Türkiye Yayıncılar Birliği yazılı bir açıklamayla yeni internet yasasına tepki gösterdi. Açıklamada 'Öngörülen değişiklikleri yayıncılık açısından son derece tehlikeli buluyoruz. Mahkeme kararı olmadan internet sitesi kapatmak Avrupa İnsan Hakları Anlaşması'na ve Anayasa'ya aykırıdır' ifadesine yer verildi.
Türkiye Yayıncılar Birliği’nin açıklaması şöyle:
“Sivil toplumda yükselen kuvvetli tepki ve eleştirilere kulak asılmadan alelacele çıkarılan “torba yasa” kapsamında 5651 Sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’da öngörülen değişiklikleri yayıncılık açısından son derece tehlikeli buluyoruz.
Türkiye’de erişimi engellenen internet sitesi sayısı 20 Ocak 2013 itibariyle 40 bin 582 olarak belirlenmiştir. Engelleme kararlarının yüzde 90’ı mahkeme kararı olmaksızın, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından, 2007’de çıkarılan 5651 sayılı kanuna dayanılarak verilmektedir. Mahkeme kararı olmadan internet sitesi kapatmak İnsan Hakları Evrensel Sözleşmesi’ne, Avrupa İnsan Hakları Anlaşması’na ve Anayasa’ya aykırıdır. İçerik engellemelerin kapsamını genişleten, hızlandıran ve kolaylaştıran, internet kullanıcılarının fişlenmesine neden olacak ve tüm bu geniş yetkileri yürütmeye bağlı bir kuruma veren yeni düzenlemeyle Türkiye vatandaşlarının internet üzerinden bilgiye erişme ve düşüncelerini yazılı olarak paylaşma olanağı son derece kısıtlanacaktır. Sonu gelmeyecek içerik engellemeler ve cezalarla internet haberciliği ve yayıncılığı ağır yara alacaktır.
Radikal