Ülkemizde binlerce 65 yaş üzeri ve ekonomik olarak geçimini sağlayamayan vatandaş yaşlılık aylığına başvuruda bulunuyor. Devlet tarafından vatandaşlara sağlanan yaşlılık aylığı imkanı birçok vatandaşın rahat nefes almasını sağlıyor. Yaşlılık aylığı için gerekli şartları sağlayan ve başvurularını tamamlayan vatandaşlar alacakları aylığın ne kadar olduğu hesaplamak istiyor. Yaşlılık aylığını hesaplamak için bazı kriterler belirlenmiştir.
Buna göre 5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalıların yaşlılık aylığı, ortalama aylık kazancı ile aylık bağlama oranının çarpımı sonucunda bulunmaktadır.
a) Aylık bağlama oranı, sigortalının malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tâbi geçen toplam prim ödeme gün sayısının her 360 günü için % 2 olarak uygulanır. Bu hesaplamada 360 günden eksik süreler orantılı olarak dikkate alınır, ancak, aylık bağlama oranı % 90’ı geçemez.
b) 28 inci maddenin dördüncü ve beşinci fıkralarına göre aylığa hak kazanan sigortalılardan;
4A sigortalıları için hesaplanacak aylık bağlama oranı, prim ödeme gün sayısı 7200 günden az olanlar için çalışma gücü kayıp oranının 7200 gün prim ödeme gün sayısı ile çarpımı sonucu bulunan rakamın % 60’a bölünmesi suretiyle hesaplanan gün sayısına göre (Çalışma gücü kaybı oranı x 7200 / % 60 = Aylık Bağlama Oranına esas prim gün sayısı), % 40’ı geçmemek üzere,
4B sigortalıları için hesaplanacak aylık bağlama oranı, prim ödeme gün sayısı 9000 günden az olanlar için çalışma gücü kayıp oranının 9000 gün prim ödeme gün sayısı ile çarpımı sonucu bulunan rakamın % 60’a bölünmesi suretiyle hesaplanan gün sayısına göre (Çalışma gücü kaybı oranı x 9000 / % 60 = Aylık Bağlama Oranına esas prim gün sayısı), % 50’yi geçmemek üzere, tespit edilir.
Prim ödeme gün sayısı 4A sigortalıları için 7200, 4B sigortalıları için 9000 günden fazla olanlar için ise toplam prim ödeme gün sayısına göre aylık bağlama oranı belirlenir.