Yasemin Yalçın'ın Şu An Televizyonda Yayınlanması Mümkün Olmayan Kakılmış Karakterine Dair Kısa Analiz

Televizyonda yıllarca neler seyrettiğimizi şöyle bir düşündük ve kısa bir aydınlanma yaşadık. Kadına şiddetin karikatürize edildiği Kakılmış karakterine biz neden güldük ve bunu nasıl normalleştirdik? Detaylar için böyle buyurun...

Yasemin Yalçın şüphesiz bu ülkenin en başarılı kadın komedyenlerinden bir tanesi. Hatta öyle ki, onun ilham verdiği birçok kadın oyuncu da yetişti yıllar sonra.

Özel televizyonların ekranlarda yer almasıyla beraber birbirinden özgün ve ilgi çekici programlar arka arkaya yayınlanmaya başladı. Bu yapımların en dikkat çekenlerinden biri 1993 yılında başlayan "Haşlama Taşlama" oldu.

Daha sonra Yaseminname adıyla başka kanala geçen programda dikkat çeken İtilmiş ve Kakılmış tiplemeleri o kadar ilgi gördü ki, bu skeçlere daha geniş yer verildi.

Hayatımıza 1994 yılında giren Kakılmış karakteri evlere temizliğe giden, pratik zekalı ve hazırcevap bir kadın. Ama asıl konu, evde hiçbir şey yapmadan oturan kocası İtilmiş'ten her gün dayak yemesi.

"Benim adım Kakılmış ama bana kısaca Kak diyebilirsiniz. Bunun adı da İtilmiş ama kısaca İt diyebilirsiniz" repliğini izleyenler hatırlayacaktır. "Gutup ayusu" dediği kocasından ne şekilde dayak yiyeceğini bekleyen izleyici, o zamanlar neye güldüğünün farkında değildi.

Ev temizliklerinden aldığı üç kuruş parayı kocasının baskısıyla rakıya yatıran bir kadından bahsediyoruz ayrıca. Şu an küçük bir aydınlanmayla bazı ciddi sorunların aslında zihnimizde nasıl da normalleştirildiğini fark ettiniz mi?

Yasemin Yalçın ve İlyas İlbey'in Yasemince programı yıllarca rating rekorları kırarak kanallar arası transfer rekorunu da kırdı. Ve biz o zaman ağlanacak halimize güldüğümüzü henüz bilmiyorduk. Kadına şiddettin mizah unsuru olarak kullanılması nedense kimsenin gündeminde de değildi.

Şu an böyle bir skecin ekranlarda yayınlanmasının imkanı yok çünkü böyle bir konunun mizahının olmayacağının çoğu kişi farkında. Kadına şiddet, bizim hala toplum olarak yok edemediğimiz kanser hücrelerimizden bir tanesi.

Karakterlerin yaratıcısı Gani Müjde ve Tükenmez Kalem ekibi, Yasemin Yalçın ve İlyas İlbey ile mahkemelik oldu bu arada yıllar önce. Sebep ise tiplemelerin, yaratıcısı tarafından izinsiz kullanılması.

Yasemin Yalçın ile İlyas İlbey'in oynadığı “İtilmiş” ve “Kakılmış” karakteriyle ilgili açılan dava, 11 yılda sonuçlandı. Mahkeme, tazminat ödenmesine karar verdi.

Gani Müjde’nin kaleme aldığı tiplemenin, Yasemin Yalçın ile İlyas İlbey tarafından daha sonra izinsiz kullanıldığı savunulmuştu.

Yıllar sonra gelen kararı “Yaşasın adalet” sözleriyle değerlendiren Müjde, “Kazandığım tazminatla ayran soda içeceğim” dedi.

Usta oyuncular Yasemin Yalçın ve İlyas İlbey ise şu an Silivri'deki at çiftliklerinde izole bir hayat yaşıyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Türk Zekâsı Derler Buna! Rusya'nın Bombaladığı Ukrayna'ya Twitter'dan Savaş Taktikleri Veren Yaratıcı Kişiler
Ebrar Karakurt Yeni Açtığı TikTok Hesabından Eski Sevgilisine El Hareketiyle Gönderme Yaptı
Gördüğünüz Andan İtibaren Gençliğinizden 15 Yılı Çalıp Götürecek Birbirinden Acayip Görseller

Popüler İçerikler

HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
YORUMLAR
02.03.2022

Ben gayet keyifle izlerdim küçükken ama hayatımda herhangi bir kadına şiddet uygulamadım bunu normal de görmedim. Program da fiziksel bir şiddet unsuru olduğunu da hatırlamıyorum. Olsa bile gerçekten böyle bir programın insanları kötü etkileyeceğini düşünüyor musunuz gerçekten? Bu bana ancak bahane olabilir gibi geliyor. Üzgünüm "bunu nasıl normalleştirdik" cümlesi büyük bir saçmalık benim için.

02.03.2022

Komedi toplumsal gerçeklerin ince ince taşlama yoludur , önce kabullenme sonrada tavır alabilmek için halı altına süpürülmüş gerçekleri ortaya çıkarma yoludurda. Maalesef şimdilerde eskisi gibi kaliteli komedi yapılmıyor. Şu anda Z kuşağı hakkında komedi yapılsa inanılmaz malzeme var. Ama bunu satabilecek kitle yok , sebebi Z kuşağının eleştiri kaldıramayacak kadar fanatik ve yobaz bir zihniyete sahip olması. Meriga'da bir deyim "politically correct" , yani "politik olarak doğru olanlar" ama aslında reelde manası benim gibi düşünenler doğru düşünmeyenler yanlış mantığı , bu sebepten at gözlüğü ile bakan kesime komedi satamazsın. Şimdi cep telefonları ile ilgili bir espiri yapılsa , ayranı yok içmeye i-helaya gider mıçmaya desem (sanırım dedimde ayvah eyvah) way efendim bizim Almanyadan ne eksiğimiz vardan girer Ak Troll yada boomer'a bağlarlar , dolayısı ile siz Z kuşağı bu konulara fazla kafayı takmayın , materyalist dünyanızda takılın , nemelazım kafanız filan karışabilir.

02.03.2022

90 lar gibisi yoktu acayipti cok keyifliydi

TÜM YORUMLARI OKU (27)