Yargıtay 'Haklı Fesih' Dedi: Mesai Sırasında Sosyal Medya Kovulma Sebebi

Yargıtay, işçinin mesai saatleri içerisinde bilgisayarı şahsi işleri için kullanması ve yaptığı işle ilgisi olmayan web ve sosyal paylaşım sitelerine girmesini haklı fesih sebebi saydı.

Yüksek Mahkeme, iş yerindeki bilgisayarı şahsi işlerinde kullanmanın, işverenin güvenini kötüye kullanma anlamına geldiğine dikkat çekti.

İddiaya göre, kalite kontrol sorumlusu sıfatı ile çalışan genç, kendisine tahsis edilen bilgisayardan mesai saatleri içerisinde sosyal paylaşım sitelerine girdiği gerekçesiyle işten çıkarıldı.

İş Mahkemesi'nin yolunu tutan genç, hizmet sözleşmesinin haksız ve bildirimsiz olarak feshedildiğini, ancak tazminat alacaklarının ödenmediğini belirterek, kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı alacaklarının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etti.

'İşverenin güvenini kötüye kullanma...'

Davalı işveren, kendisine görevi gereği tahsis edilen bilgisayarı farklı ve şahsi amaçlarla kullandığını, mesai saatleri içerisinde işi ilgili olmayan web ve sosyal paylaşım sitelerine girdiğini, online olarak bahis oyunları oynadığını ve bu nedenle hizmet sözleşmesinin, 4857 sayılı İş Kanunu'nun 25/2-e bendi uyarınca “işverenin güvenini kötüye kullandığı” gerekçesi ile haklı olarak feshedildiğini beyanla davanın reddi gerektiğini savundu.

Mahkeme, davanın kısmen kabulüne hükmetti. Kararı davalı işveren temyiz etti. Yargıtay, davacının işiyle olamayan web ve sosyal paylaşım sitelerine girdiğinin, işverenin tüm uyarılarına rağmen bu tutumunu devam ettirdiği ve hatta bu nedenle işveren tarafından uygunsuz web sitelerine erişimin engellenmesi yönünde tasarrufta bulunulduğu ileri sürüldüğüne dikkat çekti.

Kararda hangi ifadelere yer verildi?

“Davacı konuyla ilgili savunmasında olayı kabul etmiş ancak sadece mola saatlerinde bilgisayarı şahsi işleri ile ilgili olarak kullandığını belirtmiştir. Davacının mesai saatleri içerisinde bilgisayarı şahsi işleri için kullanması ve görevi gereği yaptığı işle ilgisi olmayan web ve sosyal paylaşım sitelerine girmesi doğruluk ve bağlılığa aykırı olmakla, işverenin güvenini kötüye kullanmak mahiyetindedir. Mahkemece hükme esas alınan bilirkişi raporunda davacının internet üzerinden bir takım web sitelerine girdiği tespit edilmiş ancak bunun hangi saat aralıklarında olduğu veya işverenin erişimini engellediğini belirttiği siteler olup olmadığı yeterince açıklığa kavuşturulmamış ve belirlenmemiştir. Bu nedenle, davacıya tahsis edilen bilgisayarda, konusunda uzman bilirkişi aracılığı ile yeniden inceleme yaptırması gerekir. Mahkeme hükmünün bozulmasına oy birliği ile karar verilmiştir”

İçişleri'nden Çalışma İzin Görev Belgelerine İlişkin Genelge
Bugün Neler Yaşandı? İbrahim Tatlıses, Burcu Biricik, Turist Muafiyeti
Koronavirüs Türkiye: 24 Saatte 340 Kişi Yaşamını Yitirdi...

Popüler İçerikler

Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
YORUMLAR
02.05.2021

İyice boku çıktı mahkemeler de işçiyi önde tutardı eskiden ama şimdi onlar bile paranın yanındalar.Bizim işyeri hotel resepsiyon kısmında pc den film dahi izleriz patron bile gelir arada bakar.Peki bu adam yarın öbür gün beni işten çıkartmak için bu yola başvursa ne olacak. Patron daha önce yazılı uyarıda da bulunmamış.Eeee kısaca işçiyi çalıştırırken siktikleri yetmiyor bir de kovarken sikelim demişler.

03.05.2021

Burada değerlendirilmesi gereken adamın kendine verilen işleri yapıp yapmadığı diyelim ki sosyal medyaya girmekten işini aksatıyor kovdun anlarım ama adam işini tam olarak yapıyor kalan boşlukta da sosyal medya sitelerine giriyor o zaman bunun işverene ne gibi zararı var mahkemenin yapması gereken ayrım bu.

03.05.2021

Peki makam aracını kendi işleri için kullananların da işine son verilecek mi?

03.05.2021

Çünkü aynı iş veren, işçiyi mesai bitiminden sonra 1 dk bile çalıştıramıyor değil mi? yargıtay 17.00+1 i tazminat sebebi sayıyor değil mi? sizin yasalarınız kapitalist!

03.05.2021

Eski patronum aklıma geldi masabaşı olarak girdiğim reklam şirketine yüklü bir iş geldi patron baskıda eleman eksiğimiz var senin de yardım etmen lazım dedi indim atölyeye gece gündüz 3 gün çalıştık iş bitti ama öldüm yani, eve gittim elimde çayla uyuya kalmışım dolayısıyla sabah uyanamadım işe bir saat geç gittim(üç gündür eve gitmediniz bir gün izin yapın da yok yani). Patron geldi sırıta sırıta bir saat geç geldin bunu maaşından kesmem lazım dedi, bende sıkıntı yok nasıl olsa üç gecenin mesaisini vereceksiniz oradan düşeriz dedim. Patron dondu kaldı şaka yaptım zaten ne kesmesi ama insanın çalıştığı yere destek olması lazım ben senden yardım olarak istemiştim gibi zırvalamaya başladı,. her şey para değil tadında uzun bir nutuk attı sonuç istifa..

TÜM YORUMLARI OKU (11)