Yaşadığınız Çevreyi Güzelleştirmek İçin Yapabileceğiniz 14 Basit Şey

Dünyamız korunmaya değer! Yaşadığın çevreyi güzelleştirebilmek ve fark yaratabilmek için yapabileceğin 14 basit şeyi derledik.

1. Sokak hayvanlarını ihmal etme!

Yaşamını sokaklarda, çoğunlukla zorlu şartlar altında sürdüren dostlarımıza yardım etmek, yaşadığın çevreyi güzelleştirmek adına yapabileceğin en iyi şeylerden biri. Evinde pişirdiğin yemeklerin onlara uygun olan kısımlarını ayırıp paylaşarak işe başlayabilirsin.

2. Yere çöp ve izmarit atma!

Söylememize gerek var mı bilmiyoruz, ancak sokakların izmaritlerle, yere ve denize atılan çöplerle kirletilmesi, çirkin bir görüntü oluşturmasının yanında orada yaşayan birçok canlıya da kalıcı zararlar veriyor. Böyle bir alışkanlığın varsa hemen bırakmanı istiyoruz!

3. Alışverişlere kendi çantanla gitmeye özen göster.

srv.onedio.com

Plastiğin doğaya verdiği zarardan bahsetmemize gerek var mı bilmiyoruz. Doğada kaybolması çok uzun vakit alan ve geri dönüştürülmesi de bir o kadar zor olan bu maddeyi en çok kullandığımız alanlardan biri de alışveriş poşetleri. Plastik kullanımını mümkün olduğunca azaltmak adına, alışverişlerinde kendi bez çantanı yanında götürmen akılcı ve faydalı bir çözüm olabilir. Unutma ki, bir plastik poşetin doğada tamamen çözünmesi en az 1000 yıl alıyor!

4. Termosunu gittiğin her yere götür.

Matara veya termos taşıman hem çok daha sürdürülebilir, hem de fazlasıyla doğa dostu bir hareket olur. Hem de güzelinden bir termosla tarzını tamamlayabilirsin. 😎

5. Geri dönüşüme dikkat!

Özellikle kalabalık alanlarda kullanılan geri dönüşüm amaçlı çöp kutularında farklı atık türleri için belirlenmiş kategorilere dikkat etmen de önemli. Çöplerin belirtilen kategorilere göre ayrıştırılıp kendine has geri dönüşüm süreçlerinden geçtiklerini unutma.

6. Evde domates ve salatalık yetiştirmek düşündüğünden daha kolay!

'Kim uğraşacak!' dediğini duyar gibiyiz. Ancak Google'da yapacağın kısa bir arama sonucunda göreceğin üzere, domates ve salatalık gibi sebzeleri saksıda yetiştirmek hiç de zor değil. Bu işlem, yediğin besinlerin daha doğal olmasını sağladığı gibi doğaya büyük katkıda bulunmana da yardımcı olacak. Üstelik bir şeyler yetiştirmenin de hazzına varmış olacaksın. Tavsiye ediyoruz!

7. Mümkün olduğunca kağıt kullanmamaya çalış.

Yaşadığımız zamanın şartları gereği, işlerimizin çoğunu dijitale taşımamak için pek bahanemiz kalmadığını söyleyebiliriz. Senin de kağıt kullanımını azaltmak için atacağın küçük bir adım, çevreni güzelleştirmene büyük katkı sağlayabilir. Zorunlu olmadığı sürece yazıcı kullanmaman, not alırken tabletini, telefonunu veya bilgisayarını kullanman ve e-kitaplarla tanışman faydalı olabilir.

8. Su boşa akmasın!

Diş fırçalama, banyo yapma veya bulaşık yıkama gibi işlerde suyu sürekli olarak açık bırakmaman gerekiyor. Bir diş fırçalama işlemi boyunca musluğu açık bırakırsan 15 litre civarı su harcıyorsun. Musluğu mümkün olduğunca kapalı tutman hem ekonomik açıdan mantıklı, hem de suların boşa akmamasına yardımcı olacağın için çevre dostu bir hareket.

9. Yumurta kabuklarını nasıl değerlendirebileceğini biliyor musun?

Yumurta ve muz kabukları, çay posası gibi maddeleri gübre olarak kullanabileceğini biliyor muydun? Evinde hazırlayacağın kalsiyum ve potasyum bazlı bitki gübreleri ile yaşadığın ortamı güzelleştirebilir, gıda atığını azaltarak geri dönüşüme katkıda bulunabilirsin.

10. Gereksiz lambaları söndür!

Çevreni güzelleştirmek için yapabileceğin en kolay şeylerden biri de gerekli olmayan lambaları ve elektrik kaynaklarını kullanmaman. Bir odada birden fazla elektrikli ışık kaynağı varsa birini kapatarak hem enerjiden tasarruf edebilir, hem de kirliliğin azaltılmasına katkı sağlayabilirsin.

11. Market alışverişlerini toplu yap!

Paket kullanımını azaltmak için yapabileceğin en iyi şeylerden biri de toplu market alışverişleri yapman olacak. Tek seferlik alışverişlerle paket üretimini artırmak yerine alışverişlerini topluca yapıp ürünleri daha büyük gramajlarla satın alman hem ekonomik açıdan sana fayda sağlayacak, hem de ambalaj üretiminin azaltılmasına yardımcı olacaksın.

12. Toplu taşımayla seyahat etmeye özen göster!

Toplu taşıma araçlarının yaygın olduğu bir yerde yaşıyorsan, zorunlu olmadıkça özel araçla seyahat etmemen doğru bir seçenek olabilir. Caddelerde bisiklet sürmek ülkemizde maalesef imkansıza yakın, ancak otobüs ve metro gibi toplu taşıma araçlarıyla da motorlu taşıtların yol açtığı karbon salınımının azaltılmasına katkıda bulunabilirsin.

13. Yıkanılabilir mendil kullan.

srv.onedio.com

Geri dönüştürülmüş malzemeden üretilen mendilleri satın almak veya yıkanılabilir, kumaş bazlı mendillerden kullanmaya başlamak sürdürülebilirlik açısından oldukça mantıklı.

14. Farkındalık yarat!

Fikirlerine değer vereceğini düşündüğün insanlara dünyamızı güzelleştirmek için atabilecekleri birkaç basit adımı anlatmak, düşündüğünden çok daha etkili olabilir. Unutma; sen değişirsen, dünya değişir!

Daha sürdürülebilir bir yaşam, daha güzel yarınlar ve güzel ülkem için doğa bize emanet!

Ülker olarak, “Önce Ülkem, sonra Ülker” ilkesiyle “Güzel Ülkem İçin Doğa Bize Emanet” diyoruz ve sürdürülebilirlik konusunu önemsiyoruz!

#GüzelÜlkem #DoğaBizeEmanet

Popüler İçerikler

Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
Boks Tarihinin En Pahalı Maçı Öncesi Mike Tyson, Jake Paul'a Tokat Attı!
Yeni Sezonda TV Ekranları Fena Karıştı: 5 Dizinin Ertelendiği Sezonda 6 Dizi Şimdiden Final Yaptı!
YORUMLAR
17.02.2021

Bir çoğunda çok hassasım, özellikle kağıt konusunda. Kağıdın bir tarafını kullanıp diğer tarafını kullanmadan atanları görünce çıldırıyorum, beni tanımayanlar gördüğünde pinti olduğumu düşünüyor ama mesele para değil onun üretimi ile neler neler kaybettiğimiz. Işıkları kapatmayanlar, diş fırçalarken musluğu kapatmayanlar, boş yere bir dünya poşet ya da ambalaj kullananlar çıldırtıyor beni. Uyardığı zaman da ''bana neee yaaae, sen mi kurtaracaksın dünyayıı'' cevabı ile karşılaşıyor insan.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ