bilimsel makale okuyun formal dilde olsun uzun uzun cümleli. Aralarda bağlaçlara edatlara kalp deyimlere dikkat edin okurken, zaten zamanla taktik maktik gerek kalmaz.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ