Yaz Geldi İstanbul Adalar Sizi Bekliyor! 25 Madde ile Adalar'da Gezilecek Yerler

İstanbul Adalar hem konumu hem de doğası itibariyle müthiş bir yer. E durum böyle olunca Adalar'da gezilecek yerlerin sayısı da fazla. Yer olarak küçük ama yapabileceğiniz çok fazla aktivite var!

İstanbul'un kalabalığı havaların ısınmasıyla birlikte iyiden iyiye çekilmez hale gelmeye başlıyor. Otomobil seslerinden uzak, havası temiz, şehirle kıyaslandığında özellikle haftaiçi oldukça sakin, sokakları, evleri, manzarası, doğası güzel, hem gezip görecek hem oturup kafa dinleyecek yeri bol bir alternatif arayanlar, hem de bunu çok uzağa gitmeden, güzel bir deniz yolculuğu ile yapmak isterlerse İstanbul'un Prens Adaları mükemmel bir alternatif. Adalar'da neler yapabilir, nereleri gezip görebilirsiniz sizin için derledik.

1. Aya Yorgi Kilisesi’ni ziyaret edin.

Büyükada'da 1751 yılında inşa edilmiş olan bu Kilise’ye ulaşmak için ciddi bir yokuşu tırmanmanız gerekiyor. Ortodokslar için iki hac noktasından biri olan kilise denizden 204 metre yükseklikte.

2. Yücetepe Kır Gazinosu’nda soluklanın.

Kiliseye tırmanırken soluklanıp muhteşem manzarayı seyretmek ve şarap içmek için Yücetepe’ye mutlaka uğrayın.

3. Sait Faik Abasıyanık Müzesi'ni gezin.

Sait Faik’in ölümünden sonra müzeye dönüştürülen Burgazadası'ndaki evini ücretsiz olarak gezebilirsiniz. 1959 yılında kurulan müze bu alanda öncü bir rol de üstlenmiştir.

4. Rum Ortodoks Ruhban Okulu'na gidin.

Heybeliada’da 1844 yılında kurulan okul Ada'nın kuzeybatısında Ümit Tepesi'nde bulunur. Bu alandaki ilk okullardan biri olan ve 1971 yılında kapatılan okulun yeniden açılıp açılmamasıyla ilgili tartışmalar hala devam ediyor.

5. Kalpazankaya'ya gidin.

Burgazadası'nın bu güzel manzaralı koyunu ve aynı isimli restoranını ziyaret edip, güzel mezeler eşliğinde günbatımına doğru içkinizi yudumlayabilirsiniz.

6. Hızır İlyas Tepesi’ne çıkın.

Yokuşları arşınlamak gözünüzde büyümüyorsa Büyükada'daki bir diğer muhteşem manzara alternatifi de Hızır İlyas Tepesi. Aynı zamanda Aya Yorgi’ye göre kalabalıktan oldukça uzak ve sakin.

7. Adakule’yi görün.

Hızır İlyas Tepesi’nde bulunan yangın kulesi Adakule ziyaretçilere açık. Kulenin manzarası ise Marmara Denizi’nin büyük kısmına hakim. Kule; kuş gözlemi yapabileceğiniz gibi, izin alıp toplantı dahi düzenleyebileceğiniz şekilde restore edilmiş durumda.

8. Büyükada Rum Yetimhanesi'ne görün.

Manastır Tepesi’nde bulunan ve 1899 yılında otel olması amacıyla inşaası tamamlanan ve yetimhane başta olmak üzere bir çok amaçla kullanılan bina çok uzun senelerdir kullanılmıyor. Binanın en büyük özelliği ise Avrupa’nın en büyük, Dünya’nın ise ikinci büyük ahşap binası olması.

9. Prinkipo Dondurmacısı'nda dondurma yiyin.

Büyükada’ya gidip de burada dondurma yemeden dönmek olmaz.

10. Aşıklar Yolu'nda turlayın.

Büyükada’da faytonla yapılan küçük turun rotasına Aşıklar Yolu da deniyor. Bu rotayı yürüyerek de takip edip adayı gezebilirsiniz.

11. Heybeliada Değirmen Tepesi'ne yürüyün.

Adını orada bulunan eski yel değirmeninden alan tepe, Değirmen Burnu ya da Aşıklar Tepesi olarak da adlandırılıyor. Ada'nın dört tepesinden biri olan Değirmen Tepesi’nin manzarasının diğerlerinden aşağı kalır yanı yok. İstanbul’u boydan boya izleyebilrsiniz.

12. Değirmenburnu Piknik Alanı'nda piknik yapın.

Yaklaşık yüz dönümlük bir alan üzerine kurulu bu mesire yerinde muhteşem manzaraya nazır bir piknik yapabilirsiniz.

13. Troçki’nin yaşadığı evi görün.

Büyükadada’ki Sivastopol Köşkü ünlü Rus siyasetçi ve asker Lev Troçki’ye sürgün hayatı boyunca 4 buçuk sene ev sahipliği yaptı. Köşkün son hali pek iyi durumda olmasa da görülmesi gereken yerlerden.

14. Aya Nikola Hangar Müze Alanı’nı gezin.

Büyükada’da 2010 yılında açılmış olan Adalar Müzesi’nin içinde bulunan müze alanının sürekli sergilerinden '10 Dakikada Prens Adaları' sergisini gezebilrsiniz. Ayrıca Çınar Müze Alanı’nda da açıkhava sergileri bulunuyor.

15. Büyükada Köşkleri'ni görmeye gidin.

Con Paşa Köşkü, İzzet Paşa Köşkü, Reşat Nuri Güntekin Köşkü, Kuyumcuyan Köşkü gibi adanın muhteşem binalarını görebilirsiniz.

16. Dilburnu Tabiat Parkı'nda mangal yapın.

Büyükada’da bulunan bu parkta hem piknik yapabilir hem de içinde bulunan küçük koylardan denize girebilirsiniz. Çam ormanları ile kaplı alan, adanın mangal yakmanın yasak olmadığı ender yerlerinden.

17. Burgazada Öğretmenevi'nde balık yiyin.

Güzel bir manzaraya karşı, uygun fiyata balık yemek ya da sadece çay içmek isterseniz Burgazada Öğretmenevi’ne uğrayabilirsiniz.

18. Bayrak Tepe'ye çıkın.

Burgazadası’na gidip Bayrak Tepe’ye çıkmadan olmaz. Marmara Denizi’ni ayağınızın altına getiren adanın tek tepesine çıkıp sessiz, sakin bir mola verebilirsiniz.

19. Aya Yani Kilisesi'ni ziyaret edin.

Bu kilisenin yerindeki ilk kilise İmparator Teophilos`un (829-842) karısı İmparatoriçe Theodora tarafından Burgazadası`na sürgün edilmiş ünlü din adamı Methodius`un mahkum edildiği hücrenin üstüne inşa ettirilmiştir. 1899'da yapılan bugünkü kilisenin muazzam bir ahşap işçiliği vardır.

20. Kumluk Plajı'nda denize girin.

Diğerlerine göre oldukça küçük ve sakin kalan Kınalıada’daki Kumluk Plajı’nda denize girebilirsiniz.

21. Sedef Adası'nda sakin bir gezintiye çıkın.

Sedef Adası’nda yapılacaklar oldukça sınırlı olsa da diğerlerine nazaran daha temiz ve sakin denizinde yüzmek, güneşlenmek ya da bir şeyler yiyip içmek için için Clup Ada Sedef’e ya da Sedef Adası Plajı’na gidebilirsiniz.

22. Hristo Tepesi’ne çıkın.

Romen Diyojen’in sürgün edilip hayatını kaybettiği Hıristo Tepesi’ndeki Hristo Manastırı’nı da ziyaret edebilrsiniz.

23. Büyükada Hamidiye Camisi'ni gezin.

1893 yılında  II.Abdülhamit’in emriyle, mimari açıdan batı etkisiyle, yüksekçe bir tepe üzerina inşa edilmiş olan cami, hoş  bir bahçe içinde, alışık olduklarınızın dışında, oldukça farklı ve güzel bir yapı.

24. Bisiklete binin.

Bunu söylemeye gerek yok belki de ama Adalar’a gidip bisiklete binmek yapılacaklar listesinin ilk sırlarında yer alıyor. Adalar'da bisiklet kiralayabileceğiniz pek çok yer mevcut.

25. Faytona binmeyin!

Tüm bunları yaparken bol bol yürüyün ya da bir bisiklet kiralayın. Faytona binip, atlara yapılan eziyete ortak olmayın.

Popüler İçerikler

İdeal Evlilik Yaşı Tartışması Aldı Başını Gitti "Çağımız 30 Yaşından Önceki Evliliği Taşıyamaz"
Nusret, 2022 Dünya Kupası Finalinde Sahaya ‘Kaçak’ Girmiş! Nusret Yüzünden Türk Yöneticinin Hayatı Kararmış!
Ünlü Şarkıcı Kalben'in Evine Yapılan Uyuşturucu Operasyonuna Ait Görüntüler Ortaya Çıktı
YORUMLAR

adalarda nasıl doğal dokunun bozulmaması için motorlu araçlar yasaksa, kültürel dokunu da bozulmaması için arapların alınmaması gerek.

04.05.2016

Sezon açılırken günübirlikçilere sesleniyoruz! Sokakları, ormanları Halkalı çöplüğüne çevirip bırakacaksanız, İki tavuk kanadı uğruna bütün ormanı yakacaksanız, Yollarda kiralık bisikletlerle terör estirecekseniz, Denizleri karpuz kabuklarınızla dolduracaksanız, Giderayak oturduğunuz çay bahçelerinde desibel rekorları kırmaya kalkacaksanız, Her erik ağacına görmemiş gibi saldırıp dalları yerle yeksan edecekseniz, Önünüze gelen her çiçeği koparıp daha Kabataş'a bile gelmeden atacaksanız, Adanın en tepesine çıkıp "denize buradan mı gidilir" diye salak salak sorular soracaksanız, Ağzınızla içmeyecekseniz, Bir de İstanbul'a gittiğinizde "adanın her yeri at pisliği kokuyo yeeaa" diye bok atacaksanız, Gelmeyin kardeşim! Kapalıyız!

06.05.2016

Geliyorum.

06.05.2016

şöyle hanım hanımcık bir kız bulursam yapılacaklar listemde çoğu var zaten :)

TÜM YORUMLARI OKU (17)