Yaza Hazırlanmaya Şimdiden Başlayın Yoksa Çok Pahalı Olacak: Tişörtler Geçen Senenin Neredeyse İki Katı!

Renkli renkli tişörtler, bikiniler, uçuşan elbiseler. Yaza hazırlanırken, size bir kötü haber: Hepsinin fiyatları neredeyse ikiye katlanacak!  Biz değil üreticiler söylüyor.

'Önerdiğimiz ürünleri seveceğinizi umuyoruz! Bu içerikten alışveriş yapmaya karar verirseniz, Onedio sayfadaki bağlantılardan gelir elde edebilir. Satın aldığınız ürünlerde satıcılardan kaynaklanan sorunlardan Onedio sorumlu değildir.'

Hazır giyim ürünlerinde bir yılda maliyetler yaklaşık iki kat arttı.

Tekstilde hammadde fiyatlarının kurdaki artıştan etkilenerek yüzde 130, girdi maliyetlerinde yüzde 35 payı olan işçiliğin de maaş zamlarının etkisiyle yüzde 50, elektrik, doğal gaz zamlarından etkilenen enerji giderlerinin de yüzde 400'e varan artışlar yaşaması yaza girerken zamları da beraberinde getirecek. 

Hammadde tarafındaki artış geçen yılın genelinde görülürken, enerji ve işçilikteki artış özellikle yılbaşından bu yana etkili oldu. Üreticinin bu artışları da yansıtmaması kaçınılmaz olurken, geçen yıla göre fiyatı ikiye katlanmayan ürün kalmazken, basic tişörtlerin dahi fiyatlarındaki artış yüzde 100'ü aştı.

Son bir yılda maliyetlerinin ikiye katlandığını belirten üreticiler, ürün fiyatlarında 2021 sonuna göre yüzde 50-60 artış olduğunu bunun önümüzdeki yaz aylarında da yüzde 80'e ulaşacağını söyledi.

Geçen yaza göre oranlandığında fiyat artışları yüzde 100’ü aşacak. 

Dünya'nın haberine göre, Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ramazan Kaya, enerji, ham madde ve işçilik girdilerindeki artışların henüz şubat ayı girdileri ile hesaplandığını belirtirken, fiyat etiketlerine de yansımanın başladığını söyledi. Kaya, sezon geçişinde fiyatlarda yüzde 50 ila 60 oranında fark olacağına dikkat çekerken, “Yaz ile beraber yüzde 80’lere varan fiyat farkları görmüş olacağız. Yani 2021’in sonuna göre ürün fiyatları yüzde 80 artmış olacak. Ara sezonda da yüzde 50-60 farkları göreceğiz” dedi.

Hazır giyim ürünleri TÜİK enflasyon sepetinde yüzde 6,42 ağırlığa sahip olurken, geçen yılın aynı ayda artış oranın yüzde 26,95 olarak görülüyor.

Üreticiler ise ürünlerin bir önceki yılın aynı dönemine göre en az iki kat fiyat artışı ile satılmazsa zarar edeceklerini belirtiyorlar. 

TOBB Hazırgiyim ve Konfeksiyon Sektör Meclisi Başkanı Şeref Fayat, girdilerin kurlardaki artış ile yüksek oranda arttığını belirtirken, “Geçen sene yaz ile bu sene yaz kullanılan aynı basic tişörtün fiyatının en az iki kat artması lazım. Kışlıklarda da aynı durum söz konusu. Bu yıl 100 birim olan kışlık bir ürünün fiyatı önümüzdeki kış 200 birim olacak” dedi.

Artan fiyatlar tüketimi de yavaşlatıyor.

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, hazır giyimde yapılan işlem adedi son 7 ayın en düşük seviyesini görürken, geçen yıl salgın dolayısıyla kapanmaların ardından açılma olan Haziran ayından 2022'nin ocak ayına kadar kart ile yapılan işlemler 55 milyondan 39 milyona adete geriledi. Toplam kartlı işlemler içindeki payı da yüzde 6,5’ten yüzde 4,76'ya düştü.

Belki de son kez görebileceğimiz uygun fiyatlı bazı parçaları şuraya ekliyoruz, umarız ihtiyacınıza uygun olanları bulabilirsiniz.

Popüler İçerikler

Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti