Yaşanan Toplumsal Felaketler Karşısında Özellikle Dikkat Etmemiz Gerekenler

Son dönemde artan terör olayları, ülkemizde pek çok can kaybına ve çok fazla sayıda insanın yara almasına sebep oldu. Bir daha yaşanmamasını umduğumuz saldırılar, her seferinde daha büyük kayıplarla maalesef ki yaşanıyor. Biz yine, 'umarız bir daha yaşanmaz' düşüncemizi koruyalım, ancak bu gibi durumlarda paniğe ve kaosa sebebiyet vermemek için yapmamız gerekenleri ve elimizden gelenleri hatırlayalım.

İlk yardım biliyorsanız müdahalede bulunabilirsiniz, ancak bilmiyorsanız hiçbir şekilde karışmamalı daha kötü şeyler yaşanmasına sebebiyet vermemelisiniz.

Olay anında etraftaki insanlara yardım etmek için, onları sağlık ekiplerine ulaştırabilir ve kişinin yakınlarına haber verebilirsiniz.

Olay anında etrafta bulunan kalabalığı sakin bir şekilde uzaklaştırarak, yeni bir arbede yaşanmasını engelleyebilirsiniz.

Kan ihtiyacı olduğunda, yakınlarda olup kan verebilecek kişilere ulaşmalı, hangi kan grubunun eksik olduğundan emin olup, öyle duyuruda bulunmalısınız.

Dikkat! Yakın zamanda ateşli hastalık geçirmiş, ilaç kullanan, 1 yıldan kısa süredir dövme ve piercing  sahibi olan, son 24 saat içerisinde alkol almış olan, 48 saat içerisinde antibiyotik kullanmış, son 1 yıl içerisinde ameliyat geçirmiş vb. kişilerin kan vermesi mümkün değildir.

Yetkililer tarafından açıklanan listeleri ve yaralıların gönderildiği hastanelerden açıklanan listeleri kontrol etmelisiniz.

Twitter, Facebook gibi sosyal paylaşım sitelerinde fotoğrafını paylaşarak binlerce kişiye ulaşabilirsiniz.

Bulundukları yerlere giderek kaosa sebep olacak kalabalık yaratmamalısınız.

Yemek dağıtılması/gönderilmesi durumlarında koordine bir şekilde hareket etmeli, bireysel olarak yeni bir şey başlatmaktan kaçınmalı ve ihtiyaç fazlası bir gönderiye sebep olmamalısınız.

Kriz masaları tarafından oluşturulan ihtiyaç listelerinde bulunan şeyler dışında malzeme yardımında bulunmamalı, alandan gerçekten ihtiyacın ne olduğunu öğrenerek destek vermelisiniz.

Olayla ilgili başlatılan sosyal medya hashtaglerini takip ederek, kriz masaları ve gönüllü sağlık ekiplerinin hesaplarına ulaşabilirsiniz.

Bilgi kirliliği yaratmamak adına, internette okuduğunuz bilgilerin doğruluğundan emin olmadan yaymamalısınız.

Kriz masalarından gelmeyen önemli bilgileri, sosyal medyada paylaşmamalısınız.

Sosyal medyada, yazdıklarımıza özen göstermeli, nefret söyleminde bulunan ve tartışmalara sebep olabilecek paylaşımlardan kaçınmalısınız.

Bu tarz paylaşımlar gördüğünüzde de tartışmalardan kaçınmalısınız.

İyilik sizin yol göstericinizdir, duygularınızın aklınızı yönetmesine izin vermeyin, sosyal medya ağları üzerinden kimseye faydası olmayan tartışmalara girmeyin. Nefret söylemi, ırkçılık, küfür gibi, hem insan hakları ihlallerinden hem de anayasal suçlardan uzak durun.

Popüler İçerikler

Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
Mike Tyson Kaybetti: Tarihi Mike Tyson - Jake Paul Maçında Neler Oldu?
Acun Ilıcalı Futbol Yatırımlarına Devam Ediyor: Yeni Takımı Slovenya'dan