Yaşa, Cinsiyete ve Irka Göre! Bir Zamanların Mentollü Sigarası Salem'in Reklam Stratejileri Nelerdi?

Merhabalar. Bir ürün pazarlanırken aidiyet duygusu ve ürünün 'masumluğu' vurgusu pazarlamacıların en dikkat ettiği konudur. Bu yazıda ABD'nin tütün üretimiyle geçinen iki kasabasının birleşerek bir tütün endüstrisi devine dönüşü sırasında mentollü ve filtreli sigaraları dünyaya ve özellikle belirli bir yaş, cinsiyet grubuna nasıl pazarladığını size aktarıyorum.

İyi okumalar dilerim.

1800'li yıllarda ABD'nin Kuzey Karolina eyaletinde ana geçim kaynağı tütün üretimi olan iki kasaba birleşir ve Winston-Salem adını alarak şehir olur. Tütün şehri olan bu yerden şehrin adını taşıyan iki sigara markası ortaya çıkar.

Bu kasabaların birleşmesinde en büyük etken R.J. Reynolds firmasının kurduğu tütün fabrikasıdır. Bu firma günümüzde Türkiye'de de çok bilinen sigara markalarını üretmiştir.

1956 yılında üretilen Salem, piyasaya sürülen ilk ve tek mentol aromalı filtreli sigaraydı. Onun öncesinde çıkanlar hem filtresiz hem de aşırı mentol içeriyordu. Salem daha hafif ve iddialarına göre hakiki uzak doğu mentolü kullandığı için piyasaya girer girmez neredeyse %1 pazar payı elde etmişti.

Bu başarısından sonra bütün sigara üreticileri mentollü ürünler satmaya başladılar. Reynolds başka markaları da satın alarak bilinen bütün markalarının mentollü versiyonlarını üretti ve sigarada pazar payı % 30'a çıktı.

ABD'de yapılan araştırmalarda ilginç olan ise LGBT bireylerin % 70'i ve siyahilerin de %80'i mentollü sigara tercih ediyormuş. Bu yüzden sigara firmaları uzun yıllar siyahilere ve LGBT bireylere özel mentollü ürünlerini pazarlamış.

Markanın paketinin tasarımından tutun da çıktığı dönem ve sonrasında yaptıkları reklam çalışmalarıyla sektöre bir yenilik getirmişti. Aşırı zararlı bir ürün olan mentollü sigarayı bireylere özel hale getirmişti.

Mentol sigaranın daha az zararlı olduğu algısını yaratmış ve reklam çalışmalarıyla gençlerin sigaraya kolay başlamasına neden olmuştu. Hedef kitleleri 23 yaşın altındakilerdi. Reklam stratejileri ise ferah nefes, az koku, az boğaz tahrişi, temiz içim çerçevesinde ilerliyordu.

Gençleri cezbetmek için kampanyalarda eğlenceyi seven modeller yer alıyordu. Böylece gençlerin ürüne aidiyet duygusunu güçlendiriyor ve arkadaş ortamlarında kabulünü sağlıyordu. Kampanyanın vardığı son nokta da bu haliyle sosyal içiciliği vurguluyordu.

1950'li yıllardan 2000'lere kadar markanın sloganı "Bir nefes al, bahar zamanı" şeklindeydi. Reklamlar tazeliği(!) vurgulamak için yeşillik, su, kar ve açık hava temalarıyla doluydu.

2000'den bu yana, ABD'de azınlık gruplara yönelik tütün ürünlerinin reklamını ve tanıtımının çoğu tekrar ele alınıyor. Bu konu hakkında çıkan haberlerde tütün endüstrisi tarafından bu gruplara yapılan bir dizi adaletsizlik eleştiriliyor.

Günümüze geldiğimizde mentollü sigaraların aşırı zararlı olduğu gerçeğinden sonra pek çok devlet bu sigaraların satılmasını yasakladı. AB, 2014'te yasakladıktan sonra nihayet Türkiye de 2020 yılında bu sigaraların satışına yasak koydu.

Geriye sadece belirli bir yaş grubuna göre titizlikle hazırlanmış pazarlama taktikleri ve "masum" bir şekilde servis edilen sloganları kaldı. Siz bu mentollü sigara konusunda ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyorum.

Bunlar da İlgini Çekebilir

Severek Yediğimiz Atıştırmalıklardan Etli Çiğ Köftenin Satışının Yasaklanmasına Neden Olan Olay Nedir?
Su, Kahve, Çikolata ve Meyve Çekirdekleri! Aşırı Tüketildiğinde Ölüme Neden Olabilecek Besinler
Sıkça Amerikan Salatasıyla Karıştırılan Rus Salatasının Tarihini Anlatıyoruz!

Popüler İçerikler

Abdullah Öcalan’ın İsteği Belli Oldu: Saygı Öztürk, Abdullah Öcalan’ın Talebini Yazdı
Memur ve Emeklinin 2025 Maaş Zammı Belli Oldu!
Bakanlık Bir Süt Markasını Daha İfşa Etti, Ürünler Toplatılıyor