Yargıtay'dan Dikkat Çeken Karar: Nafaka Alanları Yakından İlgilendiren Gelişme

Nafaka ile ilgili yeni gelişme yaşandı. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, nafaka artırımı için açılan davada, davacı talep etmediği halde mahkemece 'yıllık enflasyon oranında artış' kararını hukuka aykırı bularak bozdu.

Nafaka alanları verenleri yakından ilgilendiren yeni gelişme yaşandı.

Resmi Gazete'de yer alan karara göre, 2013'te boşandığı eşinden 788 lira yoksulluk, çocukları için de 450'şer lira iştirak nafakası alan kadın, enflasyon karşısında yetersiz kaldığını belirttiği nafakanın arttırılması için 2020'de dava açtı.

Davalı eski eş, davacı ile boşanmalarının ardından başka evlilik yaptığını ve geçindirmek zorunda olduğu bir ev olduğunu belirterek, davanın reddini, bu mümkün görülmezse nafakada yıllık enflasyon oranında artış yapılmasını talep etti.

Yargılamayı yapan Denizli 2. Aile Mahkemesi, yoksulluk nafakasının 880, iştirak nafakasının ise 700'er liraya yükseltilmesine ve rakamlarda her yıl enflasyon oranında artış yapılmasına karar verdi.

Kararın istinaf mahkemesinde kesinleşmesinin ardından Adalet Bakanlığı, kanun yararına temyiz isteminde bulundu.

Temyiz incelemesini yapan Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, sonuca etkili olmamak üzere kararı kanun yararına bozdu.

Dairenin kararında, davacı kadının "yoksulluk ve iştirak nafakasının arttırılması" adına dava açtığı, "nafakalarda yıllık enflasyon oranında artış" talebinde bulunmadığı ifade edildi. Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 26. maddesi kapsamında hakimin, tarafların talep ve sonuçlarıyla bağlı olduğuna işaret edilen kararda, talep dışında bir şeye karar verilemeyeceği kaydedildi.

Dairenin kararında, "Mahkemece davacı kadın tarafından yıllık artış yapılması talep edilmediği halde, talebi aşacak şekilde yoksulluk ve iştirak nafakalarına ileriki yıllarda yıllık artış uygulanmasına karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirmiştir." denildi.

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti Kıvılcım'dan Atatürk Portresine "Aksesuar" Denmesine Kapak Gibi Yanıt!
Yeni Rekor Kilidi Açıldı: Popstar Yarışmasıyla Akıllara Kazınan Bayhan Dünya Listesi'nde Zirveye Yerleşti!
İsrail Yuhalandı: Bol Kaoslu Eurovision 2024’ün Birincisi Belli Oldu!
YORUMLAR
24.11.2023

Nafaka yasası geçmişte kadınları korumak kollamak amaçlı çıkarılmıştı. 1 Ocak 2002 tarihinde yürürlüğe giren, Türk Medeni Kanunu'nda eşler arasında yasal mal rejimi olarak edinilmiş mallara katılma rejimi kabul edilmiştir. Bu kısaca evlilik sürerken edinilen her mülk (mal) ortaktır demektir. Bu tarihten öncekiler için bir şey diyemem; yasa geriye işlemez. Ama yasa çıkarken eşlerden yeni yasaya uymaları için zaman tanımıştı. Hakimlerin 01.01.2002 den sonra verecekleri kararlarda bu yasayı dikkate almaları gerekir. Çocukları varsa; giderlerine katılmalarını istemek (güçleri oranında) doğaldır. 20 lerinde evlenmiş erkeklerin ve kadınların ömür boyu birbirlerine nafaka ödemesi saçmalıktır

24.11.2023

AYM yerine Yargitay formatlandi..Artik Erdogan kararlari yakinda burada muatap bulur..Kendi atadigi adamlari bile istemeyen Erdogan Yargitayi cok sevdi...

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ