Yargıtay da Onayladı: Boşanan Kadın Çocuğuna Kendi Soyadını Verebilir

Anayasa Mahkemesinin 2015'te verdiği hak ihlali kararının ardından Yargıtay da benzer bir karara imza attı. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, boşanan kadınların aile mahkemesinden, velayeti kendisine geçen çocuğuna kendi soyadının verilmesini isteyebileceğine hükmetti.

Anayasa Mahkemesinin 2015'te verdiği emsal hak ihlali kararının ardından Yargıtay 2. Hukuk Dairesi de boşanan kadınların, velayeti kendisine geçen çocuğuna kendi soyadının verilmesini isteyebileceğine hükmetti.

Anayasa Mahkemesi, boşanan ve çocuğunun velayetini alan bir annenin çocuğuna kendi soyadını verme talebini haklı bulmuş, böylelikle boşanan kadınların bu yöndeki istemlerinin önündeki engeller ortadan kalkmıştı.

'Kadın, çocuğuna kendi soyadının verilmesini, velayet hakkına dayanarak aile mahkemesinden isteyebilir'

Yüksek Mahkemenin emsal niteliğindeki hak ihlali kararına uyan Yargıtay 2. Hukuk Dairesi de baktığı bir davada, 'boşanmış kadının, velayeti kendisine verilmiş çocuğuna kendi soyadının verilmesini, velayet hakkına dayanarak aile mahkemesinden isteyebileceği' kararına hükmetti.

Yargıtay 2. Hukuk Dairesinin 9 Nisan günkü kararının gerekçesi daha sonra yazılacak.

Yüksek Mahkeme, 2015'te anneyi haklı bulmuştu.

Yüksek Mahkeme, 2015'te, boşandıktan sonra velayeti kendisine geçen çocuğuna kendi soyadını verme talebi mahkeme tarafından reddedilen anneyi haklı bulmuştu.

Boşanan ve velayetini aldığı çocuğuna kendi soyadını vermek isteyen annenin talebi, Diyarbakır 5. Asliye Hukuk Mahkemesince reddedilmişti. Anne Hayriye Özdemir, Anayasa'nın 20. maddesiyle güvence altına alınan aile hayatına saygı hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunmuştu.

Anayasa Mahkemesi de yeniden yargılama yapılmak üzere kararın Diyarbakır 5. Asliye Mahkemesine gönderilmesine karar vermişti.

Anayasa Mahkemesinin emsal niteliğindeki bu kararında, Özdemir'in hakkının ihlal edildiğine, ihlal ve sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere kararın Diyarbakır 5. Asliye Mahkemesine gönderilmesine karar verilmişti.

'Kadın ve erkek evlilik sürecinde ve evlilik sonrasında eşit hak ve sorumluluklara sahip'

Yüksek Mahkemenin gerekçeli kararında, kadın ve erkeğin evlilik süresince ve evliliğin sona ermesinde eşit hak ve sorumluluklara sahip olmaları gerektiğine ilişkin uluslararası sözleşme hükümleri hatırlatılarak eşlerin, evliliğin devamı boyunca ve boşanmada sahip oldukları hak ve yükümlülükler bakımından aynı hukuksal konumda oldukları, erkeğe velayet hakkı kapsamında tanınan çocuğun soyadını seçme hakkının kadına tanınmamasının velayet hakkının kullanılması bakımından cinsiyete göre ayrım yapılması sonucunu doğuracağı vurgulanmıştı.

Popüler İçerikler

Apar Topar Çıkarılmışlardı: Kızılcık Şerbeti'nde Giray ve Heves Ayrılığının Gerçek Nedeni Ortaya Çıktı
Daron Acemoğlu'nun Atatürk Hakkındaki Yorumlarına Gelen Tepkiler
İzmir'de 5 Küçük Kardeşin Öldüğü Yangın Faciası: Bakanlık, Aileyi 18 Kez Ziyaret Etmiş!
YORUMLAR
15.04.2018

Ülkede güzel şeylerde oluyor. Bir erkek olarak sonuna kadar destekliyorum. Hele boşanmadan sonra pek çok babanın çocuğuyla alakası kalmıyor. Çocuğun tüm yükünü anne çekiyor, tüm sorumluluğunu tek başına alıyor, tek başına yetiştiriyor -evliyken bile- Hatta çocuk anne babanın soyadlarının ikisini de taşımalı. Dünyada örnekleri var. Kadının evlenirken soyadının değişmesi dahil, medeni kanunda bir güncelleme yapılmalı.

Evet erkeği semer vurulcak eşşek gören sistemde nafakayı aldıktan sonra çocugun soy ismini değiştirmek erkekten intikam almak için güzel yöntemler ömür boyu nafaka yetmiyor çünki dahada kafasını koparmak gerekiyor feministliğin bokunu çıkarmak her zamanki gibi zaten neyi tam yapıyoruz ki toplum olarak

14.04.2018

nafakaya da düzenleme getirin bari çocuksuz çiftleri ömür boyu nafaka ile birbirine bağlamayın, nafaka mağduriyeti çok ciddi bir konu

13.04.2018

bunu yeni yeni akıl etmek komik ama olsun :D

TÜM YORUMLARI OKU (16)