Tarihte I. Selim olarak da bilinen Yavuz Sultan Selim, 1469 yılında Amasya'da doğdu. Babası II. Bayezid, annesi ise Gülbahar Hatun'dur. Küçük yaşta sancaklara gönderme geleneğinden dolayı Trabzon'a vali olarak atandı. Abisi Abdullah'tan sonra Trabzon'da sancakbeyi olan ikinci şehzade Yavuz Sultan Selim'dir. Aynı zamanda bu vilayette son şehzade olarak 29 yıl boyunca görev yaptı.
Sancakbeyliği sırasında sadece siyaset ile değil, ilmi alanlar ile de ilgilendi. Dönemin ünlü alimlerinden olan Mevlana Abdülhalim Efendi'den ders aldı. Şehzadelik döneminde, Türkmenlerin Safevi Devleti'ne yakınlaşmalarını fark etmiştir. Bunun içinde Gürcüler üzerine sefer düzenlemiş, birçok yeri fethetmiştir. Aynı zamanda yeniçeriler tarafından da oldukça desteklenmiştir. Fakat Osmanlı yöneticileri, şehzade Ahmet'i padişah yapmaya çalışıyordu. II. Bayezid'in hastalığından ötürü padişahlığı terk edeceği haberi de yayılmaktaydı. Bu nedenle diğer şehzadeler ve I. Selim birbirini öldürmek için hazırlık yapmaya başladı.
I. Selim'in Rumeli'ye geçmesi üzerine saraydan asker gönderildi. Her ne kadar babasına saygısızlık yapmayacağını söylese de babası saldırı düzenlemeye karar verdi. Ancak Çukurçayır'da oğlu ile karşılaşan II. Bayezid, duygulanıp geri çekilme kararı aldı. İkisi arasında her ne kadar antlaşma yapılsa da devletin ileri gelenlerinin desteği ile şehzade Ahmet tahta çıktı. I. Selim, babasının antlaşmaya uymaması sebebi ile 40 bin kişilik ordu ile şehzade Ahmet'e saldırdı. Bu savaşta yenilen I. Selim, yeniçerilerin desteğini alarak Osmanlı padişahı oldu. Yavuz Sultan Selim 51 yıllık hayatında, 8 yıl boyunca Osmanlı Devleti'nde hüküm sürdü.