Osmanlı Devleti'nin önemli hükümdarlarından biri olan Yavuz Sultan Selim, tahta 1512 yılında çıkmıştır. Saltanatı boyunca pek çok savaşa katılmıştır. 1517 yılında yaptığı Mısır seferi ile halifeliği Memluk Devleti'nden alıp, Osmanlı hanedanlığına geçirmiştir.
Yavuz Sultan Selim'in ölümü birlikte 1520 yılında oğlu I. Süleyman tahta çıktı. Ancak Şam Beylerbeyi Canberdi Gazali, Süleyman'ın hükümdarlığını tanımayarak kendisini padişah olarak ilan etti. Kanuni Sultan Süleyman Şam'a sefer düzenleyerek Gazali tehdidini ortadan kaldırdı. Osmanlı Devleti'nin 10. padişahı olan Kanuni Sultan Süleyman, ilk seferini Belgrad'a düzenledi. Macaristan Krallığına ait pek çok yer alındıktan sonra, Belgrad Osmanlı'nın sınırlarının içine alındı.
1522 yılında ise büyük bir donanma ile Rodos'u fethetti. Böylelikle Balkanlarda egemenlik kurdu. 1534 yılında Irakeyn Seferi ile Bağdat, 1538'de Boğdan, Yaş ve Suceva bölgeleri alındı. Macaristan'ın merkezi olan Estergon ve Budin'in çoğu yerleri fethedildi. Kanuni Sultan Süleyman'ın son seferi ise Zigetvar oldu. Bu sefer sırasında hayatını kaybetti. Ölümü 48 ay boyunca bölgeden ayrılışına kadar saklandı.