Yargıtay: Özel Güvenlikçiler Üst Araması Yapamaz

Yargıtay 10. Ceza Dairesi, özel güvenlik görevlilerinin yaptığı üst aramasının hukuka aykırı olduğuna hükmetti. 

Bir otobüs terminalinde özel güvenlik görevlileri tarafından aranan ve üzerinden bir miktar uyuşturucu çıktığı için 'uyuşturucu ticareti yapma' suçundan mahkûm olan yabancı uyruklu sanık karara itiraz etti.

İtirazı değerlendiren Yargıtay 10. Ceza Dairesi, özel güvenlik personeli tarafından yapılan aramaların hukuka aykırı ve geçersiz olduğuna hükmetti.

Mahkeme, bu arama işleminden elde edilen maddi delillerin hükme esas alınamayacağını vurguladı.

Kararda şu ifadelere yer verildi 👇

'Adli arama yapma görev ve yetkisi bulunmayan özel güvenlik görevlisince yapılan arama hukuka aykırı olduğundan ve bu arama işleminden elde edilen maddi deliller hükme esas alınamayacağından; hakkında mahkûmiyetine yeterli başkaca delil bulunmayan sanığın beraati yerine, yazılı gerekçeyle mahkûmiyetine karar verilmesi kanuna aykırı.

Sanık müdafiinin temyiz itirazları bu nedenle yerinde görülmüş olduğundan, hükmün BOZULMASINA, bozma nedenine göre sanığın TAHLİYESİNE, başka suçtan tutuklu ve hükümlü olmadığı takdirde serbest bırakılması için ilgili Cumhuriyet Başsavcılığına müzekkere yazılmasına oy birliği ile karar verildi.'

Popüler İçerikler

Kendisini ‘Cinsel Terapist’ Olarak Tanıtan Buse Aydın’ın Yetkisi Yokmuş!
Fenerbahçe Kadın Voleybol'un Genç Yıldızı Duru Türknas'ı Yakından Tanıyalım!
A Milli Kadın Voleybol Takımımız Milletler Ligi'nde Hollanda'yı Mağlup Etmeyi Başardı!
YORUMLAR
15.05.2022

Özel güvenlik bekçiliğe, bekçi de polisliğe soyunmayacak arkadaş. Kanunları ayrı, yetkileri ayrı... Bunlar yetkisini, kanunu, görevini adam gibi öğrenip, kendi işini yapsa sorun kalmayacak

15.05.2022

bir kısmını tenzih ediyorum öyle güvenlik görevlileri var ki cia elemanları yanında konfederasyonda ortacı kalır.

Güvenliğin ne anlamı kalıyor o zaman ?

15.05.2022

Polisin ne anlamı kalıyor o zaman? Asayişi sağlamak özel güvenliğin değil polis memurunun işidir. Kamu asayişini ve güvenliğini sağlamak devletin en asli görevlerinden biri olduğu için bu görevler anayasadan yetki almayan birine verilemeyecek kadar hasastır. Ayrıca bu millet önüne gelene yetki vermeye neden bu kadar bayılıyor anlamıyorum.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ