Yazın Bir Kenara! Cinsel İlişki Eğitmeninden İşsiz Kalan Eşinize Nasıl Destek Olabileceğinize Dair Öneriler

Hayatımızda muhtemelen hepimizin karşı karşıya kalacağı bir durum. Peki eşiniz/partneriniz işini kaybettiğinde ona nasıl yaklaşmalısınız?

Kaynak: 1 2 3 4 5

1. 2019'da Monster tarafından yapılan araştırma her beş kişiden üçünün işsiz olduğunu veya kariyer boşluğu yaşadığını, yüzde 37'sinin işten çıkarıldığını gösterdi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Ocak 2020 işgücü istatistiklerine göre ise işsizlik oranı yüzde 13,8. İşsiz kalmak mali ve psikolojik durum için yeterince zararlı değilmiş gibi, ikili ilişkileri de zedeleyebiliyor.

2. Harvard Üniversitesi'nin 2016 yılında yaptığı bir çalışma, iş kaybının boşanmaya sebep olan en büyük stres unsuru olduğunu ortaya çıkardı.

3. Eşinizin/partnerinizin işini kaybettikten sonraki süreçte ortak giderlerin nasıl karşılanacağına dair yeni ve stresli olabilecek bir plana ihtiyaç duyabilirsiniz.

Para lojistiğini hallettikten sonra eşinizin değişen duygu durumları sırasında yanında olduğunu hissettirmelisiniz.

4. Psikiyatrist, çift danışmanı ve seks eğitmeni Sue Varma'ya göre, iş kaybından kaynaklanan ilişki sorunları inanılmaz derecede yaygın.

'İş kaybı kişinin benlik saygısını, günlük rutini değiştirir. İşe mal edilen anlam ve aidiyet duygusu da onları tekrar aynı şekilde meşgul edecek yeni bir şeyler bulana kadar geçici olarak kaybolur.'

5. İş hayatı fark etmesek de kimliğimizin önemli bir parçasıdır. İş kaybı yaşandığında bu parçada bir boşluk oluşur.

Duş günleri ötelenir, pijamalarla yaşanmaya başlanabilir. Kanepede geçen dizi izleme saatleri artar ve beslenme/uyku düzeninde değişmeler olur.

6. Bu durumlarda eşinizin her zaman güzel, akıllı ve değerli olduğunu hatırlatmalısınız.

Evden çıkmak, tatlı yürüyüşlere gitmek eşinize iyi gelecek ve sosyal hayattan kopmasını engelleyecektir.

7. Farklı insanların farklı ihtiyaçları olduğunu unutmamalısınız. Eşinizle neyin ona iyi geldiğini doğrudan konuşmaktan çekinmeyin.

66.media.tumblr.com

Belki cesaretlendirilmeye ihtiyaç duyuyordur ya da onu dinleyecek birine ihtiyacı vardır.

8. Bu dönemde eşinizin daha önce deneyimlemediğiniz taraflarını görebilirsiniz. Eşinizin kendini işe yaramaz ve özgüvensiz hissetmesi muhtemeldir.

Bu güvensizlik hissi saldırgan veya alıngan tavırlarla size yansıyabilir. İşinin onu sevme nedeniniz olmadığını iyi bir şekilde anlatmalısınız. (Umarız öyledir!)

9. Sue Varma, “Kişilik değişiklikleri olabilir.” diyor. Çünkü iş, hayatımızın büyük bir parçasını oluşturuyor.

Holmes-Rahe Sosyal Uyum Ölçeği'ne göre, iş kaybı en stresli yaşam olaylarının ilk onunda yer alıyor. Varma'ya göre, 'uyum bozukluğu' iş kaybı veya iş geçişinden sonra çok yaygın.

10. Uyum bozukluğu; bir kişinin üzgün veya umutsuz hissedebileceği, uyku, kaygı, iştah kaybı veya düşük benlik saygısı ile ilgili sorunları olabileceği daha hafif, geçici, stres etkisine özgü bir depresyon versiyonudur.

Varma farkındalık temelli stres azaltma yollarını öneriyor. (mindfullness dersleri, kitapları gibi.)

11. Ancak düzelmeyen depresyon belirtileri gösteriyorlarsa, eşinizin profesyonel destek görmeyi düşünmesinin zamanı gelmiş olabilir.

12. Bazen iş kaybı, kişinin cinsel dürtü ve arzusunu da etkileyebilir. Bu durumla karşılaştığınızda ruh halini yeniden canlandırmaya yardımcı olmak için önerebileceğiniz birkaç şey var.

13. “Meşguliyet her zaman yardımcı olur. Hayatın işten daha fazlası olduğunu ya da dışarıda kim olduklarını hatırlatan bir etkinlik planlayın. ”diyor Doktor Varma.

Eşinizi spor rutinine teşvik edebilirsiniz veya arkadaşlarını daha sık görmeye teşvik edebilirsiniz.

14. Eşinize yeni iş bulması konusunda yardımcı olmaya meyilli olabilirsiniz. Ancak bunun için onun hazır olması gerekir.

Kariyer hedefi olarak eş değer iş ilanları atmazsanız sizin onu olduğundan daha aşağıda ya da yukarıda gördüğünüzü düşünüp strese girebilir. Enerjinizi keyifli aktiviteler planlayarak daha verimli kullanabilirsiniz.

15. Hazır olduğunda özgeçmişini güncelleyip gerekli yerlere başvuru için gücü desteğinizle bulacaktır.

Beklediğiniz kadar çabuk iş bulamıyorlarsa veya iş aramalarına düşündüğünüzden daha az zaman ayırıyorlarsa, eşinize sinirlenmeniz normaldir. Varma, eşinizin sorunlarına kapılmanın çok kolay olduğunu bu sebeple rutininizi korumanız gerektiğini söylüyor. İş konusunda güvendiği ve tavsiye alabileceği biriyle konuşturmayı deneyebilirsiniz.

16. Talep etmediği sürece onun için iş aramayın, iş arayışlarını denetlemeyin.

srv.onedio.com

Siz onun ebeveyni değilsiniz. Bu şekilde davranmanız cesaret kırıcı olabilir.

Sizin önerileriniz neler?

Yorumlara yazın!

Popüler İçerikler

Gözaltına Alınıp Serbest Bırakılan Murat Övüç, Ferdi Tayfur'un 'Hatıran Yeter' Şarkısıyla Kulak Kanattı!
Atatürk'ün Okuduğu Bir Kitaba Krallarla İlgili Düştüğü Notu Görmelisiniz!
Sosyal Medya Deneyi 11 Yaşındaki Mert’i Öldürdü: Aile Bakanlığı’ndan Mert Açıklaması Geldi
YORUMLAR
11.04.2020

Cepte para olmayınca küçük beyin keyfi de olmuyor ne yazık ki. Sanırsın ödemeleri o yapıyor, o cebelleşiyor hayatla. İnisiyatifi var eşşoleşşeğin. Eleman tam mevzuya giricek hoop "kira kaçındaydı" tam sezon finaline gelmiş "evde ki un yeter mi acaba" tam şarjörü çekmiş atışa hazır "aidatı verdik mi bu ay" e ondan sonra da partnerin götünü dönüp yatınca mızmızlanıyorsun haliyle.

13.04.2020

ne destek olucam ya adamin isine geldi. Butun gun oyun oynuyor bilgisayarda .Karantina bitmesin diye kesin içinden dua ediyordur:/

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ