Kitap dosyanızı yayınevine göndermeden önce yapılması gereken en önemli şeylerden ilki kitabınızın gerçekten bittiğinden emin olmaktır. Ki, bu yazı biraz da bu kısma değiniyor.
Bir kitabın yazım işinin bittiğini nereden anlarız? Yani bir kitap, ne zaman tamamlanmış olur? Bunun bir sonu var mıdır? Aklıma hemen Kant’ın muhteşem sorusu geldi, “İnsan neyi bilebilir?” Ne müthiş soru değil mi? Felsefe tarihinin en güzel sorularından biri iş kitap yayımlamaya gelince güzelim perdelerin arasından yeniden görünür olur. Hadi kendimiz için bu soruyu spesifik hâle getirelim, “İnsan bir kitabın tamamlandığını nasıl bilebilir?” Ah ne zor soru… Tam bu kısma bildiklerimiz ışığında göz atabiliriz.
Bir kitap basitçe 3 temel başlıkla var olur.
1. Tür ve janra
2. Tema ve içerik
Üçüncü temel başlık edebi ifade, anlatım ve üsluptur ancak bu yazıda bu soyut ve sanatsal kısma değinmeyeceğiz. Şimdi kitabımızın somut gerçeklerine odaklanalım ve sorulara cevap verelim:
1. Kitabımın türü nedir? Roman, öykü, kurgu dışı gibi.
2. Hangi janraya dahil? Kişisel gelişim, motivasyon, psikoloji, fantastik roman, tarihi roman, bilim kurgu, romantik kitaplar, gençlik kitapları vb. (Başka ülkelerde harika alt kırılımlar var ama bizde ne yazık ki hâlâ böyle büyük tepe kategorilerin altında hep birlikte kendi dansımızı yapıyoruz. Çünkü kaos, her alanda yaşam biçimimiz…)
Bu iki soru bizi yayıncımıza epey yaklaştırır. Çünkü günümüz gerçekliğinde bir metin kitap olunca, artık sadece bir hikâyeden ibaret olmaz. Nesneleşir. Nesneleştiği andan itibaren de fiziksel âleme ayak basar. Fiziksel âlem nedir? Daha önce de bahsetmiştik, fiziksel âlem yayınevinin yayın planıdır, kataloğudur, kitabevindeki raftır, okurun komodininin üzeridir, çantasının içidir, kütüphanesindeki üçüncü rafın yirmi ikinci sırasıdır. Bu bizi nereye götürür? Elbette türe ve janraya. Kitap dosyanızın türünü ve janrasını tanımlayın.
Uygun Yayınevini Bulmak
Biliyor musunuz, pek çok dosya ne yazık ki yanlış yayınevine gönderiliyor. Yani o yayınevi, sizin dosyanızın dahil olduğu o tür/tarz kitapları zaten yayınlamıyor oluyor. Peki kitap dosyam için doğru yayınevini nasıl bulabilirim?
Yayıncıları filtrelemenin en iyi yolu fiziksel bir kitabevini düşünmektir. Yani diyelim ki kitabınız yayımlandı ve bir kitabevine ulaştı. Kitabevi kitabınızı hangi rafa koyacak? Şu rafta mı olacak, bu rafta mı olacak? Sizin kitabınıza benzer kitaplar nerede duruyorsa, kitabevi de kitabınızı o rafa yerleştirecektir. O hâlde bir kitapçıya gidip raf keşfi yapmak oldukça aydınlatıcıdır.
Küçük araştırmanız sonunda kitabınızın rafını bulduğunuzu varsayalım. O rafta kitapları olan yayıncılar sizin kitabınız için de üç aşağı beş yukarı uygun olacaktır. Öte yandan bir yazarın, yayınevleri hakkında fikir sahibi olması iyidir. Beraberinde, bir eserin edebi değeri o eser için uygun olan yayınevlerinin tespitinde dramatik öneme sahiptir. Bu konudaki farkındalık, yazarın sonraki süreçleri daha iyi yönetmesinde faydalı olacaktır. Zira unutulmaması gereken en önemli konulardan biri de sizden önce yayımlanan kitaplardır. Sizin kitabınız, sizden önce yazılanlar arasında nerede duruyor? Onların varlığına rağmen hangi benzersiz özelliği taşıyor? Ah ne harika sorulardır bunlar.
Yazar adayları ve dahi yazarlar için bilinmesi gereken faydalı bilgileri kısa ve gayet anlaşılabilir bir şekilde bizlere aktardığınız için size teşekkürü borç bilirim Serda hanım. Çok faydalı ve ufuk açıcı bilgiler.