Yaşar Usta, Mahmut Hoca, Mehmet Çavuş, Baba Yaşar ve Daha Niceleri! Bir Yeşilçam Efsanesi: Münir Özkul

93 yaşındaki sanatçı, uzun süre demans ve KOAH hastalıklarıyla mücadele etti. Bugüne kadar 400'den fazla filme imza atmış olan Özkul, Türk sinema ve tiyatro tarihine adını altın harflerle kazıdı.

Yaşar Usta'dan Turşucu Kazım'a, Mehmet Çavuş'tan Mahmut Hoca'ya...

Kimi zaman sert görünüşlü ama pamuk kalpli bir öğretmen, kimi zaman haksızlıklara karşı tüm gücüyle göğüs geren bir işçi, kimi zaman da çocukları için hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan bir baba olarak karşımıza çıkan Özkul, 7'den 70'e herkese ilham olacak karakterlere hayat verdi.

Tiyatro ve sinemaya adanmış bir ömür...

Oyunculuk kariyerine profesyonel anlamda ilk kez 1948 yılında 'Aşk Köprüsü' adlı tiyatro oyunuyla adım atan usta sanatçı, ardından Muhsin Ertuğrul yönetimindeki Küçük Sahne'ye geçerek Fareler ve İnsanlar, Babayiğit, Yaz Bekarı, Çayhane gibi birçok oyunda rol aldı.

Münir Özkul'dan Ferhan Şensoy'a emanet edilen 'Kavuk'

Özkul, 1968 yılında 'Kanlı Nigar' oyunundaki rolüyle İsmail Dümbüllü'den devraldığı 50 yıllık simgesel kavuğu 1989'da Ferhan Şensoy'a emanet etmişti. Bakın Ferhan Şensoy bu hikayeyi nasıl anlatmış...

Ferhan Şensoy'un ağzından meşhur kavuk hikayesi:

Hababam Sınıfı ile gönüllere taht kurdu.

1950'lerden itibaren 'Üçüncü Selim'in Gözdesi' filmiyle beyaz perdeye geçiş yapan Münir Özkul'un ilk dönem filmleri arasında en dikkat çekeni, Türkan Şoray ve Kadir İnanır'ın başrollerinde olduğu 'Balıkçı Güzeli' filmiydi. 1970'li yıllarda ise Ertem Eğilmez'in yönettiği filmlerde önemli roller aldı. Özellikle 'Hababam Sınıfı'ndaki Mahmut Hoca rolüyle herkesin sevgisini kazandı, Özkul.

Adile Naşit ile birlikte Yeşilçam'ın ayrılmaz ikilisi oldular.

Turşu işini hangisinin daha iyi bildiği hala meçhul olsa da, bu ikilinin tatlı atışmaları hala kulağımızda. Herkes Hülya Koçyiğit'le Kartal Tibet mi, Kadir İnanır'la Türkan Şoray mı, Filiz Akın'la Tarık Akan mı diye düşünedursun, bize göre Türk sinemasının en unutulmaz çifti Münir Özkul ile Adile Naşit'tir.

Neşeli Günler'in meşhur turşu suyu sahnesini bir hatırlayalım.

Aile nedir? Sevgi nedir? Dostluk nedir? Bu soruların cevabını bize onlar öğretti.

Adile Naşit ve Münir Özkul, birlikte rol aldıkları tüm filmlerde bizlere 'Nasıl iyi insan olunur'un dersini verdiler itinayla. Neşeli Günler, Bizim Aile, Gülen Gözler ve daha niceleri sayesinde aile olmanın önemini gördük, öğrendik.

Aile Şerefi'ndeki bu sahnede ağlamayan olmuş mudur peki?

Ben büyüğüm, ben! Yaşar Usta!

Herkesin ümidini kestiği çocuklara ışık oldu, Mahmut Hoca!

Usta sanatçının canlandırdığı en önemli rollerdendir, Mahmut Hoca. Siz bile kendinizden umudunuzu kesmişken o umudu size yeniden aşılar, kimse inanmasa bile o başaracağınıza inanır. Münir Özkul, en çok da Mahmut Hoca olarak vermiştir bize hayat derslerini...

Öğrencilerin seni unutmadı...

Gülen gözlerini ve neşeli gülümsemeni hiçbir zaman unutmayacağız. Işıklar içinde uyu...

Popüler İçerikler

Cübbeli Ahmet Çakarlı Araçla Geldiği Etkinlikte Şeriatı Savundu: Skandal Sözlere Tepki Yağdı!
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Bakanlığın Gıda İfşaları Devam Ederken En Fazla At ve Eşek Etinin Satıldığı Şehirler Belli Oldu