Yaşam Öyküleriyle Tarihe Adını Yazdırmış Kadınların İlham Veren Düşünce Yapıları

Geçmişten günümüze baktığımızda kadınların dünya üzerindeki varlıklarını kabul ettirebilmek için ne kadar çok mücadele verdiğini görüyoruz. Tarih boyunca sosyal hayattan siyasete pek çok alanda ilkleri başarmış, savunduğu idealler uğruna hayatını ortaya koymuş o kadar çok kadın kahraman var ki sadece isimleri yazılsa sayfalara sığmaz. Korkmadan inandığı doğruları savunarak, mücadelesinden asla vazgeçmeyerek geride bıraktıkları büyük başarılarla kendilerinden sonra gelen kadınlar için ilham kaynağı olmuş kadınlar var. İşte tek bir sözüyle dünyaya yön veren, buluşlarıyla tarihin akışını değiştiren 10 kadından ilham veren bakış açıları!

1. Florence Nightingale: Tanrı tarafından bize verilen en kıymetli hediyenin hayat olduğu gerçeğini hatırlatıyor

Kırım Savaşı sırasında gece gündüz demeden yaralı askerlerin yardımına koşan Florance Nightingale aynı zamanda savaşta görev alan diğer hemşirelere eğitimler veriyor. Gece de çalışması sebebiyle kendisine 'lambalı kadın' deniliyor. Hemşireliğin yanı sıra sağlık alanında kitaplar yazıyor. Çalışmalarıyla hemşireliğe olumlu itibar kazandırıyor.

2. Coco Chanel: Kendini düşünebilmek ve bunu yaptığını yüksek sesle söyleyebilmek en cesur adımdır diyor

Birçoğunuzun bildiği gibi kendi markasının kurucusu, Fransız moda tasarımcısı olan Coco Chanel, kadınları giydiren dünyaca ünlü bir tasarımcı. Chanel, Time: 100 Yılın En Önemli Yüz Kişisi listesine adını yazdırmayı başarıyor. Bu listeye giren tek moda tasarımcısı oluyor. Tüm dünya kadınlarının tasarımcısı olmakla beraber 1930'lu yıllarda Türk Silahlı Kuvvetleri'nin üniformalarını da tasarlıyor.

3. Rosa Parks: Bir insanın özgür olmayı istemesiyle diğer insanların da özgürlüğüne kavuşabileceğini ispatlıyor

Amerika İnsan Hakları Savunucu olan Rosa Parks, bindiği belediye otobüsünde beyaz bir adama yer vermeyerek siyahi Amerikalıların demokratik haklarını elde ettiği sürecin başlangıç ateşini yakıyor. 381 gün süren toplu eylemler ve psikolojik mücadeleden sonra Afroamerikan halkının beyaz ırktan olan halkla eşit haklara kavuşmasını sağlıyor. 20. yüzyılın insan hakları savunucusu unvanını alıyor.

4. Rahibe Teresa: Dünyanın sadece sevgi ile iyileşip kurtulabileceğini, bu sebeple de sevgi için çalışmamız gerektiğini söylüyor

Osmanlı topraklarında doğan Arnavut kökenli Rahibe Teresa hayatı boyunca insanlara yardım etmeyi kendine görev olarak seçiyor. Hem önemli bir insan hakları aktivisti hem sosyal hizmetler gönüllüsü olarak anılıyor. Bu faaliyetlerinden ötürü 1979 Nobel Barış Ödülü'ne layık görülüyor.

5. Marie Curie: Hayatta her şeyin özünü anlamaya çalışırsak korkacak hiçbir şeyin kalmadığını savunuyor

Fizik ve kimya alanlarında, uranyumla yaptığı deneyler sonucu radyoaktiviteyi keşfediyor. Bu alanda yaptığı çalışmalarla 1903 Nobel Fizik Ödülü, 1911 Nobel Kimya Ödülü alarak Nobel Ödülü'nü alan ilk kadın ve ödülü iki kere alan ilk bilim insanı olarak tarihe geçiyor.

6. Benazir Butto: Hayatı boyunca ülkesinde barışı sağlamaya çalışıyor ve bunu yaparken engellerle, bağnazlıkla, hoşgörüsüzlükle karşılaşsa bile yılmamak gerektiğini belirtiyor

Müslüman bir ülkede seçilmiş ilk kadın başkan olarak tarihe geçen Pakistanlı siyasetçi Benazir Butto, batıya olan yakınlığı sebebiyle tepki toplayarak bombalı bir suikast saldırısında öldürülüyor.

7. Anne Frank: Nazi Almanya'sında büyüyen bir çocuk olmasına rağmen inancını koruyor ve insanların yüreklerinde hâlâ iyilik olduğuna inandığını söylüyor

Almanya'nın Nazi tarafından yönetildiği dönemde yaşayan Yahudi asıllı Alman Anne Frank, saklanarak yaşadığı günlerde yaşadığı olayları anlattığı günlüğüyle döneme ışık tutuyor. Çok genç yaşta Nazi kamplarında hayatını kaybediyor.

8. Virginia Woolf: Hayatta kazanmak için yapman gereken tek şeyin kendin olmak olduğunu savunuyor ve "Kendinden başka biri olmana gerek yok." diyor

Virginia Woolf, feminizmi savunan bir yazar olması ve modernist romanın ortaya çıkmasında yaptığı katkılar ile ön plana çıkıyor. Çok hassas bir duygu ve düşünce yapısına sahip olmasından kaynaklı intihar ederek hayatına son veriyor.

9. Eleanor Roosevelt: Korkularımıza meydan okuyarak güç kazanabileceğimizi ve güç kazandıkça da öz güvenle bir sonraki aşamaya geçebileceğimizi unutmamamız gerektiğini söylüyor

ABD'nin 32. Başkanı Franklin D. Roosevelt'in eşi olan Eleanor Roosevelt, 1946'da BM İnsan Hakları Komisyonu'nun ilk başkanı oluyor ve İnsan Hakları Evrensel Bildirisi'ne çok büyük katkılar sağlıyor.

10. Amelia Earhat: Karar verdiğimiz durumda her şeyi yapabileceğimizi, hayatımızı değiştirip kontrol edebileceğimizi ve bu yolculukta olmanın bir mükâfat olduğunu söylüyor

Birinci Dünya Savaşı sırasında cephelerde hemşirelik yaparken savaş sonrası havacılıkta oluşan gelişmelerden heyecanlanarak bu sektöre ilgi duymaya başlıyor. 1932 yılında Atlas Okyanusu'nu geçen ilk kadın pilot unvanını alıyor. Uçakla çıktığı dünya turu sırasında yolculuğunun sonlarına doğru uçağı arıza yaparak kayboluyor ve kendisinden bir daha haber alınamıyor.

Dikkat Gözleriniz Kamaşabilir! Televizyon Dünyasını Baştan Aşağıya Değiştiren Kadın Oyuncular
Listede Superman'in Kuzeni de Var: Ekranlarda Erkeklere Taş Çıkartan Kadın Süper Kahramanlar
Hayat Sandığınız Kadar Korkutucu Değil: Kaybetme Korkusu Olanlara Hayat Kurtarıcı Öneriler
Hayat Sandığınız Kadar Korkutucu Değil: Kaybetme Korkusu Olanlara Hayat Kurtarıcı Öneriler

Popüler İçerikler

İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!