Yatırımcılar Yaklaşan Seçimler Konusunda Gergin! Türk Lirası Değer Kaybetmeye Devam Ederse Ne Yapmalı?

Pazar günü yapılacak olan seçimler kapıdayken yaşanması muhtemel siyasi istikrarsızlıklar yatırımcıları kaygılandırmaya devam ediyor. Türkiye ile beraber seçimlere doğru giden diğer gelişmekte olan ülkelerde beklenen ekonomik sıkıntılar yatırımcıları başka seçenekler bulmaya itiyor. Peki seçimlerin sonucu ve uluslararası ekonomik konjonktür konusunda yatırımcıların planı ne? Bu olgular finans dünyasını nasıl etkiliyor? İşte detaylar... 👇

Ülkemizde yapılacak olan seçimlere beş günden az kalmışken diğer birçok gelişmekte olan ekonomiler de seçim hazırlığında.

Önümüzdeki günlerde Türkiye ile beraber birçok ülkede yaşanması beklenen değişiklikler konusunda yatırımcılar da diken üstünde.

Yaklaşan seçimler, zaten dalgalı olan borsalar ve döviz piyasalarına olan baskıyı artırıyor.

Ülkemiz başta olmak üzere Pakistan, Tayland, Arjantin ve Polonya gibi gelişmekte olan pazarlarda yaklaşan bu seçimler siyasi istikrarsızlık ihtimalini arttırmakta. Bu durum mevcut uluslararası para politikalarıyla birlikte düşünüldüğünde ise gelişmekte olan bölgelere yatırım yapmak konusunda kaygıya yol açıyor.

Yılın ilk çeyreğindeki dalgalanmanın ardından varlık sınıflarının performansında iyileşme görülse de siyasi istikrarsızlıklar ekonomik bozulma ve daha güvenli limanlara ya da gelişmiş piyasalara kaçışa neden olabilir.

Union Investment'ın gelişmekte olan pazarlar masasından Sergey Dergachev, tek bir siyasi risk faktörünün bile devreye girmesiyle yatırımcıların hazırlıksız yakalanacağını ifade ediyor.

Örneğin Kolombiya ve Şile'de seçimler yaklaşırken alınan ani siyasi kararlar, finans dünyasını sarsmaya başladı bile.

Hayat pahalılığından şikayetçi olan halkların isyanları daha seçimlerden önce mevcut hükümetlerde keskin değişiklikler yapmaya itiyor. Bu durumun da piyasalara olumsuz etkisi oluyor.

Türkiye'de sadece bu yıl, Türk Lirası dolara karşı yüzde 4,1 değer kaybederek gelişmekte olan pazarlar arasında en kötü performans sergileyen ülkeler arasında.

Seçimler yaklaşırken Türk Lirası'nın değer kaybetmeye devam edeceği ve dalgalanmanın artacağı yönündeki beklentiler, Swissquote Bank ve bazı yerel kurumlar TL ile yapılan alım satım işlemlerini bir kaç günlüğüne durdurma kararı aldı.

Bu bakımdan ülkemizde seçim sonuçları ne olursa olsun piyasalarda beklenmedik ve sert sapmalar yaşanacağı düşünülüyor.

Arjantin de benzer risklerden mustarip olurken, ülkede ekimde yapılacak olan seçimlerde mevcut hükümet lideri ve ana muhalefet partisinin adayı, yüzde 104 oranındaki enflasyonla resesyona doğru giderken adaylıklarını geri çekmiş durumda.

Pakistan gibi bazı ülkeler ise borç krizi ve siyasi krizlerin ortasında çifte sıkıntı yaşıyor.

Dolayısıyla gelişmekte olan pazarlardaki bu politik belirsizlikler, yatırımcıları istikrarsızlık yaşayan ülkelerden çok başka alanlarda uzun dönemli fırsatlar aramaya itiyor. Örneğin GW&K Investment Management gibi yatırım şirketleri Çin'e yönelmiş durumda.

"Çin'i çevreleyen jeopolitik riskler olmasına rağmen fiyatlar iyi seyrediyor. Ekonomik iyileşme ve kar döngüsü şu an çok daha çekici."

Ayrıca GW&K'dan yatırım yöneticisi Nuno Fernandes, yatırımcılara şöyle bir uyarıda bulunuyor;

'Küçük ülkelere dair derin bir bilgi ve cesarete sahip olmadıkları sürece yatırımcılar Çin gibi geniş fırsatlar sunan ülkelere yönelmeliler.'

Peki bu konuda siz ne düşünüyorsunuz? Yorumlara buyurun! 👇

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Ekonomiden Ne Anladığınıza Bağlı Ama Seçimden Sonra Ekonominin Düzelmesi Ne Kadar Sürecek?
Ekonomide En Çok Merak Edilen Konu: Nebati'nin Yerine Kim Geçecek?
Bloomberg Rakam Verdi: Seçim Öncesi İkinci '128 Milyar Dolar' Vakası

Popüler İçerikler

Zamlarla Nasıl Geçineceğini Düşünenlere Diyanet Cuma Hutbesinde ''Müminin Hayatında Umutsuzluğa Yer Yok'' Dedi
Memur ve Emeklinin 2025 Maaş Zammı Belli Oldu!
Abdullah Öcalan’ın İsteği Belli Oldu: Saygı Öztürk, Abdullah Öcalan’ın Talebini Yazdı