Yavrularıyla İlgilenen Örümceğin En Eski Fosil Örneği Annelik İçgüdüsüne Yeni Bir Pencere Açtı!

Dinozorların henüz dört bir yanında koşuşturmadığı bir dünyada, 99 milyon önce yavrularıyla ilgilendiği esnada kehribara tıkılı kalıp böylelikle günümüze kadar ulaşan bir örümcek sayesinde sekiz bacaklıların yavrularıyla olan ilişkilerini gözlemleme fırsatımız oldu. Bu örümceği ve hayatının son anlarını merak ediyorsanız içeriğimize buyurun. 👇

99 milyon yıldır kehribarın içindeki örümcek ailesi, sekiz bacaklıların yavru bakımı gerçekleştirdiğine dair en eski kanıt olarak tarihe geçti.

Kansas Üniversitesi’nden paleontolog Paul Senden, 15 Eylül’de yayımladığı bir çalışmada fosilde örümcek yumurta keselerinin korunduğunu ve annenin yavruları büyüyene kadar yanlarında kaldığını iddia etti. Araştırmacılar bu şekilde dört fosil bulduklarını duyurdu.

Günümüz örümcekleri de hem yumurtalarını koruyor hem de yavrularıyla ilgileniyor.

Kimileri yavrularını doyurmak için kendilerini feda ediyor. Annelik örümceklerde fazlasıyla yaygın olduğundan, bilim insanları bu geleneğin 145 milyon yıl önce başlayan Kretase döneminden çok daha önceye dayandığına inanıyordu. Selden ise, “Fosillerde bu davranışa ilk kez rastlıyoruz” diyerek bu olasılığın mümkün olmayabileceğini vurguluyor.

Örümcekler, soyu tükenmiş bir sekiz bacaklı türüne mensup.

Dişi örümceğimiz ve henüz doğmamış yavruları, koca, parlak gözleriyle öne çıkan Lagonomegopidae isimli bir aileye ait. Bu türün yaşadıkları devirlerde geceleyin ağaçlarda yiyecek avına çıktığı tahmin ediliyor. Bu canlıların yavru bakımı konusunda ise hem bir kesinlik hem de bir kesinsizlik var.

Anne örümcekler, hem yumurtalarını hem de yumurtadan çıktıktan sonra yavrularını korumuş olabilir.

Bulunan kehribar parçalarından üçünde düzinelerce bir haftalık örümceğe rastlandı. Örümcekler genellikle tek başına yaşayan canlılar olduklarından, yan yana birden çok örümceğin bulunması, doğumdan sonra dağılmadıklarını ve yavruların annelerinin yanında kalmayı tercih ettiğini gösteriyor.

Örümceklerin annelerinin yanında ne kadar kaldığı bilinmiyor.

Araştırma, Kretase döneminin ortalarına değin örümceklerin yumurtalarını koruduğunu ‘kesinleştirse’ de, Cornell Üniversitesi’nde anne örümceklerin yavru bakımı konusunda çalışma yürüten böcekbilimci Linda Rayor’a göre gelecekteki araştırmalarda daha büyük yavruları olan dişilere ekstra dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor. Yani eldeki kanıtlar birazcık yetersiz.

Araştırmacılar müze ve kurumsal koleksiyonlarda daha fazla fosil arayacak.

Bazı paleontologlar, madenlerdeki insanlık dışı çalışma koşulları ve militanların kendilerini finanse etmek için yasa dışı kehribar satışları gerçekleştirmesinden ötürü 2017’den beri Burma’da çıkartılan kehribarlarla ilgili belgelerin yayımlanmasını istiyor. Selden, “Binlerce örnek ve bunları incelemek için yeterince malzeme var” diyerek bu durumun keşifleri engellememesi gerektiğini belirtiyor. Örneğin, bu çalışmada kullanılan kehribarlar, on yıldan uzun süre önce çıkarılmış olup Pekin’deki bir üniversite koleksiyonunun parçası.

Bu içeriklere de göz atabilirsiniz 👇

Antik Çağlarda Roma'nın Komşusu Olmasıyla Bilinen Etrüsklerin Gizemli Kökeni Sonunda Çözüldü
Amerika’da Bulunan Ayak İzleri Hakkında Bildiğimiz Her Şeyi Silerek Kıtanın Tarihini Baştan Yazdı!
Dünyanın En Eski Arkeolojik Alanının Nerede Olduğunu Biliyor musunuz?

Popüler İçerikler

Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu
Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
Demet Akalın 'Laiklik' Açıklamasıyla Gündem Olan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e Ateş Püskürdü!