Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, dört eski bakanla ilgili kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu'nun çalışmalarına yönelik yayın yasağını, 'Soruşturmaların, insanların lekelenmeme hakkına da riayet edilerek yürütülmesi gerekir. Gizliliğin en önemli nedenlerinden bir tanesi bu, lekelenmeme hakkını korumak, öte yandan da delillerin sağlıklı toplanmasına yardımcı olmak içindir' diye değerlendirdi.
Bakan Bozdağ, Nazım Hikmet Kongre ve Sanat Merkezi'nde, 16. Dönem 478 Adli Yargı Hakim ve Cumhuriyet Savcıları ile 9. Dönem 7 İdari Yargı Hakimleri'nin kura töreni öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bozdağ, 'Meclis'teki araştırmaları yürüten komisyonunun çalışmalarına yayın yasağı getirildiği şeklindeki haberleri nasıl değerlendiriyorsunuz' sorusu üzerine, bunun araştırma değil, soruşturma komisyonu olduğunu hatırlattı. Anayasa, iç tüzük ve diğer ilgili yasal düzenlemelere göre Meclis Soruşturma Komisyonu'nun adli bir komisyon olduğunu dile getiren Bozdağ, şöyle devam etti:
'Bunun anlamı şu; Meclis Soruşturma Komisyonu, görev yaparken cumhuriyet savcısının sahip olduğu bütün yetki ve görevle donatılmış olarak soruşturma yapmaktadır. Esasında cumhuriyet savcısının yaptığı bir soruşturmayı eski bakanlar hakkında Meclis Soruşturma Komisyonu yapmaktadır. Dolayısıyla soruşturma sırasında savcıların sahip olduğu bütün hak, yetki ve görevlere sahiptir. Soruşturma gizlidir. Bizim ceza muhakemesi yasamız buna amirdir. Aynı şekilde Türk Ceza Kanunu'nu da soruşturmanın gizliliğinin ihlalini cezai müeyyideye bağlamıştır.'
Soruşturma Komisyonu Başkanı Hakkı Köylü'nün, gizli yürütülmesi gereken soruşturma komisyonu çalışmalarının her gün gazetelerde yer almasının soruşturmanın gizliliğini ortadan kaldırdığını söylediğini belirten Bozdağ, Köylü'nün bu gizliliğe riayet edilmemesi nedeniyle hakimden soruşturmanın gizliliği konusunda talepte bulunduğunu aktardı. Bozdağ, 'Sayın komisyon başkanının yaptığında usule, yasaya, iç tüzüğe, anayasaya aykırı herhangi bir durum söz konusu değildir. Soruşturmaların, insanların lekelenmeme hakkına da riayet edilerek yürütülmesi gerekir. Gizliliğin en önemli nedenlerinden bir tanesi bu, lekelenmeme hakkını korumak öte yandan da delillerin sağlıklı toplanmasına yardımcı olmak içindir' diye konuştu.
İMRALI GÖRÜŞMELERİ
HDP heyetinden İmralı Adası'na hangi isimlerin gideceğine ilişkin soru üzerine Bozdağ, HDP'lilerin henüz Bakanlığa müracaatlarının bulunmadığını, müracaat olduğunda değerlendireceklerini söyledi. Adaya gidecek isimlerin Adalet Bakanlığına iletildiği yönündeki değerlendirme üzerine Bozdağ, başvurunun Bakanlığa yapılmış olabileceğini ancak imza için kendisine henüz gelmediğini kaydetti.
Milletvekilleriyle ilgili yasa gereği izin verme yetkisinin Adalet Bakanlığına ait olduğunu anımsatan Bozdağ, 'Milletvekillerinin bu hafta sonu adaya gitme konusunda talepleri olduğunu biliyorum. Biz olumlu bakıyoruz taleplerine' dedi.
CEZAEVLERİNDEKİ DOLULUK
Cezaevlerindeki doluluk oranının yüzde 98'e ulaştığı yönünde haberler yapıldığı belirtilerek bu konuda yeni çözüm arayışları olup olmadığı sorusuna karşılık Bozdağ, şöyle konuştu:
'Cezaevlerinde bulunanlar devletimize ailelerinin emanetidir. Onların her türlü hizmetini yapmak da bizim vazifemizdir. Güvenliği dahil bütün ihtiyaçlarını gidermek de bizim vazifemizdir. Şu anda cezaevlerinde bulunan tutuklu ve hükümlülerin sayısı bütçe komisyonunda verdiğim rakam 155 bin civarındadır. Tabii bunun bir kısmı tutuklu, bir kısmı hükümlüden oluşuyor. Tutuklu sayısı çok az önemli bir kısmı hükümlülerden oluşuyor. Şu anda herhangi bir sorun yok cezaevlerinde. Bununla ilgili zaten bakanlığımız gerekli çalışmaları yapıyor.'
AA