Yargıtay'dan Emsal Karar: Erkeğin Ailesinin Evliliğe Müdahalesine Sessiz Kalması Boşanma Sebebidir

Yargıtay, İzmir'de bir çiftin birbirlerine karşılıklı açtığı boşanma davasında kadın aleyhine verilen kararı bozarak, erkeğin ailesinin müdahalelerine sessiz kalmasını ve düğünü engelleyerek bunu sosyal medyadan duyurmasını boşanma nedeni olarak gördü.

Independent Türkçe'den Ali Kemal Erdem'in haberine göreYargıtay 2. Hukuk Dairesi'nin 2019 / 11794 sayılı kararında taraflardan birinin düğünü engellemesi boşanma nedeni olarak sayıldı.

İçtihat metninde olayın geçmişiyle ilgili verilen bilgilere göre İzmir'de yeni evlenen bir çift birbirlerine karşılıklı boşanma davası açtı.

Ancak ilk derece mahkeme kararında boşanmaya sebebiyet veren olaylarda erkeğin kusursuz, kadının ise tam kusurlu olduğunu kabul ederek, kadının davasının reddine, erkeğin davasının kabulü ile boşanmaya ilişkin hüküm verdi.

İlk derece mahkemesinin bu kararına karşı kadının avukatı istinaf mahkemesine başvurdu.

İstinaftaki duruşmada kadının taleplerinin reddine karar verildi.

Bunun üzerine bu sefer kadın ve vekili, Yargıtay'a temyiz talebiyle başvurdu.

Yargıtay davanın temyiz edilmesine karar verdi.

Yargıtay kararında, yapılan yargılama ve toplanan delillere bakıldığında kadının kusurlu davranışları yanında, davalı erkeğin de ailesinin evliliğe müdahalesine sessiz kaldığı, tek taraflı olarak düğünden vazgeçtiklerinin ve bunu sosyal medya üzerinden duyurduklarının anlaşıldığı kaydedildi.

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, ardından 'Bu durumda davalı-karşı davacı kadının evlilik birliğinin temelinden sarsılması (TMK m. 166/1) hukuki sebebine dayalı boşanma davasının kabulü gerekir. O halde davalı-karşı davacı kadının boşanma davasının kabul edilmesi gerekirken, yetersiz gerekçe ile reddine karar verilmesi doğru olmayıp, bozmayı gerektirmiştir' diyerek davanın temyiz edilmesine karar verdi.

Konuyla ilgili konuşan avukat ve yazar Cengiz Hortoğlu, bu kararın iki nedenden ötürü emsal niteliğinde olduğunu söyleyerek şu açıklamayı yaptı:

'İlk neden, erkek, ailesinin evliliğe müdahale etmesine sessiz kalmıştır. İkinci neden ise yapılması kararlaştırılan düğünden tek taraflı olarak, kadının düşüncesi de alınmadan vazgeçilmiş ve bu vazgeçme sosyal medya üzerinden duyurulmuştur. Yargıtay bu iki davranışı, evlilik birliğinin temelinden sarsılması olarak kabul etmiştir. Çünkü evliliği ayakta tutan, eşlerin birbirlerine değer vermeleri, saygı göstermeleri ve varsa sorunların çözümünü birlikte çözmeye çalışmalarıdır. Bu kararın diğer önemli bir sonucu, eşlerden birinin, ailesi de olsa, evliliğe dışarıdan bir müdahaleye izin vermesi, (evlilik birliğini temelinden sarsan...) bir kusur olarak kabul edilmesidir.'

Popüler İçerikler

A Millî Takım'ın UEFA Uluslar Ligi'ndeki Play-Off Turu Rakibi Belli Oldu: Macaristan
Mauro Icardi'den Olay Wanda Nara Paylaşımı: ''Evimde 2 Saat Boyunca Beni Taciz Etti''
Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
YORUMLAR
27.10.2020

Aklı olan bu ülkede evlenmez

28.10.2020

Hukuk sistemine sıçtımının

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ