İzmir'de yaşayan bir çocuk sahibi çift, 2011 yılında boşandı. Çocuğun velayeti de anneye verildi. Anne, kendi soy isminin çocuğuna verilmesi için eski eşine ve İzmir İl Nüfus Müdürlüğüne dava açtı.
Anne, başvurusunda 'çocuğu ile kendi soyadının farklı olması nedeniyle günlük hayatta sorun yaşadıklarını, bu durumun çocuğunu olumsuz yönde etkilediğini, Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay kararları göz önünde bulundurulduğunda çocuğun annesi ile farklı soyadı taşımadaki rahatsızlığı ve velayet hakkı bulunmayan babaya ait soyadı taşımakta hukuki yararın olmamasını' gerekçe göstererek kendi soyadının çocuğuna verilmesini talep etti.
İzmir 6. Aile Mahkemesi, 'çocuğun soyadının, evlilik birliğinin sona ermesiyle kendisine velayet hakkı tevdi edilen annenin soyadı ile değiştirilmesini engelleyen yasal bir düzenlemenin bulunmadığı ve söz konusu değişikliğin çocuğun üstün yararına aykırı olmadığı' gerekçesiyle davanın kabulüne karar verdi.
Kadın sırf gıcıklık olsun diye dava açmadıysa bende bişey bilmiyorum. Benim de ablamın oğlu ablamın yanında. Hiç de soyadıyla ilgili sıkıntılar çekmiyor. Yıllardır velayeti annede olan çocukların soyadında sıkıntı olmadı da yeni mi sıkıntı olmaya başladı. Çocukta iyice anneye alışınca, babasını da çocuğuna kötüleyince tabiki çocuk da soyadını değiştirmek için evet demiş. Ben burda iyi niyet görmüyorum.
Başta bana da mantıklı geliyordu bu durum. Ama şöyle bişey de var. Anne tekrar evlenince yine soyadı değişiyor. Bu defa çocuk aynı kalsa yine soyadları farklı olacak. Çocuğun da değişse çocuk için psikolojik olarak sıkıntılı bi süreç oluyor sürekli soyadının değişmesi.
Pislik insanlar... Ne bekliyorsun ki zaten ülkem insanın zihniyeti pis, siyaseti pis, yemekleri pis...