Yaşadığımız Şehirleri Daha Serin Tutmak İçin Bilim İnsanları Uçaklarda da Kullanılan İlginç Bir Çözüm Üretti!

Artık yaz ayları akşam serinliğini bile yok hükmünde sayacak sıcaklıkları beraberinde getiriyor, serinleyebilmek için kullandığımız yöntemler de hem doğanın dengesini bozuyor hem de sürdürülebilir değil.

Peki, basit ama aynı zamanda etkili bir yöntemle şehirleri serin tutabilsek, fena mı olurdu?

Her mevsim artık ya sıcağı ya da soğuğu en uç seviyede yaşadığımız bir hale geldi.

Sıcaklığıyla nam salmış bazı lokasyonları bu analizin dışında bırakırsak geçtiğimiz yaz tüm dünya için son yılların en sıcak mevsimlerinden biriydi. Son 10 yılda zaten artan ortalama sıcaklıklar şaşkınlıkla ölçülüyordu ama artık iş çığırından çıkmak üzere.

Bazı araştırmacılar artık şehirlerde sürdürülebilir olmayan serinleme yollarına başvurmadan nasıl sıcaklığı kontrol edebileceğimiz üzerine çalışıyor.

Düşününce kişisel olarak bir ağacın gölgesinde oturmak iyi bir fikir olabilir ama koca bir şehirde serinlik yaratabilmek, hem de sürekli enerji harcamadan nasıl mümkün olacak?

Hele ki şehir merkezlerinde sıcaklığı yaratan özel bir durumu da denkleme katarsak...

Kentsel ısı adası olarak kavramsallaştırılan duruma göre bir şehirde en yüksek sıcaklık insanların en yoğun bulunduğu bölgede gözlemleniyor.

Kalabalığın ihtiyaç biçimlerine göre zorunlu olarak inşa edilen yapılar, asfalt, beton, görece daha az yeşil alan, otomobiller bu etkinin sebepleri. Şehir merkezleri var olduğu sürece bu etkiden kaçmamız mümkün değil ama bu etkiyi azaltacak bir çözüm ortaya atıldı.

Yüksek ısının ortaya çıkmasındaki en büyük etken yüzeydeki siyah, koyu renkli alanlar. Yani asfalt.

Şehirlerin her noktasında yer alan asfalt yollar gelen ısıyı yansıtmak yerine tamamen soğurarak çevresindeki ısının artmasına yol açıyor. Nasıl mı? Şöyle:

Gün içinde 65 santigrat dereceye dek ısınan asfalt güneş battıktan sonra soğurduğu bu sıcaklığı dışarı doğru, serin akşamların tam ortasına adeta püskürtüyor. 

Ortaya atılan ve yakın zamanda Los Angeles'ta uygulanmaya başlanan beyaz asfalt fikri bu etkiyi ortadan kaldırmayı hedefliyor.

Açık renkli yüzeylerin güneş ışınlarını yansıtması sebebiyle bu asfalt boyama projesiyle Los Angeles özelinde asfaltın sıcaklığı neredeyse birkaç derece azaldı.

Bu birkaç dereceyi hiç küçümsemeyin.

Yayınlanan araştırma raporuna göre sadece 1.5 santigrat derecelik bir değişim bir metropolde yılda onlarca milyonun tasarrufunu ifade ediyor. Karbon salınımındaki tasarrufumuzu bu maliyete dahil bile etmiyoruz.

Bu kaplamanın ortalama sıcaklığı daha yüksek şehir yollarında bozukluklar yaratma riski olsa da New York'ta uygulandığı gibi bir alternatif daha var.

Bu yöntem de tıpkı yollar gibi büyük alanları kaplayan binaların çatılarını beyaza boyayarak sıcaklığı kontrol altına almak. Binlerce yapıda uygulandı ve umut vadeden bir alternatif olduğunu söyleyebiliriz.

Tüm bu çözümleri değerlendirmemiz gerek zira bozduğumuz düzeni yerine koyabilmek için yapılacak çok iş var.

Sizce bu asfalt kaplaması ve daha genel konuşursak şehirlerin beyaza dönüşü Türkiye'ye bir çözüm olur mu?

Popüler İçerikler

"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler
Türkiye'ye Gelir mi? Suudi Arabistan'da Forma Giyen Cristiano Ronaldo'dan Değişim Kararı
Kanseri Yenen Eski Arka Sokaklar Oyuncusu Dizi Setlerine Yeniden Dönme Kararı Aldı
YORUMLAR
25.10.2018

Beyaz asfalt 2 günde kirlenir ama güzel fikir :)

25.10.2018

Hava kirlenmiş deniz kirlenmiş toprak kirlenmiş asfalt kirlenmiş çok mu? Temizleriz

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ