Doğru Yapılmazsa Yarar Sağlamaktan Çok Zararı Dokunan 'Fitness' İle İlgili 11 Gerçek

İster zayıflamak, ister incelmek ya da ruh halinizi ve günlük modunuzu desteklemek olsun. Fitness rutininize bir darbe atmaya mutlaka yatkınsınız. Ne yazık ki hedefinize ulaşmanıza katkı sağlamayan, faydadan çok zarar getiren pek çok kulaktan dolma tavsiye mevcut. Örneğin; kilo vermek için egzersiz mi diyet mi daha önemli? Koşu yapmak fit olmanın en iyi yolu mu? Bu soruların cevapları sizi oldukça şaşırtacak türden.

1. Hızlı kilo verebilmek için egzersiz yapmak çok önemli.

Yanlış. Araştırmalar gösteriyor ki kısa sürede kilo verebilmek için diyet yapmak, sizin için egzersizden daha faydalı olacak. Texas Üniversitesi profesörü ve Texas Fitness Enstitüsü yönetim kurulu üyesi Philip Stanforth'a göre, diyet kilo vermede egzersizden daha büyük bir rol oynuyor. 

Uzun vadede ise düzenli antrenman yapmak daha önemli: ''Kilo veren insanlara baktığımızda bunu korumaya çalıştıklarını görüyoruz. Bu yüzden egzersiz önemli.''

2. Ağırlık çalışması, vücuttaki yağı kasa dönüştürür.

Yanlış. Ağırlık kaldırmak, vücutta biriken yağları bir anda ortadan kaldırmaz ve malesef vücut yağı kasa dönüşmez. Ancak ağırlık kaldırmak, kalınlaşan yağ kütlesi altındaki kas dokusunun yeniden inşa edilmesine yardım eder.

3. Sabah erken saatler, spor yapılabilecek tek zaman.

Araştırmalara göre, öğleden sonra ya da akşam saatleri de sabah erken saatlerdeki çalışma kadar etkili olacaktır. Ancak bazı çalışmalara göre, her gün ilk iş olarak egzersiz yapmak, hızlı kilo vermeye, gün içinde yakmaya ve enerjinin yüksek olmasına katkı sağlar.

Ayrıca daha fazla gün ışığı almak önemli bir rol oynar. Kendi zamanımızı ve ritmimizi ayarlamak da metabolizmanın hızlanmasına yarar sağlar. Yakın zamanda yapılan bir çalışma, iki saat gün ışığı alan insanların gün ışığı almayıp gün içinde yediklerine dikkat etmeyenlere göre daha ince olduklarını, kilolarını daha iyi kontrol ettiklerini ortaya koymuştur.

4. Erkekler gibi şişmemek için kadınlar ağırlık antrenmanı yapmamalıdır.

Fitness ekipman şirketi Nautilus Inc'in yaptığı bir ankete göre, katılımcıların %13'ü, kadınların erkekler gibi şişmeden ağırlık çalışabileceğini söylemiş. 

Sonuç olarak ağırlık kaldırmak herkes için güvenli, ayrıca kasları güçlendirmenin de mükemmel bir yolu. Daha büyük kaslar inşa etmek, doğrudan testosteron miktarıyla bağlantılı ve ortalama bir kadın erkeklere göre daha az testosteron üretiyor. Yani kadınsanız, erkekler gibi iri olma şansınız daha zayıf.

5. Koşu bandı üzerinde birkaç dakika geçirdiğinizde yağ yakmaya başlarsınız.

Yağ yakmak ya da kilo vermek için, yetişkin bir insanın gün boyunca yiyerek aldığı kaloriden daha fazlasını, yani 3500 kalori yakmak zorundasınız. Ortalama bir yetişkinin 20 dakikalık hafif bir tempoyla koşarken, 330 kalori yaktığını hatırlatalım.

6. Yemek günlüğü tutmak, yediklerinizi izlemek için güvenilir bir yoldur.

Pek değil. Vücudumuza ne aldığımıza, ne kadar hareket ettiğimize dikkat ederken bile kendimize hak ettiğimizden daha fazla kredi vermeye eğilimliyiz. Stanforth'a göre, insanlar yaptıkları fiziksel aktiviteyi abartma, yediklerini de hafife alma eğilimindeler. Israrla ne kadar çok çalıştıklarını ve ne kadar az yediklerini düşünüyorlar.

7. Kilo vermek için şeker ve karbonhidratı kesmek zorundasın.

Diyetlerdeki sıkıntı çok basittir; o da hepsinin geçici olması. Kilo vermek ya da kiloyu korumak için yapılması gereken bunu alışkanlık haline getirmektir. 

Herkese 'diyet yap' deme eğilimindeyiz; bu da eninde sonunda bitecek bir şey olduğunu akıllara getiriyor. Bazen insanlar son moda olan şeylere yönelebiliyor; ancak en önemli olan ve en büyük farkı yaratan şey işin temelini öğrenmektir.

8. Maraton koşmak, fit kalmanın en iyi yoludur.

Haberler iyi: Kilometrelerce olmasa da uzun mesafe koşusuyla aynı faydayı elde edebilirsiniz. 5 ile 10 dakika arasındaki hızlı koşu, saatlerce yapılan koşuyla aynı yararı sağlayacaktır. Hatta günde birkaç dakika koşmak şartı ile haftada bir saatten az koşanlar, haftada üç saatten fazla koşanlarla kıyaslandığında, kalp sağlığı açısından benzer kazanımları elde ederler.

Ayrıca son yıllardaki çalışmalara göre, yoğun egzersizlerdeki yanma hissi, uzun süreli ve dayanıklılık isteyen egzersizlerle aynı işlevi görüyor; bir yandan da daha eğlenceli görünüyor.

9. Haftada bir ya da iki gün çalışmak, vücut şeklinizi korumak için yeterli olacaktır.

Hayır olmayacaktır. Zaten iyi bir vücudunuz varsa birkaç günlük antrenman pek fayda etmeyecek. Rutgers Üniversitesi'nde Shawn Arent'e göre, haftada en az üç gün yapılan bir egzersiz programı en iyisidir. Teknik olarak her gün fiziksel bir aktivite yapıp hareket etmemiz gerekiyor; çünkü oturmak yaptığımız her hareketi etkisiz hale getiriyor.

10. Gatorade (izotonik içecek), egzersiz sonrası için en iyi içecektir.

Malesef değildir. Üstelik bu 'güç içeceği' çoğunlukla şeker ve sudan oluşuyor. Uzmanlara göre antrenman sonrası bol bol su alınmalı ve protein tüketilmeli. Üstelik egzersiz sırasında ya da hemen sonrasında yapılan protein alımı, kas yenilenmesini kolaylaştırıyor.

11. Egzersizi bıraktıktan en az iki hafta sonra vücut şeklini kaybetmeye başlıyor.

Yaz için çok uğraşarak geliştirdiğiniz kaslarınız, ne yazık ki antrenmanı bıraktıktan birkaç gün sonra erimeye başlıyor. Eğer çalışmayı bırakırsanız, yedi gün gibi kısa bir sürede kondisyon kaybı yaşadığınızı fark edeceksiniz.

Popüler İçerikler

İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı