Yarım Kalmış Bir Aşk, Tarihe Geçen Bir İddia: Atatürk ve Fikriye'nin Kimsenin Bilmediği Nikahı

Mustafa Kemal Atatürk'ün cephelerde, mecliste, hatta yemek sofralarında bile neler yaptığı merak edilir ve araştırılıp öğrenilir. Ancak öyle olaylar var ki geride hiçbir belge, hiçbir şahit bırakmadılar. Her şey iddiadan ibaret. İşte Atatürk ile Fikriye'nin nikahlandığı iddiası da bunlardan bir tanesi.

Kaynak: Hıfzı Topuz, Gazi ve Fikriye, Remzi Kitabevi, 19. Basım, Ekim 2008.

Atatürk'ün hayatı merak edilen, araştırılan, bilgiye ulaşılamadığında üzerine tahminler yürütülen olaylarla dolu.

Fikriye'nin Ankara'ya gelmesi ve aralarındaki ilişki de bu olaylardan birisi. Hatta en önemlilerden birisi.

Öncelikle Atatürk ile Fikriye arasındaki ilişkinin detaylarını öğrenmek isteyenleri şöyle alalım...

Tarihin Tozlu Sayfaları Arasında Atatürk'ün Bilinmeyen Hüzünlü Aşk Hikayesi: Fikriye Hanım

Bugün konu hakkında belgelere sahip olmamamıza ve hatta karşıt görüşlere rağmen öyle bir iddia var ki gözardı edilemez.

Hıfzı Topuz'un Gazi ve Fikriye adlı eserinde yer alan iddiaya göre Atatürk, Ankara'da Fikriye ile bir nikah kıydı.

Kitaba göre bir gün Ankara'daki Direksiyon Binası'na Fikriye'nin abisi Ali Enver gelir ve durumu sorar. Fikriye şöyle yanıtlar:

"Ağabey, biz evlendik... Ankara'ya geldikten üç hafta sonra Aralık ayının karlı bir perşembe akşamı Mustafa Kemal Direksiyon Binası'ndaki salonda rakısını yudumlarken bana şöyle dedi..."

"...Seninle evlenmeye karar verdim. Bunu ne zamandır düşünüyordum. Sen buraya gelince durum çok değişti. Seninle aynı evde yaşıyoruz. Bir gün bu olayı bana karşı kullanabilirler...Eğer bu nikahlanma düşüncesi sana da uygun geliyorsa hemen gerekeni yapalım."

İddiaya göre Fikriye bu teklifi kabul eder ve nikah hazırlıkları başlar. Atatürk karşı olsa da dönemin gereği olarak imam nikahı kıyılır.

Nikahlarını Büyük Millet Meclisi'nin ilk Şeriye Vekili Mustafa Fehmi Efendi'nin kıydığı iddia ediliyor.

Nikahlarına Ali Fuat Cebesoy ve Muzaffer Kılıç şahitlik yaptı. İkisi de çok yakınlarıydı ve bu nikah onlar dışında hiç kimseye söylenmeyecekti.

Fikriye ile Muzaffer Kılıç.

Nikahtan sonra bir süre daha Direksiyon Binası'nda yaşadıktan sonra Çankaya'ya taşındılar. Yeni evin hanımı Fikriye'ydi ve o, bütün gücünü Atatürk'ün daha rahat bir hayat sürmesi için harcıyordu.

Ancak bu birlikteliğin devamı yoktu. Fikriye ne kadar Atatürk'e aşık olsa da aynı şekilde bir karşılık almamıştı. Atatürk hiçbir zaman ona aşık olmamış, Fikriye'de bu düşünceyi oluşturacak hiçbir şey de söylememişti.

Fikriye'nin hastalığının anlaşılması üzerine tedavi için yurt dışına gönderilmesi ile aslında bu ilişki de tamamen bitmişti. Fikriye'nin aşkı devam etse de Atatürk sadece onun sağlığını ve duygusal olarak iyi olmasını düşünüyordu.

Tüm bu iddiaların elbette bir kanıtı yok. Hem Fikriye hem Atatürk hem de nikahın şahitleri ölene dek bu konu hakkında hiçbir şey söylemediler.

Fikriye'nin hayatta olan yakın çevresi tarafından bu nikah doğrulanıyor. Ancak o dönemde Atatürk'ün çevresinde bulunan insanların yakınları, Salih Bozok'un yakınları dahil, bu olayı hiç duymadıklarını ve iddialara katılmadıklarını belirtiyorlar.

Önemli bir dipnot da, Fikriye'nin 2001 yılında 95 yaşında olan Handan Hanım'a bir fotoğrafını gösterip kendisini Mustafa Kemal'in Hanımı olarak belirtmesi.

'Handan'cığım, top seslerinin Ankara'dan duyulduğu günlerde, her gün atla şehri dolaşıyordum. Beni görenler, 'Bakın herkes Kayseri'ye taşınıyor, ama Kemal Paşa'nın hanımı aramızda. Durum tehlikeli olsa o da Kayseri'ye giderdi' diyorlardı.'

Popüler İçerikler

‘Köyün Tamamı Terör Yanlısı’ Diyen Öğretmen Hakkında Yeni Gelişme: “Ne Açığa Alındı Ne de Sürüldü”
İlk Buluşmada Alman Usulü Hesap Ödediği İçin Buluştuğu Kişinin Cimriliğinden Dem Vuran Kadın Tartışma Yarattı
Arzu Sabancı'nın "A" Harfli Ekmeğini Kesen Çalışanın 1 Mayısını Kutlayarak Hepimizi Güldüren Kullanıcı
YORUMLAR
07.02.2019

"Latife Atatürk’ü, Fikriye Mustafa Kemal’i sevmişti." Makbule Atadan. Çok güzel içerik, teşekkürler.

08.02.2019

ömrünü atatürkü araştırmaya tanımaya adamış biri olarak bu konu kadar kafamı meşgul eden bi konu daha yoktur. gazi paşa niçin latife ile evlendi? bi kaç cümle ile tahminlerimi söyleyim atatürkün 1905-1922 arası 17 yıllık hayatı çok serüvenli geçmiş. trablusgarb balkan 1. dünya ve kurtuluş savaşları sebebiyle aile kuracak bir vakti ve durumu olmamış. ayrıca aile kurumuna çok heves ettiğini de söyleyemem. peki neden latife ile evlendi. çünkü atatürk türk kadınının yeni cumhuriyette büyük bir rol oynamasını istiyor ve modern aile yapısını ülkeye göstermek istiyordu. atatürk latife hanımla evlendikten sonra etrafında ki tüm arkadaşları onun latife hanıma davranışlarını ve aileye bakış açısını kendi ailelerine uygulamıştır. son tahlilde hayatını milletine adayan bu eşsiz insan özel hayatını da bu ülke için feda etmiş.

31.03.2021

Yanlış bilmiyorsam annesi Zübeyde Hanım böyle buyurduğu için onu kırmak istememiş ve Latife Hanım ile evlenmiş. Fakat fikrimce söylediğiniz gibi örnek bir aile modeli kurmak için Latife Hanım ile evlendi.

07.02.2019

Bizim birtaneceik ATAMızı saçma sapan magazinsel mizahınıza ortak etmeyin onedio.Bu şekilde içeriklerle Atatürk düşmanlarına fırsat veriyorsunuz.Onun cephelerde yaptığı kahramanlıklardan bahsedin.

07.02.2019

Kendini adadığı davanın üzerine yorum yapmaya bile gerek yok elbet,fakat onun da bir İnsan olduğunu,hayatında böyle İnsanı mevzular olduğunu unutmamak gerekir Üstelik onun gibi bir adam da sevdiğini çok güzel sevmiştir diye düşünüyorum.Bu konularda,evliliği dışındaki mevzularda pek belge yok ama bana Atatürk'ün içinde kalmış hüzünlü bir sevdası var gibi geliyor hep,ömrünü davasının peşinde koşturduğu için...Bence yalnız başına kaldığında bu anlamdaki yalnızlığı O'nu hüzünlendiriyordu,hatta zaman zaman hüzünlü bir sevdayı anlatan bir Selanik türküsünü mırıldandığını okumuştum ...😢

TÜM YORUMLARI OKU (10)