Yatırımcıların Odak Noktası Şaşacak: Piyasalarda Enflasyon, Faiz ve ABD Verileri Kritik Olacak!

Başta Türkiye enflasyon ve üç büyük global merkez bankasının faiz kararları olmak üzere, yeni haftada piyasaları yoğun bir ekonomi gündemi bekliyor.

ABD Merkez Bankası(Fed), İngiltere Merkez Bankası(ECB) ve Avrupa Merkez Bankası(BoE) faiz kararları haftanın ortasındaki iki gün analistleri ekranlara kilitleyecek.

Haftanın en önemli verileri yurt içinde enflasyon rakamları, yurt dışında ABD tarım dışı istihdam olacak.

Yurt içindeki diğer beklenen veriler ekonomik güven endeksi, dış ticaret ve hizmet ÜFE olarak öne çıkıyor. Ayrıca Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK) aylık raporu ile Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın önümüzdeki üç aya ilişkin iç borçlanma programı da yakından takip edilecek.

Yurt dışında imalat ve hizmet sektörü satınalma yöneticileri endeksi(PMI) verileri, ABD'den S&P Case Shiller konut fiyatları, fabrika siparişleri, Almanya'dan GSYH, iş gücü, tüketici fiyatları, ticaret ve Euro bölgesi'nden güven endeksleri, GSYH, tüketici fiyatları verileri gelecek.

30 Ocak Pazartesi yurt içinde gündemde TÜİK tüketici, reel kesim, hizmet, perakende ticaret ve inşaat birleşimiyle ekonomik güven endeksini açıklayacak. Öğle saatlerinde BDDK tarafından bankacılık sektörünün toplulaştırılmış rakamları açıklanacak.

Yurt dışında piyasalar haftaya Yeni Zelanda'dan gelecek ticaret rakamlarıyla başlayacaklar.

Euro Bölgesi ekonomik görünüm, sanayi, hizmet ve tüketici güven endeksleri yayımlanacak (13.00).

31 Ocak Salı günü yurt içinde piyasalarda TÜİK, dış ticaret, hizmet üretici fiyatları ve turizm istatistiklerini açıklayacak. MÜSİAD SAMEKS endeksleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı, giriş-çıkış yapan yabancı ve vatandaş sayılarını duyuracak. TCMB, aylık para ve banka istatistikleri raporunu yayımlayacak.

Dışarda yoğun veri gündemi Güney Kore'den gelecek perakende satışlar, sanayi, imalat, inşaat ve hizmet üretim verileri ile başlayacak. Japonya'nın işsizlik oranı, perakende satışlar, sanayi üretimi verileri takip edilecek. TSİ sabaha karşı Çin sanayi şirketlerinin 2022 yılı kar rakamları açıklanacak.

Avrupa piyasaları önemli bir veriyle güne başlayacak; Fransa'nın 2022 yılının son çeyreğine ilişkin öncü GSYH rakamları, Fransa'nın ardından Almanya GSYH rakamları ekranlara düşecek. Almanya'nın yılın ilk ayına ilişkin iş gücü istatistikleri duyurulacak. Bir başka işsizlik verisi de İtalya'dan gelecek. Günün beklenen bir başka GSYH verisi de Euro Bölgesi için olacak. Aynı saatte İtalya'nın da GSYH rakamları yayımlanacak (13:00).

ABD'den gelecek ilk veri 2022 yılının son çeyrek dönemine ilişkin istihdam maliyet endeksi olacak. ABD'nin konut piyasasına ilişkin iki verisi aynı anda ekranlara düşecek; FHFA konut fiyatları endeksi ve S&P Case Shiller konut fiyatları yayımlanacak. ABD'den gelecek bir diğer endeks Conferans Board tarafından hesaplanan tüketici güven endeksi olacak.

1 Şubat Çarşamba yurt içinde İstanbul Sanayi Odası ve Markit tarafından hazırlanan İSO İmalat sektörü PMI verisi gelecek. Ardından İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından açıklanan ve Türkiye enflasyonu için öncü indikatör kabul edilen perakende ve toptan fiyatlar verileri yayımlanacak. İstanbul'da perakende fiyatlar 2022 yılında enflasyonu yüzde 92,97 oldu.

Avrupa'da günün ilk verisi Hollanda'nın enflasyon rakamları olacak. Avrupa'da imalat sektörü PMI verileri Rusya ile başlayacak ve gün boyu devam edecek.Günün en önemli verisi Euro Bölgesi öncü tüketici fiyatları olacak (13.00).

ABD'de tarım dışı istihdam verisinin öncüsü kabul edilen ADP özel sektör istihdamı verileri yayımlanacak. ABD'den gelecek diğer veriler imalat sektörü PMI, inşaat harcamaları, JOLTS açılan iş ve ISM imalat sektörü PMI olacak (16.45, 17.00).

Günün beklenen kararı ABD Merkez Bankası (Fed) tarafından açıklanacak. Fed, yılın ilk FOMC toplantısının sonuçlarını duyuracak. Fed geçen yıl 4 toplantı üst üste 75'er baz puan artışın ardından, yılı 50 baz puan artışla tamamladı (22.00).

2 Şubat Perşembe BDDK ve TCMB haftalık verileri yayımlayacak. TCMB, finans dışı firma net döviz pozisyonu verilerini açıklayacak (14.30).

Asya piyasaları Güney Kore'nin enflasyon rakamlarıyla güne başlayacak. Avustralya'nın inşaat onayları verileri yayımlanacak. 

Günün Avrupa'da ilk verisi Almanya'nın ticaret rakamları olacak. Öğlen saatlerinin ardından piyasalar İngiltere ve Avrupa merkez bankalarından gelecek faiz kararlarına kilitlenecekler. BoE, 2022 yılının son toplantısında faizi 50 baz puan artırırken, 9 üyeden 2 üye faizin değişmemesi yönünde, 1 üye ise 75 baz puan faiz artışı yönünde oy kullandı (15.00). BoE'nin ardından Avrupa Merkez Bankası(ECB) faiz kararı ekranlara düşecek. ECB, geçen yıl toplam 250 baz puan faiz artırdı (16.15).

ABD'nin sanayi sektörünün durumunu en iyi gösteren verilerden olan fabrika siparişleri açıklanacak.

3 Şubat Cuma TÜİK, 2023 yılının ilk enflasyon rakamlarını açıklayacak. Tüketici fiyatları Aralık ayında yüzde 1,18 artışla 2022 yılını yüzde 64,27 seviyesinde tamamladı (10.00). TÜİK aynı saatte yurt içi üretici fiyatlarını da yayımlayacak. Üretici fiyatlarında en son artış oranı yüzde 97,72 seviyesinde oldu.

Avrupa'da günün ilk önemli verisi Fransa sanayi üretimi rakamları olacak.

Avrupa için hizmet sektörü PMI verileri Rusya ile başlayacak, İspanya, İtalya, Fransa, Almanya, Euro Bölgesi ve İngiltere ile devam edecek.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü(FAO), 2023 yılının ilk gıda fiyatları değişimlerini açıklayacak (12.00).

Günün beklenen verilerinden biri de Euro Bölgesi üretici fiyatları olacak.

Günün beklenen verisi ABD'den gelecek; yılın ilk ayına ilişkin iş gücü rakamları açıklanacak. ABD'de geçen yılın son ayında 223 bin istihdam yaratılırken, işsizlik oranı yüzde 3,5'e geriledi (15.30).

Popüler İçerikler

Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi