Yarım ücret konusu 4857 Sayılı İş Kanunu'nun 40 maddesiyle belirlenmiş olup tanımı kanunun 24. maddesinin III numaralı bendinde şu şekilde verilmiştir; “İşçinin çalıştığı iş yerinde bir haftadan fazla süre ile işin durmasını gerektirecek zorlayıcı sebepler ortaya çıkarsa” ve 25. maddesinin III numaralı bendinde ise; “İşçiyi iş yerinde bir haftadan fazla süre ile çalışmaktan alıkoyan zorlayıcı bir sebebin ortaya çıkması.” durumlarında işçinin çalışamaması veya işveren tarafından çalıştırılmamasında işçiye 1 haftalık bekleme süresinde her gün yarım ücret ödenmektedir.
İşçi çalışmıyor olsa bile işveren tarafından ödenen bu yarım ücret kanunlarca belirlenmiş olup zorunludur.
Zorlayıcı Sebepler Nelerdir?
Yarım ücret verilmesine neden olan zorlayıcı sebepler şu şekilde açıklanmaktadır;
İşverenin kendi idaresinin dışında oluşan ve önceden kestiremediği bazı dışsal faktörlerden dolayı gerçekleşen ve önlenmesine olanak olmamış durumlarda çalışma süresini geçici olarak kısaltması veya durdurmasıyla yarım ücret ödemesine geçilir. Bu dışsal faktörlere örnek olarak depremler, yangın, su baskını, çeşitli doğal afetler ve salgın hastalıklar, seferberlik ilanı gibi durumlar gösterilebilir.
Ayrıca çalışanın iş sözleşmesi yarım ücreti kapsayan bir haftalık süre içerisinde sonlanırsa veya yukarıda saydığımız zorlayıcı sebepler ortadan kalkarsa yarım ücret ödemeleri de son bulmaktadır ve eski düzene geçilmektedir.