Yarattığı Gizem Atmosferiyle İnsanın Beyninde Uzay Boşluğunda Sürükleniyormuş Hissini Yaratan Yazar: Dan Brown

Şaka yapmıyoruz, gerçekten de kitaplarının insanı içine hapseden bir yanı var... 👀 🗝🔏

Sırları, kodları, sembolleri ve komploları sevenler için, Dan Brown'un kitapları vazgeçilmezler arasındadır.

Exeter, New Hampshire'da matematik öğretmeni Richard G. Brown ve müzik profesörü Connie Brown'un üç çocuğunun en büyüğü olarak dünyaya geldi. Brown, gençlik yıllarından itibaren birbirinden farklı disiplinlerle ilgilenmişti. 'Philips Exeter Akademisi'ne gitti.

Ardından üniversiteye 'Amherst Koleji'nde devam etti.

Kolejdeyken gözde öğrencilerden biriydi. 'Psi Upsilon Birliği'ne üyeydi. Roman yazarı Alan Lelchuk'un öğrencisiydi. Müzik gruplarında yer aldı ve 'squash' denen tenis benzeri oyunu oynadı. 1985 yılında, 'Sevilla Üniversitesi'nden 'sanat tarihi' dersi almak için İspanya'ya gitti.

1986'da 'Massachusetts Amherst Koleji'nden mezun oldu. Üniversiteden sonra kariyerine müzikle yön verdi. Bir 'synthesizer' ile başarılı besteler yaparak çocuk kaseti yayınladı, birkaç yüz kopya satarak iyi bir başarı elde etti. 'SynthAnimals' kasetinin başarısı, Brown'u 'Dalliance' adlı kendi plak şirketini kurmaya yöneltmişti.

1990'da 'Perspektif' adında bir albüm çıkardı ve önceki albümünün aksine, bu kez gençleri hedef almıştı; bu albüm de birkaç yüz kopya sattı.

1991'de şarkıcı-söz yazarı ve piyanist olarak kariyer yapmak için Hollywood'a taşındı. Bununla birlikte, müzik kariyeri istikrarlı bir gelir sağlamadığı ve bazı finansal sorunlar yaşadığı için, 'Beverly Hills Hazırlık Okulu'nda İspanyolca öğretmeye başladı.

1993’te '976-Love' ve 'Love In Love in Love' gibi şarkıları içeren bir albüm daha çıkardıktan sonra New Hampshire'a döndü ve öğretmenliği sürdürdü. 'Philips Exeter Akademisi'nde İngilizce, 'Lincoln Akerman Okulu'nda İspanyolca öğretti ve 1994’te 'Angels & Demons' adlı son bir albüm daha çıkardı.

Sidney Sheldon'ın 'Kıyamet Komplosu' romanını şans eseri okuması, Dan Brown'un yaşamını tamamen değiştirdi; bu kitaptan ilham alarak kitap yazmaya karar vermişti.

1998'de ilk romanı 'Dijital Kale' yayınlandı. 2000 - 2001'de sırayla, 'Melekler ve Şeytanlar' ve 'İhanet Noktası' yayınladı. 'Da Vinci Şifresi' dördüncü romanı oldu. 2003'teki ilk çıkış haftasında 'New York Times En Çok Satanlar Listesi'nde en üst sıralarda yer aldı.

Brown'un önceki kitaplarının satışlarını da arttıran romanın başarısı böyleydi. 2004 yılında, kitaplarının dördü de aynı hafta 'New York Times' listesinde yer aldı. 'Kayıp Sembol' adlı kitabı, 2009'da yayınlandı. ABD, İngiltere ve Kanada'da bir milyondan fazla sattı.

İhtiyaç duyan öğrencilere teknolojik ekipman sağlayan 'Richard G. Brown Teknoloji Vakfı'nı kurmak için, 'Phillips Exeter Akademisi'ne babasının onuruna 2,2 milyon dolar bağışladı.

2013'te 'Cehennem' ve 2017'de 'Başlangıç' yayınlandı. 'Robert Langdon' karakterine birden fazla kitapta yer verdi. 'Melekler ve Şeytanlar' 2000'in en çok satan gizem-gerilim romanı oldu. 

'Da Vinci Şifresi' en çok satan kitabıydı. 2005 yılında 'Time dergisi' tarafından yılın en etkili 100 kişisinden biri olarak seçildi. Ayrıca kitapları senaryolaştırılarak beyaz perdeye taşındı.

Yine 2005 yılında 'Forbes dergisi', Brown'u 'Celebrity 100' listesine yerleştirdi.

1991’de Los Angeles'a taşınması, şimdiki eşi Blythe Newlon’la tanışıp evlenmesine vesile oldu. Sanatçı Geliştirme Direktörü pozisyonundaki Newlon’dan 12 yaş küçük olmasına rağmen birbirlerine âşık oldular.

Birlikteliklerini kariyerleriyle güçlü tutmayı sürdüren çift güzel bir hayat sürüyor, daima huzurlu ve mutlu olmalarını diliyoruz...

Popüler İçerikler

İzmir'de 5 Küçük Kardeşin Öldüğü Yangın Faciası: Bakanlık, Aileyi 18 Kez Ziyaret Etmiş!
Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
Daron Acemoğlu'nun Atatürk Hakkındaki Yorumlarına Gelen Tepkiler
YORUMLAR
07.06.2020

Tüm kitaplarını okudum. Sürükleyici ve kendinizi farketmeden kitabın içine girip şifreleri çözmeye çalışırken buluyorsunuz. Ayrıca kitaplarında anlatılan tüm yerler ve o yerlerdeki detaylar gerçek, kitaplarından önce o yerleri ziaret ederek bilgi topluyor. Mesela Cehennem kitabındaki, Ayasofya ve Yerebatan sarnıcında betimlenen yerleri gidip görebilirsiniz. Hatta Dan Brown Turizmi diye bir turizm var. Kitaplarını okuyanların, anlatılan mekanları ziyaret ettiği bir turizm oluştu...

07.06.2020

Cehennem kitabının sonunda hayranlık uyandırıcı bir plot twist olmasına rağmen filmde gidip de bunun tam tersi basit mi basit bir sona gidilmiş olması karşısındaki hezeyanım hala daha tazedir.

Geçtiğimiz ay başlangıcı bi solukta bitirmiştim. Adamın tüm kitapları okunmayı övgüyü hak ediyor

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ