Yavuz Sultan Selim'in Eşleri Kimdi? Eşlerinin İsimleri...

Yavuz Sultan Selim, tarihte I. Selim olarak da bilinmektedir. Osmanlı Devleti'nin 9. padişahı ve 88. İslam halifesidir. Yavuz Sultan Selim'i tarihte özel yapan ise ilk Türk İslam halifesi olmasıdır. Osmanlı İmparatorluğu'nun başına geçtikten sonra 8 yıl gibi kısa bir süre içinde topraklarını 2,5 kat büyütmüştür. Ölümüne kadar olan süre boyunca devletin sınırlarını Asya, Avrupa ve Afrika'da olmak üzere toplamda 6.557.000 kilometre kareye kadar çıkarmıştır. Aynı zamanda Anadolu'da birlik sağlamış, dönemin iki ticaret yolunu da ele geçirmiştir. Peki, Yavuz Sultan Selim'in eşleri kimlerdir? İşte eşlerinin isimleri...

Yavuz Sultan Selim'in tahta çıkışı oldukça ses getirmiştir. Babası II. Bayezıd'a karşı darbe yaparak tahta çıkmıştır. Padişah olmadan önce vali olarak Trabzon'da görev yapmıştır. Kırım Hanı Mengli'nin, Yavuz Sultan Selim'in tahta çıkmasında önemli rolleri bulunmaktadır. Kırım Hanı, I.Selim'e askeri olarak destek sağlamış, daha sonra da kızını vermiştir. Yavuz Sultan Selim'in eşleri ise diğer padişahlara göre oldukça azdır. Osmanlı tarihinde yer alan büyük haremler, bu padişah  döneminde söz konusu olmamıştır. Bunun nedeni ise I. Selim'in hayatının çoğunu at üzerinde savaş alanlarında geçirmiş olmasıdır. Yavuz Sultan Selim'in eşleri hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Yavuz Sultan Selim'in Eşleri Kimdir? Eşlerinin İsimleri...

Yavuz Sultan Selim'in hayatı boyunca iki eşi olduğu bilinmektedir. Bunlar II. Ayşe olarak da bilinen Ayşe Hatun ve Ayşe Hafsa Sultan'dır. 

Ayşe Hatun (II. Ayşe)

Yavuz Sultan Selim'in birinci eşidir. Kırım hanı Mengil Giray'ın kızıdır. Hakkında pek fazla bilgi bulunmamaktadır. Bazı tarihçilere göre Ayşe Hatun'un daha önce Kefe Sancakbeyi olan Şehzade Mehmet ile evli olduğu ileri sürülmüştür. Şehzade Mehmet'in ölümü üzerine Yavuz Sultan Selim'in yengesi ile evlendirildiği düşünülmektedir.

Ayşe Hafsa Sultan

Ayşe Hafsa Sultan, Osmanlı tarihinde oldukça önemli bir sultandır. Avrupalı olduğu bilinen sultan, 14 yaşında saraya girmiştir. Yavuz Sultan Selim Trabzon sancakbeyi iken, Ayşe Hafsa Sultan ile evlenmiştir. Ayşe Hafsa Sultan'ın evlenmeden önce üç oğlu olduğu ve Trabzon'a giderlerken hayatlarını kaybettikleri söylenir. Yavuz Sultan Selim'in şehzadelik döneminde 10 yıldan fazla bir süre Trabzon'da yaşamıştır. Padişahın gözdesi olarak bilinmektedir.

 İlk çocukları Kanuni Sultan Süleyman doğduktan sonra Kırım'a geçmişlerdir. Kanuni'nin şehzadelik döneminde Kefe ve Manisa'da yaşamışlardır. Yavuz Sultan Selim'in vefatından sonra tahta oğlu Kanuni geçmiştir. Ayşe Hafsa Sultan Osmanlı Devleti'nin ilk valide sultanı olarak tarihe geçmiştir. Ayşe Hafsa Sultan, oğlunun padişahlık döneminde oldukça etkin bir rol oynamıştır.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yavuz Sultan Selim Nereleri Fethetti?
Yavuz Sultan Selim'in Hayatı Sinemaya Aktarılacak! Filmin İlk Tanıtımı Yayınlandı...

Popüler İçerikler

Metin Akpınar'ın Kızı Duygu Nebioğlu Yine Ateş Püskürdü: "Birinci Bölüm Bitti, İkinci Bölüm Geliyor"
Ak Parti ve MHP'den Muhalefete Geçen Belediyelerdeki Milyarlık Borçlar Dudak Uçuklattı
Müge Anlı'da Şok İddia: "Uğur Dündar'a Babalık Davası Açan Dilara'nın Babası Başka Bir Ünlü Sanatçı!"