Yaz Aylarının Kurtarıcısı Klimalar Koronavirüs Bulaşıcılığını Arttıracağı İçin Yasaklanacak mı?

Sıcak günlerin kurtarıcısı klimalar virüs tehlikesini arttıracak mı? Bu konuda bir yasak söz konusu mu?

Klimalara dair tartışmaları incelerken burada yer alan çalışmadan, şu kaynaktan ve bu analizden faydalandık.

Salgına dair soru işaretleri bir kırılım olması beklenen yaz ayları yaklaştıkça artıyor, hele söz konusu klimalar olduğunda...

Klimaların koronavirüsün yayılımı arttırdığı şimdilerde tartışılan konulardan biri. Özellikle sosyal medyada ve gazetelerin haber kaynaklarında bu konuya dair bolca paylaşım yapıldı, işin aslı yayılan bilgilerin aksine biraz farklı. Araştırmalara göz attık ve yayılan bilgileri netleştirmeye karar verdik.

Gelin, inceleyelim.

Salgın boyunca Dünya Sağlık Örgütü'yle birlikte bilgi edinme kaynağımız olan ABD Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (CDC) bu konuda bir çalışma yaptı.

Çalışma özetle klima ve koronavirüs arasındaki olası ilişkiyi araştırıyor ve burada komplo teorilerini aşacak bir durumla karşı karşıyayız. Önce araştırmadan bahsedelim, bu çalışma ev yahut otomobillerde yer alan klimalardan ziyade büyük bir restorandaki klima sistemleri temel alınarak geliştirildi. Ortaya koyulan senaryo bizim de sıklıkla karşılaşabileceğimiz bir durumu içeriyor.

Bir koronavirüs taşıyan kişi bu restorana giriyor ve 'sosyal mesafe' kurallarına uyarak konum alıyor.

Restorandaki diğer ziyaretçiler koronavirüs tespit edilmemiş kişiler ve açık havada yahut herhangi bir karşılaşmada bu mesafeden bulaşma gerçekleşmesi mümkün değil. Fakat ortamda bulunan kişiler bir süre sonra koronavirüse yakalanıyorlar ve bu durumu açıklamak için birkaç teori ortaya atılıyor.

Akla en yatkın teoriye göre mekanda bulunan klimanın sahip olduğu hava akışı koronavirüs içeren damlacıkların yayılımı arttırmış olabilir.

Çünkü hastalığa yakalanmış kişiler mekanda özellikle klimaya yakın olarak oturmuş kişiler. Araştırma sonucunda bu ihtimal göz önünde bulunduruluyor olsa da klimaların yayılım için neden gösterilemeyeceği de belirtiliyor, yani klimalar tek başına koronavirüsün yayılımını arttırmıyor.

Burada ortaya çıkan sonuçlardan dolayı tedirgin olmamanız için şunu da ekleyelim, çalışma hipotetik olarak uygulandığı ve deneysel olarak bu konuda yeterli çalışma olmadığı için net bir sonuç yok.

Koronavirüsün havada nasıl yayıldığına dair net bir bilgiye ulaşılamadığı için belirsizlikleri çözmenin birkaç yolu var, yasakların kalktığı durumda mekanlarda masa mesafelerinin arttırılması ve klimaların hava kalitesinin olabildiğince iyileştirilmesi. Belki bir mekan ziyaret edildiğinde kapalı alanda oturmamak tercih edilebilir.

Bu dönemde ortaya çıkan klima tartışmaları ortada bir 'klima yasağı' olup olmayacağı da kafaları kurcalıyor.

Resmi kaynaklara baktığımızda bilim kurulu üyesi Tevfik Özlü'nün yukarıda bahsettiğimiz ihtimalleri göz önüne alarak doğal havalandırma tercih edilmesini önerdiğini hatırlatalım ama bugün itibariyle kapalı mekanda klima kullanımına dair bir yasak tasarısı yok. Böyle bir güncelleme olabilir, belirsizlik karşısında takipte kalmak gerekiyor.

Sizce yazın koronavirüs iyiden iyiye azalacak mı yoksa klima gibi etkenlerle bizi bir tehlike bekliyor mu?

Popüler İçerikler

Türkiye’de Büyük Boykot: Hafta Sonu Restoran ve Kafelere Gitmeme Çağrısı Büyüdü
Paylaşımı Neden Sildi? Yarım Milyonluk Lüks Saate “Helal Para” Savunması
Onur Akay Yeni Suphiye Orancı Bombasını Patlattı: Büyük Kızın Babasının Usta Şarkıcı Olduğunu Açıkladı!
YORUMLAR

Selamlar, böyle yararlı makaleler yazarak sektöre katkı sağladığınız için teşekkür ederim. Bizler de Çağlayan Klima olarak Antalya bölgesinde hizmet vermekteyiz. Saygılar sunarım

Gayet başarılı bir yazı olmuş emeği geçenlere saygılar

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ