Yazımızı Kışa Çevirdiler! Milyonlarca Yıldır Bizimle Evrilen Virüsler Hakkında Muhtemelen Bilmediğiniz 17 Gerçek

Koronavirüse kadar pek de umurumuzda olmasa da, milyonlarca yıldır birlikte büyümüşüz!

1. Virüsler, neredeyse 20. yüzyılın başlarına kadar isimsizlerdi. 1898'de bir seri deney yürüten Hollandalı mikrobiyolog Martinus Beijerinck tarafından adlandırıldılar.

2. Sınıflandırmaları ise 1962'de André Lwoff, Robert Horne ve Paul Tournier tarafından geliştirilmişdi.

3. Virüs, Latince'de "zehir" anlamına gelir.

4. Virüsler canlı değillerdir! Virüslerin hücreleri bulunmaz, yiyecekleri enerjiye dönüştüremezler. Taşıyıcıları olmadan etkisiz kimyasallardan fazlası değillerdir.

5. Fakat bu ölü oldukları anlamına da gelmez. Çünkü genleri vardır, çoğalırlar ve doğal seleksiyonla evrilirler.

6. Virüsler yeryüzünde en bol bulunan biyolojik varlık türüdürler.

7. Virüslerin milyonlarca türü vardır. Fakat bunlardan yalnızca beş bin kadarını detaylıca incelemiş durumdayız.

8. Kulağa oldukça güçlü gelseler de, hijyene dikkat etmek çoğunlukla virüsleri etkisiz hale getirmek için yeterlidir.

9. Virüsler antibiyotikle yok edilemezler, çünkü bu tür ilaçlar virüsleri etkisiz hale getirmez. Sadece replikasyon sürecini durdurarak viral enfeksiyonu tedavi ederler.

10. Mimivirüs adı verilen bir virüs türü ilk keşfedildiğinde bakteriyi taklit etmesinden dolayı bilim insanları tarafından bakteri olarak sınıflandırılmıştır.

images.newscientist.com

11. Mamavirüs isimli başka bir virüs ise o kadar büyüktür ki, kendine ait Sputnik adında bir virüs uydusu vardır.

12. Virüslerin hayvanlara, bitkilere, mantarlara, tek hücreli hayvanlara, arkelere ve bakterilere bulaşabildiği zaten biliniyordu. Mamavirüs ve Sputnik ileyse diğer virüslere de bulaşabildikleri ortaya çıktı.

13. İnsan DNA'sının yarısı virüslerden gelir. Virüsler atalarımıza bulaşarak kendilerini onların yumurtalarına ve spermlerine yerleştirmişlerdir.

14. Bu virüslerin çoğu günümüzde yok olmuştur fakat onları izleyerek geçmişimize dair bilgiler edinebiliriz.

15. Örneğin, binlerce yıl boyunca insanlarla evrilen HTLV isimli bir virüsün izlenmesiyle Amerika'ya ilk ulaşanların Japon denizciler olduğu ortaya çıkmıştır.

16. Bazı viral virüsler iyidir: Kimi annenizin karnındayken onun bağışıklık sistemi tarafından yok edilmenizi engellemiş olabilir.

17. Bilim insanlarına göre DNA kaynaklı bir virüsün yaklaşık bir milyar yıl önce bakteri hücresi içine yerleşmesiyle ilk hücre çekirdeği oluştu: eğer öyleyse virüslerden geliyoruz demektir.

Popüler İçerikler

TikTok’ta "Karagül" Adıyla Açtığı Yayınlarla İnfial Yaratan Kadının Çocuklarını Devlet Korumaya Aldı!
Yalı Çapkını Hayranları Ferit'i Görmek İçin Tekneyle Sete Gitti!
Sonunda Bu da Oldu: Antalya'daki Bir Otelde Türk Müşteriden 120 Euro "Milliyet Farkı Ücreti" Alındı
YORUMLAR
31.03.2020

Dünyaya neden virüs gibi yayıldığımızı açıklar bu..

31.03.2020

BBC News'a konuşan bir doktor virüsler için "insanlıktan önce vardılar, muhtemelen bizden sonra da var olmaya devam edecekler" demişti...

01.04.2020

ilk hucreden bile eski ilk canli molekullerin devami olabilirler. bu konuda ciddi isaretler var. ote yandan mimi virus gibi bakteri kadar buyuk, yapisi bakteriye benziyen viruslerde var. kokeni metabolik mekanizmalarini hucre yapisini zamanla kaybetmis parazit bir bakteride olabilir. buyuk ihtimal virusler birden fazla kokenden birden fazla kere evrildiler. yarasayla kus gibi, ikiside kanatli ucuyor ama evrimleri kokenleri cok farkli.

31.03.2020

Antibiyotik hiçbir şekilde virüsü tedavi etmez. Mesela gripsin boğazın da şişmiş boğazına etki eder yani ikincil hastalık için kullanılır ki bu ikincil hastalık da bakteri kaynaklıysa.

TÜM YORUMLARI OKU (9)