Yargıtay'dan Akıllı Telefonların Cayma Hakkıyla İlgili Emsal Karar

SIM kart takılarak kurulumu yapılan ve 6 gün kullanılan akıllı telefonların iadesiyle ilgili Yargıtay karar açıkladı. Mutat kullanım olarak isimlendirilen bu tarz durumlarda tüketicilerin cayma haklarını kullanabileceği belirtildi.

Resmi Gazete'de yayımlanan Yargıtay 3. Hukuk Dairesi kararıyla artık cayma hakkı kullanılabilecek.

İnternet alışverişiyle alınan akıllı telefonlar için 14 günlük cayma hakkı bazı satıcılar tarafından kutu açıldığı ve SIM kart takıldığı için kabul edilmiyordu. Bir alışveriş sitesi üzerinden satın alınan ve sonrasında SIM kart takılarak 6 gün kullanılan akıllı telefonun iadesi cayma hakkıyla talep edilmişti. Tüketici 6 gün içerisinde telefona kendi uygulamalarını yükledi ve kurulumunu yapmıştı.

Satıcı akıllı telefonların SIM kart takılması ve 6 gündür kullanılmasının iadeyi geçersiz kıldığını söyleyerek işlemi reddetmişti.

Tüketici hakem heyetine başvuran kullanıcı ürün için cayma hakkını kullanabileceğini öğrendi. Ancak satıcı bu konuyu mahkemeye taşıyarak heyetin kararının iptalini talep etti. Mahkeme de akıllı telefonu satın alan kişiyi haklı buldu ve olay Yargıtay'a taşınmış oldu.

Satıcı telefon kullanıldığı için "sıfır ürün" olma özelliğini kaybettiğini iddia etti.

Yargıtay tarafından mesafeli satış sözleşmesine göre telefonun kutusunun açılıp kullanılmış olması yeniden satılabilirliği ve ürünün sıfır olmasının etkilenmediği kararı paylaşıldı. Yargıtay'ın kararında mutat kullanım gibi durumlarda müşterinin haklı olduğunu ve bu durumu aşan kullanımlarda ise tüketicinin zarardan sorumlu olacağı belirtildi. Yargıtay bu dosyada mutat kullanım hakkında inceleme yapılmadığını ve bilirkişi raporuna göre işlem yapılmasına hükmetti.

Yargıtay kararında geçen 'mutat kullanım' ne anlama geliyor?

Mutat kullanım, bir malın teknik özelliklerine ve kullanım talimatlarına uygun şekilde kullanılması anlamına gelmektedir. Örneğin bir telefonun SIM kart takılarak kurulumunun yapılması mutat kullanım çerçevesine giriyor. Telefonda fiziksel hasar oluşması veya yazılımsal hatalar oluşması gibi durumlar ise mutat kullanımı aşan duruma dahil oluyor.

6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 48. Maddesinin 4. Fıkrasında “Tüketici, cayma hakkı süresi içinde malın mutat kullanımı sebebiyle meydana gelen değişiklik ve bozulmalardan sorumlu değildir.” ifadesine yer verilmektedir. Bu da telefonların SIM kart takılarak kurulumunun yapılmasının cayma hakkının kullanılmasında problem teşkil etmediği anlamına geliyor.

SIM kart takılarak 6 gün kullanılan bir akıllı telefonun iadesi hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım.

İlginizi çekebilir👇🏻

Adım Adım Anlattık: Tüketici Hakem Heyeti Nedir ve Başvuru Nasıl Yapılır?
Yargıtay'dan Emsal Karar: Aracının Kilometresini Düşürenlere 10 Yıl Hapis Cezası

Popüler İçerikler

Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
Narin Güran'ın Babası Arif Güran İlk Mahkeme Sonrası Konuştu: "Kızımı Nevzat Bahtiyar Katletti"
Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
YORUMLAR
12.01.2023

Siz o telefonu almak ister miydiniz? Ben istemezdim açıkçası. Yanlış bir karar olmuş.

12.01.2023

Aaa çok iyiymiş. Aklımızda olsun...

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ