Yaşadığı Tatili Ölümsüz Kılmak ve Sevdikleriyle Paylaşmak İsteyenler İçin 10 Fotoğraf Tavsiyesi

Fotoğraflar özellikle de anıların kalıcılaşmasına yardımcı olması açısından önemlidir. Peki fotoğrafları çok daha ilginç, eğlenceli ve göze hitap edecek şekilde çekmek ister miydiniz? 

İşte tatillerinizde unutulmaz kareler yakalamak ve bunları ölümsüzleştirmek için uygulayabileceğiniz fotoğraf tavsiyeleri. 👇

1. İlk ve en önemli kural kamerayı tanıyın.

Fotoğrafları ister akıllı telefondan isterseniz de SLR veya DSLR bir fotoğraf makinesinden çekin önemli olan kullandığınız ekipmanı iyi tanımaktan geçiyor. Fotoğraf çekmeden önce kullanacağınız ekipmanı kurcalayın. Kamera ayarlarına, sahip olduğu spesifik özelliklere, çerçeveleme boyutuna, odaklama ve deklanşör ayarlarına kadar her detayını inceleyin.

2. Işığın gücüne inanın!

Birçok kişinin bildiği gibi ışık fotoğraflamadaki en önemli unsurlardan birisidir. Bu sebeple ışığa özellikle de doğal ışığın gücünü hafife almayın deriz. Tatilinizden geriye unutulmaz kareler bırakmak isterseniz alarmınızı erkene kurmanızı tavsiye ederiz çünkü birçoğumuzun bildiği altın saat gibi mavi saat de fotoğraf çekimlerinde oldukça önemli bir zaman dilimini ifade ediyor.

3. Kompozisyon fotoğrafçılığın temel kurallarından birisi olduğunu unutmayın.

Kompozisyon hakkında bilgilenmek ve bu doğrultuda fotoğraflar çekmek tatilinizi ölümsüzleştirmenin en güzel yollarından birisidir. 'Rule of thirds'  fotoğrafçılığın altın oranı olarak da anılan bir tekniktir .'Üçte bir kuralı' veya '1/3 kuralı' olarak da adlandırılan bu tekniğin yanında headroom, lead room/ nose room gibi tekniklerin de fotoğraf çekerken etkisi büyük oluyor.

4. Tatil sırasında gideceğiniz yerlerin çekimini planlayın.

Tatiliniz sırasında gideceğiniz yerleri önceden planlamanız fotoğraf çekerken de oldukça yarar sağlayacaktır. Tatilinizde gideceğiniz antik kent, müze, anıt veya dağ, yayla gibi birçok alan için fotoğraflamak istediğiniz görüntülerin bir çekim planını oluşturmak o yerlerin tadını daha iyi çıkarmanızı sağlayacaktır. Sosyal medya platformlarından daha önce giden insanların fotoğraflarına bakarak da bir fikir edinebilir ve siz de nereleri nasıl çekeceğinizi düşünebilirsiniz.

5. Fotoğraf çekmek için ekipmanlarınızı hazırlayın.

Fotoğrafçılık için gereken birçok ekipman bulunuyor ancak o kadar ileriye gitmemize gerek yok. Nihayetinde amacımız tatilimizi ölümsüzleştirmeyi sağlayacak fotoğraflar çekmeye çalışmak. Gideceğiniz tatil yerinin hava durumuna göre akıllı telefonunuzun ya da fotoğraf makinenizi korumayı sağlayacak ekipmanlar kullanabilirsiniz. Bunun dışında fotoğraf çekmedeki en yararlı aksesuarlardan biri de tripod. Her zaman imdadınıza yetişen tripodu fotoğraflarınızın daha iyi çıkması için kullanabilirsiniz.

6. Hareket etmeyi unutmayın!

Fotoğraf çekerken tek bir noktaya takılı kalmayın ne siz ne de kameranız! Bulunduğunuz yerden sağa, sola, öne veya arkaya giderek çekeceğiniz fotoğrafın daha iyi kompozisyona sahip olmasını sağlayabilirsiniz. Bu şekilde hareket etmenin fotoğraflarınıza olan etkisini siz de göreceksiniz.

7. Sadece kameranızın ekranında takılı kalmayın.

Fotoğraf çekerken tabii ki de kamera ekranına bakmak önemli. Sonuçta ölümsüzleştirmek istediğiniz kareyi çerçevelemeye çalışıyorsunuz. Ekrana bakmak kadar önemli bir unsur varsa bu da ekranın dışına da bakmaktan geçiyor. Çekmek istediğiniz alana bakarak fotoğraf karenize dahil etmeyi istediğiniz bir şeyi veya fotoğraflarken önemli bir noktayı kesmediğinizi anlamak için kullanabilirsiniz.

8. Farklı açılar deneyin.

Farklı açılardan fotoğraflar çekmek tatilinizi anlatmak için elinizde ilginç kareler olmasını sağlayabilir. Bird’s eye view (kuş bakışı), high angle (yüksek kamera açısı), dutch angle (eğik çekim), low angle (alçak kamera açısı), ground level (zeminden çekim) gibi açılardan insanların, nesnelerin ya da manzaraların fotoğrafını çekerek unutulmaz kareler elde edebilirsiniz.

9. Doğru an için bekleyin.

Özellikle de hareketli şeylerin fotoğrafını yakalamanız gerektiğinde veya istediğiniz ışığı yakalamak için yapmanız gereken en önemli konu beklemek hem de sabırla. İstediğiniz fotoğraf karesi belki de on dakika veya yarım saat daha beklediğinizde oluşacak ve size unutulmayacak bir anı yaratacak, bilemezsiniz. Bu nedenle bazı fotoğraf kareleri için doğru anı yakalamak için bekleyin.

10. Deneyin! 😜

Fotoğraf çekmek deneye deneye daha da geliştirilebilen bir kabiliyet. Üzerine emek ve zaman harcamak, pratik yapmak gerekiyor. Hangi açı nerede kullanılırsa daha iyi bir fotoğraf edilebileceğinden tutun da makinenizin deklanşör hızına kadar birçok ince detayı içeriyor. Ama önemli olansa tatillerimiz için unutulmaz kareler yakalayarak ileride onlara bakarken yüzümüzde bir gülümseme oluşmasını sağlamak!

Popüler İçerikler

Narin'le İlgili Soruşturmada İmamın Gözaltı Nedeni Belli Oldu: Konuşmasınlar Diye Kur'an'a El Bastırmış
Ünlü Voleybolcu Üçüncü Kez Evlendi: 'Biz Yine Evlendik Hat-Trick'
İstanbul Fikirtepe’deki Kentsel Dönüşüm Binaları Tepki Toplamaya Devam Ediyor