Yaydıkları Radyasyondan Dolayı Verdikleri Zarar Konusunda Endişelendiren Telefonlar Gerçekten Zararlı mı?

Hayatımızın temel taşı haline gelen elektriğe ve radyasyona gün boyunca maruz kalıyoruz. Bu durumun da birçok insanı endişelendiren bir konu haline geldiği söyleyebiliriz.

Peki, kullandığımız telefonlar, beyaz eşyalar ya da modemlerden aldığımız radyasyon düşündüğümüz kadar etkili mi?

Elektrik yükünün hareket etmesiyle oluşan akımdan dolayı manyetik alanda hareket etmesiyle elektromanyetik radyasyon oluşur.

Radiate kelimesinden türeyen radyasyonun anlamı yaymak olsa da birçok insan için fobi haline gelmiş durumda ancak bu korkutucu durum sadece ultraviyole, x ray ve gama ışınları için geçerlidir.

Bunun sebebi ise ortaya çıkan enerjideki dalga boyutundan kaynaklanır.

Elektrik dalgalarının boyutu kısaldıkça yani sıklığı azaldıkça verdiği zarar da bu oranda artar.

Mikrodalga fırınlarının yiyeceklerin etrafındaki su damlacıklarını titreştirmesiyle ısıtma işlemi gerçekleşir...

Bu durum, plajlardayken içimizi bi' hoş eden sıcaklıkla aynı mantıktadır. Yani aslında günlük hayatımızda evrenden gelen elektriğe de maruz kalırız.

Günlük hayatımızda kullandığımız eşyalar vücut moleküllerimize zarar vermez ancak bazı kaslarımızı ve sinirlerimizi uyarma ihtimali vardır.

Bundan dolayı da karıncalanma hissi yaşayabiliriz.

Elektriğin zararlı olduğuna dair yapılan ilk araştırma ise 1979 yılında yapılmıştır. Sonuç olarak da lösemi hastalığıyla elektriğin bağlantılı olduğu söylenmiştir.

Halkın dikkatini çeken bu araştırmadan sonra kanıtlanamayan bir sonuç elde edilmiş olsa da korkusu yıllar boyunca sürmüştür.

Yapılan araştırmalarda kullanılan yöntemler ankete dayalı ya da elde edilen sonuçlar küçük bir oranının hastalıkların elektromanyetik radyasyonla ilgili olduğunu söylüyor.

Ancak bu sonuçlar genellikle insanların dikkatini çektiği için medya tarafından yanlış bir şekilde kullanılıyor ya da insanlar arasında yanlış bir şekilde aktarılıyor diyebiliriz.

Elektronik eşyalardan dolayı kendini iyi hissetmeyen insanlar ise nocebo etkisine girerek sonrasında ciddi olabilecek bir durumla karşı karşıya kalıyor.

Telefonda geçirdiğimiz her dakika hayatımızdan zaman çalıyorken aslında ironik bir sonuç elde ediyoruz. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım...

Videonun tamamına buradan ulaşabilirsiniz 👇

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Sonumuzu Getirebilecek İklim Değişikliğiyle İlgili Bilmemiz ve Uygulamaya Geçmemiz Gereken Noktalar
Fahiş Fiyatlarla Satın Aldığımız Organik Ürünler Düşünüldüğü Kadar Sağlıklı mı?
Kalabalıklar İçinde Izdıraplara Neden Olan Yalnızlığın Biyolojik Etkilerini Biliyor muydunuz?

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
YORUMLAR
15.03.2021

Kurzgesagt candır. Oturup bir gün boyunca izleyebilirsiniz videoları. Aşırı zevklidir izlemesi.

kurzgesagt ın videosunun türkçe hali bu

15.03.2021

Ne kadar yüksek enerjiye ne kadar çok maruz kalırsan o kadar zararlı. Telefonlar için bu sebeple belirlenmiş SAR oranları var. Fiziksel olarak tek etkisi vucutta belli bir miktar ısı oluşturuyor olsa da yine de uzun süre maruz kalmamak da fayda var. Yüksek gerilim hatlarının ise özellikle çocuklarda olumsuz etkiler yarattığına dair tecrübelerini aktaran doktor tanıdıklarım var.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ