Yavaş Yemeyi Bir Türlü Alışkanlık Haline Getiremiyorsanız Bu Öneriler Çok İşinize Yarayacak!

Sağlıklı beslenme konularında hekimler genel olarak tek bir görüş altında birleşemese de yavaş yemek yemenin daha doğru olduğu konusunda hepsi hemfikir. Fakat yemek yerken birçok sebepten buna dikkat edemiyoruz. Hayatımızda yapabileceğimiz birkaç küçük değişiklikten sonra bunu alışkanlık haline getirebilmemiz mümkün.

Öncelikle, neden yavaş yemeliyiz;

Sindirim ağızda başlar

Sindirim, genel algının aksine midede değil ağızda başlar. Ağızda çiğnenen besin maddeleri daha küçük parçalara bölünür, yüzeyi genişler ve ağız salgısı (tükürük) ile karışır. Tükürükte bulunan enzimler, sindirime yardımcı olur ve besin maddeleri mide sindirimi için daha hazır hale gelir. Hızlı yemek yeme sonucunda besin maddeleri mideye tam sindirilmemiş bir halde ve daha büyük lokmalar halinde ulaşır. Besinler sindirim için hazır olmadığından da mide daha fazla efor harcar, yorulur ve beraberinde de hazımsızlık, dolgunluk hissi, yanma, şişkinlik ve ağrı gibi şikayetler ortaya çıkar.

Hızlı yemek doyma duygusunu ortadan kaldırır.

Mide ve beyin senkronize çalışmaktadır. Bu nedenle yemek yerken alınan bir lokmanın mide tarafından karşılanması ve uyarının beyne gidip doyma merkezini uyarması ortalama 20 dakika sürer. Vakit kazanmak için hızla yenilen bir yemek, beynin doyma merkezini geç uyarır ve beyne doyma ile ilgili mesajı da geç ulaştırır. Bu davranış bir alışkanlık haline geldiğinde ise doyma merkezi uyarılmadığından daha fazla yemek yenmiş olur. Hızlı yemek yeme bir süre sonra kronik hale geldiğinde obezite ve metabolik sendrom gelişimine yatkınlığı artırır. Aşırı kilo da diyabet ve kalp-damar hastalıkları ve inme gibi önemli sorunlara davetiye çıkarır.

Yavaş yenilen yemek sayesinde mide de yanma, ekşime, dolgunluk hissi oluşma riski en aza iner. 

Bu da yemeği daha keyifli hale getirir, besinlerden tat almayı sağlar.  Yavaş yeme ve besinlerin iyi çiğnenmesi ile sindirim ve besinlerin emilimi artar. Besinlerin iyi çiğnenmesi, özellikle pişmemiş çeşitli meyve ve sebzelerin sindirimi için oldukça önemlidir. Hızlı yemek yeme alışkanlığını bir anda değiştirmek mümkün değildir. Fakat yemek yeme süresini uzatmak için bazı önerilere uymak yararlı olabilir.

1. Beslenme ortamınızın rahat olmasına dikkat edin.

Ayaküstü atıştırmayın. Mutlaka masada oturun.

2. Her lokmada çatalı, bıçağı ya da kaşığı elinizden bırakıp bir sonraki lokmada tekrar alın.

3. Ara öğünlerle açlığınızı dengeleyin.

Yemeğe çok aç oturmak, çok hızlı yemenize sebep olacaktır.

4. Yemeklerinizin çok sıcak olmamasına dikkat edin.

Bu da yiyecekleri çok fazla çiğnememenize sebep olacaktır. Sıcağın ağzınızla daha az temas etmesi için yemeği bir an önce yutmaya çalışacak bu şekilde gereğinden fazla hızlı yemiş olacaksınız.

5. Yemek yerken sohbet edin.

Böylece sadece yemeğe odaklanmadan ve daha dikkatli yemeye çalışırsınız.

6. Loş ışıkta ve televizyon izlerken yemek yemeyin.

Hızlı müzikler ve gerilimi yüksek filmler hızlı yemenize sebep olabilir.

7. Çiğnemek için uzun süre harcamanızı gerektiren yüksek lifli besinleri seçin.

8. Stresli iken yemek yemeyin.

Özellikle yemek yerken mutlu olanlardansanız stresliyken yediğiniz yemeğe biraz daha dikkat edin. Stres iştahı kapatabileceği gibi fazlaca arttırabilir. Bu da, kaba tabirle, yemekle saldırmanıza sebep olacaktır.

9. Yemek partnerinizi doğru seçin; yavaş yemek yiyenlerle sofraya oturun ve onlara ayak uydurun.

Yavaş yiyen insanlar sinirinizi bozuyor olabilir ama maalesef doğrusu bu. 😅

10. Yemek yerken saatinize sık sık bakın.

Biliyorsunuz ki beyne tokluk hissi 20. dakikada gitmeye başlıyor. Bu süreyi ayarlayabilmek için sık sık saatinize bakın. Hatta ilk 10 dakikadan sonra küçük bir ara verip tekrar devam edebilirsiniz.

Popüler İçerikler

Elektrik Faturasında Yeni Dönem: 1.050 Lira Üzerinde Tüketimi Olan Yandı!
Bahçeli’yi Eleştirdikten Sonra Ansızın Alaattin Çakıcı’yla Bir Araya Gelen Cübbeli Ahmet Görüşmeyi Anlattı
Narin'in Ağabeyleri Arasında Şaşırtan Diyalog! Telefon Konuşmaları Ortaya Çıktı: ''Ağlama Bak Herkes Gülüyor''
YORUMLAR
23.09.2018

Dedem taramalı tüfek gibi yiyor onu ne yapacağız zaten duymuyor bunları anlatana kadar

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ