Yataktan Kalkma Amacınızı Yani İkigai'nizi Bulup Daha Huzurlu Bir Hayat Yaşamak İçin Öneriler

Biliyoruz ki, amaçsız bir hayat pek de keyif verici olmuyor. Bazılarımız ise hayallerindeki mesleği yapamıyor. Beyaz yakalı olmak istemediği halde o kargaşanın içinde kayboluyor. Peki, bir an için bile olsa oturup düşünüyor muyuz 'beni bu hayattan yataktan kalkmaya iten amaç nedir?' diye. Sanıyorum ki, hayatın kargaşasından buna pek fazla vaktimiz olmuyor. 

Yataktan kalkma amacımıza Japonlar 'İkigai' adını vermişler. Amaç dediğimizde hemen korkmayın. Bu herhangi bir şey olabilir.

Kendi İkigai'nizi bulmak, sizi daha huzurlu bir insana çevirecek.

Amacı olmayan bir hayat son derece etkisizdir. Yataktan kalkmanıza yardımcı olan o nedenleri sıralamaya başladığınızda hayatınız daha anlamlı ve daha özenli bir şekilde ilerleyecek. Hayatınızda keyif aldığınız şeyleri kendinize tekrarlayın.

Son derece yorgunuz. Hayatımıza odaklanamıyoruz ve bu konuda da pek haksız sayılmayız. Ama her şeyi düzeltebilecek güç hepimizde var.

İlk iş olarak kendi İkigai'nizi içinizde bulmaya çalışın.

Peki bunu nasıl başaracağız? 

Bu gibi soruların aklınızdan geçmesi çok doğal. Derin bir nefes alın ve içeriği okumaya devam edin. Hatta bir içecek doldurun kendinize. Sakinleyin ve hayat amacınız için ilk adımı atmaya hazır olun.

Öncelikle, hayatınızı karmaşalardan kurtarmaya bakın. İç huzurunuzu yakalamak için önce etrafınızı temizlemeniz gerekiyor.

Darmadağınık ve çok fazla eşyanın arasında kendi iç huzurunuzu bulmaya başlayıp, yataktan kalkma amacınıza erişmeniz pek mümkün olmuyor. Ev ya da odanız dağınık olduğunda içiniz sıkılır bunun nedeni de etraftaki dağınıklığın ve fazla eşyanın zihnimize de hükmetmesidir.

Hayattan keyif alarak yaptığınız ufak tefek şeyleri sıralayın.

Bir not defteri yararlı olacaktır. Teknoloji çağında her şeyi telefonlarımıza ya da bilgisayarlarımıza yazarak kendi el yazımızı unutur duruma geldik. Bu nedenle biraz kendinizi tanımaya bakın.

Ufak bir not defterine, yaparken mutlu olduğunuz şeyleri yazın. Müzik dinlemekten çok hoşlanıyorsunuz ve keşke bir enstrüman çalabilseydim diyorsunuz mesela. İşte burada o enstrümana bir şans verin.

Yapmak zorunda olduğunuz şeyleri sıralayın. Yapmazsanız neler kaybedersiniz onları da yanlarına ufak notlar halinde yazın.

Hayatınızda yaptığınız eylemleri gerçekten siz istiyorsunuz diye mi yoksa aileniz ya da çevresel faktörler yüzünden mi yaptığınıza karar verin. Radikal kararlar almak zordur, biliyoruz. Ama bu hayatta sizden daha önemli bir şey yok. Önce kendi mutluluğumuzu ve huzurumuzu düşünmeliyiz.

Hayatınızda sizi mutlu eden şeyleri sıraladıktan sonra onlara daha fazla vakit ayırmaya özen gösterin.

Herkesin İkigai'si farklıdır. Örnek vermek gerekirse; bir insanın İkigai'si hayvanlarsa onlar için barınaklara yardım etmeyi hayatının amacı haline getirebilir. Bunu düzenli bir şekilde yapmaya başladığında ise iç huzuruna kavuşacaktır. Bir başka insanın İkigai'si bahçesindeki domateslerdir belki de. Her sabah onlar için gerekli suyu vermek ve onları kontrol etmek onu hayata bağlayacaktır.

Senin İkigai'n ne?

Tüm odağını ona çevir. Kendi yaşam amacına odaklan. Onun için çabala ve huzurun sana gelmesine izin ver. Her sabah yataktan kalktığında ilk aklına gelen şey o olsun. Seni sıkan ve boğan şeyleri artık bir kenara bırakmanın vakti geldi.

İkigai'nin 4 maddesini hatırlamakta fayda var.

Neyi seviyorum?

Yaparken keyif aldığım ve yüzümde mutlu bir gülümseme oluşturan şeyler neler. Bunu kendinize sormanız gerekiyor. 

Dünyanın neye ihtiyacı var?

Bu dünyada olmasını istediğim şeyler neler, hayatı daha yaşanabilir kılmak için nelere odaklanmam lazım. Bunları çözmeniz gerekiyor.

İyi olduğum şeyler ne?

Yetenekli olduğunuzu düşündüğünü hobileriniz neler, bunları yaparken huzur doluyorsanız işte İkigai'nize o kadar yaklaşmış oluyorsunuz.

Neden Maaş Alıyorum?

İnsanlara verdiğim hizmetler neler ve bunları nasıl yapıyorum sorusuna odaklanın. Kendinize çizdiğiniz yol üzerinde bu 4 maddenin çok yardımı olacak.

Hayatını daha yaşanabilir kılmak için eşyalara daha az önem verin.

İnsanların ruhu vardır eşyaların değil. Eğer ki bir eşyaya olması gerektiğinden daha çok önem verirsen seni ele geçirmeye başlayacaktır. Buna izin verme.

Yataktan kalkma amacın için kendini dinlemeye özen göster. Meditasyonu hayatının bir rutini haline getir.

Meditasyon konusunda bilgili ya da ilgili olabilirsin. Bunun için Türkçe uygulamalar, makaleler, videolar var. Günlük hayatın akışında oturup ne kadar kendini dinlediğini bir düşünsene. Belki hiç fırsatın olmuyor. Bu yüzden ister beş dakika ister otuz dakika meditasyon yapmaya özen göster. Kafanın içindekiler daha kolay bir şekilde gün yüzüne çıkacak, buna emin olabilirsin.

Kendinizle barışmayı öğrenin.

Kendine kızmayı bıraktığın zaman, geçmişte yapmak isteyip hayatının amacı olmasını istediğin ama bunu yapmaya fırsat bulamadığın şeyler ortaya çıkacak. Unutma ki, sen hayatını güzelleştirebilecek tek insansın. Bunun maddi güç ile hiçbir bağlantısı yok. Çok zengin insanların asla depresyona ya da yaşam amacını bulma konusunda sorunlar yaşamadığına inanmamalıyız. İç huzurun parayla hiçbir alakası yok.

Hayat amacına zaman ayır.

Hayatını, amacın doğrultusunda şekillendirmeye başla. Sabah ilk işin o amaç için planlar yapmak olsun.  Hayatını, amacına göre yaşadığında önünde hiçbir engel kalmayacak. Kendine inan. Bu sayede daha huzurlu ve uzun bir hayat seni bekliyor olacak.

Peki, senin İkigai'n nedir?

Popüler İçerikler

Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı
Icardi'nin A Milli Takım Forması Giymesi İçin CİMER'e Başvuruda Bulunuldu!
Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
YORUMLAR
25.07.2018

sabah yataktan çıkma amacım. çişim geliyor.

26.07.2018

“Yaşama sevincimi, sigortalı bir iş karşılığında sattım.” Charles Bukowski... Ekonomik sistem içinde, huzur maddi durumumuzdan bağımsız değil.Maddi hayatın üretim tarzı, sosyal, siyasal ve entelektüel hayatın genel sürecini belirler. İnsanların yaşam biçimini belirleyen İkigai'leri olması için, onların bilincini belirleyen sosyal yaşam biçimleri de olmalı. Haftanın 6 günü 12 saat çalışan, işe gidiş ve dönüş saatlerinde trafikle kalabalıkla boğuşan, tüketen, akşam dizisini izleyip yatan insana, İkigai'ni belirle dediğin zaman, bi yaklaşsana diyebilir...

Pasif Kullanıcı
26.07.2018

Zaten felsefenin sahibi olan Japon milleti çalışmak için uykuyu bile erteleyen, metro köşelerinde sızan bi millet. Sorsan ne yaşadın diye anlatacakları çok bi şey yoktur. Yani felsefenin kendi sahibine bi faydası yok bakacak olursan.

25.07.2018

Çok güzel düşünülmüş ama Türkiye gibi yaşam şartlarının zor olduğu bir ülkede özellikle maddi olarak zorunluklarınız çok oluyor keşke bunları başarabilsek tabii...

TÜM YORUMLARI OKU (20)