Yaşananların Hepsi Gerçek: Türkiye'den Çıkan Birbirinden Başarılı 15 Biyografi Filmi

Ülke olarak dram filmi izlemeyi seviyoruz. Bir de filmde anlatılanlar gerçek hayatlardan alınmışsa daha da etkileyici oluyor. Biyografi filmleri bu anlamda gözümüzü ve gönlümüzü fazlasıyla doyuruyor. İşte izlerken çok etkileneceğiniz 15 Türk yapımı biyografi filmi:

Not: Filmler IMDb puanlarına göre sıralanmıştır.

15. Hürkuş: Göklerdeki Kahraman (2018) - IMDb: 5.6

Filmde I. Dünya Savaşı sırasında düşman uçağını düşürmeyi başaran ilk pilot Vecihi Hürkuş'un hikayesi anlatılıyor. Hürkuş'a Hilmi Cem İntepe hayat veriyor. Filmin yönetmenliğini ise Kudret Sabancı yapıyor. Vecihi'nin semalara olan tutkusu büyüleyici bir şekilde aktarılıyor. Kurtuluş Savaşı yıllarındaki uçma tutkusu ve düşmana esir düştüğünde bile kurtulup orduya yardım etmeyi düşündüğü günler etkileyici bir biçimde anlatılıyor. Savaş günlerinin yanı sıra gönlünü kaptırdığı Hadiye Hanım da hikayenin önemli bir parçasını oluşturuyor.

14. Çanakkale 1915 (2012) - IMDb: 6.4

Çanakkale Savaşını konu alan filmde Bülent Alkış, İlker Kızmaz, Şevket Çoruh gibi usta isimler yer alıyor. Osmanlı-Rus Savaşları, Balkan Harpleri gibi olaylar nedeniyle Osmanlı Devleti ağır yenilgiler alıyor ve topraklarının bir kısmını kaybediyor. Çanakkale Boğazı komutasından sorumlu Cevat Paşa bu taarruzu nasıl bastıracağını düşünürken bir yandan da destek bekliyor. 8 Mart 1915 günü İngilizler ve Fransızlar Çanakkale Boğazı'na kadar geliyor. Güçlü bir askeri baskıyla Boğaz'a gelen düşman askeri karşısında Seyit Onbaşı'yı, Bigalı Mehmet Çavuş'u, Hüseyin Avni Bey'i, Hilmi Şanlıtop'u, Mustafa Kemal Paşa'yı ve daha nice şanlı Türk askerini buluyor. Mermilerin havada çarpıştığı, matematik hesaplarının yerle bir olduğu, insanüstü bir mücadelenin harman yeri Çanakkale'de, Türk ordusu hem karadan hem denizden verdiği mücadeleyi kazanıyor ve Çanakkale geçilemiyor.

13. Gergedan Mevsimi (2012) - IMDb: 6.4

Türk-İran ortak yapımı film, İranlı şair Sadegh Kamangar'ın trajik hikayesinden esinleniyor. İran İslam Devrimi'nde haksız yere 27 yıl hapis yatan Kamangar'ın efsanevi aşkını da konu alan filmin yönetmenliğini Bahman Ghobadi yapıyor. Filmde Sahel ve eşi Mina bir intikam uğruna 10 yıl hapis yatıyor. Hapisten çıktıktan sonra eşinin öldüğünün düşünen Mina, çocuklarını da alıp İstanbul'a yerleşiyor. 20 yıl sonra hâlâ hayatta olan ve özgürlüğüne yeni kavuşan Sahel ise çıktıktan sonra ailesini aramaya koyuluyor. Filmde Caner Cindoruk, Yılmaz Erdoğan, Monica Belluci, Behruz Vüsuki gibi isimler rol alıyor.

12. Çiçero (2019) - IMDb: 6.6

Ünlü yapımcı Mustafa Uslu'nun Ayla ve Müslüm'den sonra imza attığı bir diğer biyografi filmi Çiçero, II. Dünya Savaşı sırasında İlyas Bazna'nın Nazi Almanyası'ndaki casusluk serüvenini konu alıyor. İngiltere'nin Ankara Büyükelçiliği'nde çalışan Bazna, işi gereği İngilizler hakkında birçok gizli bilgiye ulaşabiliyor. Ulaştığı bilgileri Almanya'ya para karşılığında satan Bazna'ya Almanlar tarafından 'Çiçero' kod adı veriliyor. Taşıdığı bilgiler de savaşın seyri değiştiriyor. Filmde İlyas Bazna'ya Erdal Beşikçioğlu hayat veriyor. Beşikçioğlu ile birlikte Burcu Biricik, Mustafa Presheva gibi isimler yer alıyor.

11. Hoşçakal Yarın (1998) - IMDb: 6.6

Film 1960'lı yıllarda ülkenin bağımsızlığını savunan Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın hikayesini anlatıyor. Bu bağımsızlık mücadelesi idam ile sonuçlanıyor. Filmin yönetmenliğini Reis Çelik yaparken oyuncu kadrosunda Tuncel Kurtiz, Bülent Çolak ve Berhan Şimşek yer alıyor.

10. Mavi Gözlü Dev (2007) - IMDb: 6.6

Ünlü Şair Nazım Hikmet'in hayatını konu alan filmin yönetmenliğini Biket İlhan yapıyor. Nazım Hikmet'in 1941'den sonra hapishanede geçirdiği yılları anlatan filmde Hikmet'e Yetkin Dikinciler hayat veriyor. Hapishanedeyken yazdığı şiirler kulaktan kulağa yayılıyor ve ünleniyor. Fakat Nazım elde ettiği ünden çok karısını düşünüyor. Uzun süredir karısından mektup almayan Nazım'a bir kötü haber daha geliyor. Hakkında verilen 28 yıl hapis cezası onaylanıyor.

9. Taçsız Kral (1965) - IMDb: 6.6

Gönül Yazar, Ajda Pekkan, Erol Taş gibi efsaneleri bir araya getiren film, Galatasaray'ın unutulmaz futbolcusu Metin Oktay'ın hayatını anlatıyor. Mahalle arasında tanıştığı futbol ile arasındaki bağ, Galatasaray'ın efsanesi olana kadar devam ediyor. Ailesi futbol oynamasına karşı olsa da Metin, futbol tutkusundan vazgeçmiyor. Futbol tutkusuna bir de gönlünü kaptırdığı Mine'nin aşkı ekleniyor. Filmde Ajda Pekkan ve Metin Oktay başrolleri paylaşıyor. Filmin yönetmenliğini ise Atıf Yılmaz üstleniyor.

8. Veda (2010) - IMDb: 7.2

Mustafa Kemal Atatürk'ün çocukluk arkadaşı Salih Bozok'un oğluna yazdığı veda mektubunda anlatılanların beyaz perdeye taşındığı filmin yönetmenliğini Zülfü Livaneli üstleniyor. Kurtuluş Savaşı'nın ve cumhuriyetin kuruluşunun ince ince işlendiği ve bir milletin özgürlüğüne nasıl kavuştuğu, oğluna veda eden bir babanın kaleminden yansıyor. Selanik'te başlayan dostlukları beraber cumhuriyeti ilan edene kadar devam ediyor. Yarım asırlık dostluğun geride bıraktığıysa özgür bir millet ve cumhuriyet oluyor. Filmde Ezgi Mola, Özge Özpirinçci, Serhat Kılıç, Sinan Tuzcu gibi isimler yer alıyor.

7. Zıkkımın Kökü (1993) - IMDb: 7.6

Muzaffer İzgü'nün aynı adlı romanından uyarlanan filmin yönetmenliğini Memduh Ün yapıyor. İzgü'nün hayatını anlatan film Adana'nın bir köyünde geçiyor. Ana karakter Muzo'nun çektiği yoksulluk içinde kurduğu hayaller anlatılıyor. Filmde Erdal Cindoruk, Kemal İnci gibi oyuncular rol alıyor.

6. Kelebeğin Rüyası (2013) - IMDb: 7.7

Film Zonguldak'ta yaşayan iki genç memurun hikayesini anlatıyor. İki genç aynı zamanda şiirler yazıyor. Belediye başkanının kızının şehre gelmesiyle bu iki genç şiire daha da sarılıyor. Suzan, Muzaffer ve Rüştü ile yakın çevresi istememesine rağmen arkadaş oluyor. Fakat dönemin önemli sorunlarından biri olan verem, iki gencin sağlığını tehdit ediyor. 1940'lı yılların anlatıldığı filmde modernleşme, cumhuriyetin yavaş yavaş büyümesi ve madencilik de işleniyor.

5. Müslüm (2018) - IMDb: 7.7

Film arabesk müziğin efsane ismi Müslüm Gürses'in, nam-ı diğer Müslüm Baba'nın hayat hikayesini anlatıyor. Sahip olduğu her şeyi elde edene kadar çocukluktan itibaren çektiği zorluklar işleniyor. Filmde Muhterem Nur'la yaşadığı muhteşem aşk da işleniyor. Müslüm Gürses'e Timuçin Esen, Muhterem Nur'a ise Zerrin Tekindor hayat veriyor.

4. Devrim Arabaları (2008) - IMDb: 8.0

1960 yılında, dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel'in yerli otomobil yapılması emrini verdikten sonra yaşananlar anlatılıyor. Otomobili yapma görevi TCDD'ye veriliyor. Görevi yerine getirmek için 23 tane mühendis canla başla çalışıyor. Otomobilli yapmak için 130 gün süre veriliyor. Böylelikle yerli otomobilin Cumhuriyet Bayramı'na yetiştirilmesi amaçlanıyor. Filmde Selçuk Yöntem, Ali Düşenkalkar ve Taner Birsel gibi isimler yer alırken yönetmen koltuğunda ise Tolga Örnek oturuyor.

3. Bizim İçin Şampiyon (2018) - IMDb: 8.3

Efsanevi at Bold Pilot ve onun kendi kadar efsane jokeyi Halis Karataş'ın hikayesi. Halis Karataş'a İsmet Ekin Koç hayat verirken Begüm Atman Karataş'ı Farah Zeynep Abdullah oynuyor. Film Halis'in jokeylik için babasını karşısına alıp İstanbul'a gitmesiyle başlıyor. Halis, Bold Pilot ile bir bütün olarak akıl almaz şampiyonluklara imza atıyor. Öte yandan, Özdemir Atman'ın kızı Begüm Atman'a aşık olan Halis'in önünde aşması gereken engeller beliriyor.

2. Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu (2019) - IMDb: 8.3

Efsane halter şampiyonu Naim Süleymanoğlu'nun hayatını beyaz perdeye taşıyan filmde, Süleymanoğlu'nu Hayat Van Eck canlandırıyor. Filmde Gürkan Uygun, İsmail Hacıoğlu, Bülent Alkış, Yetkin Dikinciler gibi isimler yer alıyor. Bulgar Komünist Partisi'nin başa geçmesiyle Bulgar Türklerinin ülkede yaşadıklarını da konu alan filmin yönetmenliğini Ömer Feyzioğlu yapıyor. Süleymanoğlu küçük yaşta başladığı halter sayesinde Bulgar Türklerine ses oluyor. Melbourne'de düzenlenen olimpiyatlardan kaçmayı başarıp Türkiye'ye iltica eden Süleymanoğlu'nun tek hedefi, asimile edilmeye çalışılan Bulgar Türklerinin yaşadıklarını dünyaya duyurmak. Nitekim Türkiye'ye gelen Süleymanoğlu Bulgar Türklerinin Türkiye'ye güvenli geçişini sağlıyor. Süleymanoğlu olimpiyatlarda bugün hâlâ kırılamayan rekorlara imza atıyor.

1. Ayla (2017) - IMDb: 8.4

Oscar aday adayı olan film 1950'deki Kore Savaşı sırasında geçiyor. Süleyman Astsubay ile savaş alanında bulduğu küçük kızın gerçek hikayesi anlatılıyor. Savaşta yetim kalan küçük kız 5 yaşında olduğu için nereye gideceğini bilemiyor. Süleyman Astsubay küçük kızı yanına alıyor ve ona Ayla ismini veriyor. Aralarında müthiş bir bağ oluşan Ayla ve Süleyman Astsubay'ın yolları birliğin Türkiye'ye geri dönmesiyle ayrılıyor. Birbirinden ayrılmak istemeyen ikiliyi zaman tekrar kavuşturacak mı? Filmde İsmail Hacıoğlu, Murat Yıldırım, Ali Atay gibi isimler yer alıyor.

Popüler İçerikler

Fenerbahçe Final Four’a Doğru: Salonda Büyük Şov
Göndermesiz Anket: En Komik Komedyeni Seçiyoruz!
Araştırma: Türkiye'de En Çok Hangi Yemekler Sipariş Ediliyor?
YORUMLAR

Ayla filmini beğenenin popüler filmlere ilgisi vardır. Fakat film adına çok şey bilmiyordur. Hoşçakal Yarın daha çekilirken oyuncu yaş ortalaması olarak eleştirilen bir film. Çiçero nun gerçek hayat değil koca bir yalan olduğu zaten ortaya çıkmıştı. İçinde izlemediğim filmler var Müslüm ve Ayla'nın yapımcısı tarzı filmler kolay filmlerdir. Sanatsal açıdan değil gişe açısından düşünülür izleyicisi standart fazla kafa yormadan film izleyen genel izleyici kitlesi. Burada ki listeye başarılı film demekte büyük başarısızlık bana göre. Çok konuşulan deselerdi neyse de, eleştirmenler açısından başarı yok, başarı para kazanmaksa dahi aralarında batanlar var. Bu listede ki başarı ölçütünü anlamadım.

23.09.2021

1. Ayla (2017) - IMDb: 8.4 beğenmiştim.

12.09.2021

Aşık Veysel’in filmi hani nerde acep

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ