Yaptıkları Karadeniz Müziğiyle Gönüllere ve Müzik Tarihine Adını Yazdırmış 19 Sanatçı

Son on yıllar içinde bazen hüzünlü anonim türküleriyle bazen de hareketli neşeli şarkılarıyla hepimizin kulağına çalınmış olan Karadeniz müziğini icra etmeleriyle müzik piyasasında ve insanların aklında kalan sanatçıları derledik.

1. Volkan Konak

Konak, 1989'dan beri Karadeniz müziğiyle içli dışı olup çalışmalar yapsa da asıl tanınırlığı 2000'lere denk geldi. Karadeniz türküleri ve hiç değiştirmediği yöresel ağız ile okuduğu şiirler ile hafızalarda yerini aldı.

2. Şevval Sam

Farklı müzik türlerine ilgisi olsa da 2008'de yaptığı Karadeniz adlı albümüyle ve Kazım Koyuncu ile olan dostluğuyla Karadeniz türküleri listelerinin vazgeçilmezlerinden oldu.

3. Karmate

Etnik müzik yapan Karmate 2008'de kurulmuş ve sonrasında oldukça ses getirmiş ve sempati toplamış bir müzik grubudur. Yaptıkları müziğe çok ciddi kültürel bir iş olarak bakarlar.

4. Mustafa Topaloğlu

Genelde pop ve halk müziği türlerine yatkın olan 'uzaylı' sanatçı, özellikle anonim türküleri söylemesiyle 1990'larda Karadeniz müziğine önemli katkılar yapmıştır.

5. Davut Güloğlu

2000'lerin başında çıkardığı Nurcanım albümü ile tanına ve oldukça popülerleşen şarkıcı daha sonra Karadeniz müziğinden kopmasa da uzun soluklu bir başarı hikayesi olmadı.

6. Erkan Ocaklı

Laz kökenli olan sanatçı, kelimenin tam anlamıyla bir sanatçıydı. Beste ve söz yazarı olarak hatırlanan Ocaklı, kendi tarzıyla müzik tarihine geçmişti.

7. Kamil Sönmez

Oyunculuk da yapan Kamil Sönmez, söylediği Karadeniz türküleri ve horonuyla hafızalara kazındı.

8. Niyazi Koyuncu

Kazım Koyuncu'nun kardeşi olan Niyazi'nin müzik hayatına girişi tesadüfe dayanır. Bir grubun ısrarı üzerine çıkıp şarkı söylemesi sonrası bir etnik müzik grubu kurdu.

9. İsmail Türüt

Karadeniz müziğinin hareketli ve gülen yüzlü kısmıyla karşımıza çıkan Türüt, müzik yaşantısından ziyade yaptığı siyasi açıklamalar ve aldığı tavır ile aklımızda kaldı.

10. Selçuk Balcı

Özellikle kemençe ve tulum çalmasıyla akıllarda kalan Balcı, 2011 ve 2013'te iki albüm çıkardı.

11. Hülya Polat

Birçok müzik aleti çalabilen Hülya Polat, uzun soluklu bir müzikal kariyere sahip olmasının yanı sıra oyunculuğa da olan merakıyla gündemde kaldı. Özellikle Koçari türküsüyle popülerleşmişti.

12. Kont Adnan

'Türkü desen değil pop desen değil' tarzı ile piyasaya çıkmış ve oldukça keyif veren şarkılara imza atan Kont Adnan'ın müzik kariyeri pek de uzun soluklu olamadı.

13. Cimilli İbo

2000'ler itibariyle birçok albüm çıkaran Cimilli İbo, özellikle Karadeniz'de şarkıları revaçta olan bir sanatçıdır.

14. Resul Dindar

Karmate'nin solisti ve aynı zamanda kurucularından olan Resul Dindar, yaptığı solo albüm ve söylediği farklı dil ve lehçelerdeki şarkılarıyla popülerliğini koruyor.

15. Apolas Lermi

Gerçek adı Abdurrahman Lermi olan sanatçı yaptığı etnik müzikle, Karadeniz'de tanınırlığı oldukça yüksektir.

16. Gökhan Birben

Aynı zamanda söz yazarı ve besteci olan Birben, etnik müziğin öncü isimlerinden sayılır.

17. Marsis

2005'te kurulan bir etnik rock grubudur.  Özellikle halk konserleri yapan grup, gençler arasında oldukça popülerdir.

18. Fuat Saka

İlk albümünü 1982'de yapan ve mütevazı tavrı ve sadece yaptığı sanatı ile göz önünde olan sanatçı, Karadeniz yöresine ait türkülerle tanınır.

19. Kazım Koyuncu

Yazdığı ve söylediği şarkılar kadar hayata karşı duruşu ve konserlerinde yaptığı konuşmalarla da kendi adını kalplere ve tarihe kazıyan Koyuncu kanser sebebiyle çok genç yaşta aramızdan ayrıldı.

Popüler İçerikler

HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
YORUMLAR
09.04.2020

niyazı koyuncunun 9. sırada olup kazım koyuncunun 19.sırada olması çok üzdü.

28.11.2020

Bahattin Çamurali'yi unutmuşsunuz.

Niyazi candır. Ama rahmetli Kazım’ın önünde olması tuhaf olmuş.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ