Yavuz Sultan Selim Kaç Yıl Yaşadı? Kaç Yıl Hüküm Sürdü?

Tarihte önemli devletlerden biri olan Osmanlı Devleti, 1299 yılında Bilecik'te kurulmuştur. İlk başlarda bir beylik iken zamanla genişleyerek birçok yeri fetheden bir imparatorluk haline gelmiştir. Kafkasya, Avrupa, Asya ve Anadolu'nun pek çok bölgesine hükmetmiş bir devlettir. Osmanlı Devleti'nin bu kadar büyümesinin en önemli nedenlerinden biri yöneticilerin askeri ve siyasi başarılarıdır. Peki, Yavuz Sultan Selim kaç yıl yaşadı? Kaç yıl hüküm sürdü? İşte detaylar...

Yavuz Sultan Selim, Osmanlı İmparatorluğu'nun 9.padişahı ve 88. İslam halifesidir. Osmanlı'da ki her hükümdar gibi Yavuz Sultan Selim'de adından söz ettirmeyi başarmıştır. Hükümdarlığı ile birlikte devletin sınırlarını 3 katına çıkarmıştır. Aynı zamanda Anadolu'da ki boyları tek bir çatı altına toplayarak birlik sağlamıştır. Tahta çıktıktan birkaç yıl sonra, halifeliği Mısır Memlükleri'nden alıp Osmanlı hanedanlığına geçirmiştir. Böylelikle İslam dünyasının tek lideri olmuştur. Yavuz Sultan Selim'in yaşamı ve hükümdarlığı hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Yavuz Sultan Selim Kaç Yıl Yaşadı? Kaç Yıl Hüküm Sürdü?

Tarihte I. Selim olarak da bilinen Yavuz Sultan Selim, 1469 yılında Amasya'da doğdu. Babası II.  Bayezid, annesi ise Gülbahar Hatun'dur. Küçük yaşta sancaklara gönderme geleneğinden dolayı Trabzon'a vali olarak atandı. Abisi Abdullah'tan sonra Trabzon'da sancakbeyi olan ikinci şehzade Yavuz Sultan Selim'dir. Aynı zamanda bu vilayette son şehzade olarak 29 yıl boyunca görev yaptı.

Sancakbeyliği sırasında sadece siyaset ile değil, ilmi alanlar ile de ilgilendi. Dönemin ünlü alimlerinden olan Mevlana Abdülhalim Efendi'den ders aldı. Şehzadelik döneminde, Türkmenlerin Safevi Devleti'ne yakınlaşmalarını fark etmiştir. Bunun içinde Gürcüler üzerine sefer düzenlemiş, birçok yeri fethetmiştir. Aynı zamanda yeniçeriler tarafından da oldukça desteklenmiştir. Fakat Osmanlı yöneticileri, şehzade Ahmet'i padişah yapmaya çalışıyordu. II. Bayezid'in hastalığından ötürü padişahlığı terk edeceği haberi de yayılmaktaydı. Bu nedenle diğer şehzadeler ve I. Selim birbirini öldürmek için hazırlık yapmaya başladı. 

I. Selim'in Rumeli'ye geçmesi üzerine saraydan asker gönderildi. Her ne kadar babasına saygısızlık yapmayacağını söylese de babası saldırı düzenlemeye karar verdi. Ancak Çukurçayır'da oğlu ile karşılaşan II. Bayezid, duygulanıp geri çekilme kararı aldı. İkisi arasında her ne kadar antlaşma yapılsa da devletin ileri gelenlerinin desteği ile şehzade Ahmet tahta çıktı. I. Selim, babasının antlaşmaya uymaması sebebi ile 40 bin kişilik ordu ile şehzade Ahmet'e saldırdı. Bu savaşta yenilen I. Selim, yeniçerilerin desteğini alarak Osmanlı padişahı oldu. Yavuz Sultan Selim 51 yıllık hayatında, 8 yıl boyunca Osmanlı Devleti'nde hüküm sürdü.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Halife Ne Demek? Osmanlı'da Halifenin Yetki ve Görevleri Nelerdir?
Kardeşlerini Öldüren İlk Osmanlı Padişahı Kimdir?
İsyan Sonucu Öldürülen İlk Osmanlı Padişahı Hangisidir? İşte Osmanlı'da Öldürülen İlk Padişah..
Bağdat Hangi Padişah Döneminde İkinci Kez Fethedildi?
Yavuz Sultan Selim'in Soyağacı...Yavuz Sultan Selim'in Annesi ve Babası Kimdir?

Popüler İçerikler

Beklenen Gün Geldi: Birbirinden Ünlü İsimler Saygı1 Formatının İkinci Konuğu Sertab Erener İçin Sahneye Çıktı!
Hollanda Hükümeti'nden Örnek Karar: Scottish ve Sphynx Kedilerin Sahiplenilmesi Yasaklandı!
Domuz Eti Skandalıyla Gündeme Gelmişti: Köfteci Yusuf Yeni Bir Sektöre Giriş Yapıyor!