Yapımı 7 Gün Sürüyor: Japonya'da Büyük Deprem Sonrasında Yapılan Köpük Evler 300 Yıl Dayanıyor!

Deprem değil bina öldürür, cümlesini dikkate alan Japonlar inşa ettikleri evlerin dayanıklı olması konusunda oldukça hassaslar. Birçok tarafı ile kendilerine hayran bırakan Japonların yaşadıkları büyük depremden sonra inşa ettikleri köpük evler ise hala yaygın şekilde kullanılmaya devam ediyor. Köpük evler hakkında detaylı bilgi aşağıda 👇

16 Nisan 2016 tarihinde Japon kenti olan Kumamoto'da 7,0 şiddetinde bir deprem gerçekleşti. Bu depremde Japonya'da sadece 49 can kaybı yaşandı.

Ancak yaşanan depremde Japonya'daki birçok yapı yandı ve yıkıldı. Bu nedenle de yaklaşık 44.000 insan evlerinden başka yerlere taşınmak zorunda kaldı.

Japonya'daki depremde hiç zarar görmeyen bir yer vardı. Orası Aso Çiftlik Arazisi isimli bir siteydi. Bu sitede yer alan 480 ev yaşanan depremde hiç zarar görmemişti. Bunun nedeni ise evlerin köpükten inşa edilmiş olmasıydı.

Bu köpük evlerin üreticisi Japan Dome House firması. Firma evleri 4. nesil bir yapı malzemesi olarak tanımlanan genleşmiş polistiren kullanarak üretiyor. Köpük evler büyük Japonya depreminden sonra popüler hale geliyor ve kısa süre içerisinde birçok kişi tarafından ilgi görmeye başlıyor.

Köpük evlerin üretildikleri genleşmiş polistiren malzemesi yüksek yalıtkan özelliği sayesinde inşa edilen evlerin sıcak olmasını sağlıyor!

Kubbe biçimindeki mimariye sahip olan köpük evler ısının ev içerisinde genleşmesini ve köşelerde sıkışmak yerine ev içerisinde rahatça dolaşmasını sağlıyor.

Dayanıklılık süresi 300 yıl!

Polistiren malzemeden üretilen evlerde herhangi bir paslanma ya da çürüme meydana gelmiyor. Bu sayede evler çok uzun yıllar boyunca kullanılabiliyor. Yani bir köpük ev sahibi olursanız torununuzun torununa bile miras bırakabilirsiniz!

Kubbe şeklindeki mimari ile üretilen köpük evler dışarıdaki şiddetli rüzgarın dağılmasını sağlıyor. Bu sayede dışarıdaki zorlu hava şartları eve herhangi bir zarar veremiyor.

Evlerin mimarisi ve yapısından bahsetmiştik. Bu özellikler evlerin deprem gibi doğal afetlerde zarar görmemesini sağlıyor.

Köpük evler çeşitli parçaların birbirlerine monte edilmesi sayesinde inşa ediliyor.

Evin inşasında kullanılan her parça ise en fazla 80 kg ağırlığına sahip. Birkaç kişinin birlikte çalışmasıyla kolay şekilde üretilen bu evler neredeyse 7 günde bile tamamlanabiliyor.

Hem güvenli hem de kullanışlı bu evlerin maliyeti ise yaklaşık 70.000-75.000 dolar arasında.

Türkiye'deki kira fiyatlarını düşündüğümüz zaman bir köpük eve sahip olmak imkansız diyemeyiz tabii...

Hem kullanışlı hem de çevre dostu!

Köpük evlerin üretilmesi için ağaca ihtiyaç duyulmuyor. Karbon ve hidrojenden oluşan kalıplar ile üretilen bu evler çevre dostu olmaları sayesinde oldukça beğeniliyor.

Köpük evler dilediğiniz gibi tasarlama imkanı sunuyor.

Bu evler kişilerin isteklerine göre şekillenebiliyor. Yani tek tip bir evde oturmak yerine evinizi dilediğiniz gibi tasarlayabiliyorsunuz. Aynı zamanda bu köpük evler yalnızca ikamet için değil ofis, toplantı salonu ya da hayvan bakım merkezi gibi birçok farklı alanda da kullanılıyor.

Köpük evler sağlığa zararlı mı değil mi?

Sahip olduğu özellikler ile dikkat çeken ve Japonya'da sıkça kullanılan köpük evlerin sağlıklı olup olmadığı ne yazık ki tartışma konusu. Bu konunun tartışılma sebebi ise köpük evlerin üretildiği malzemenin kansere neden olduğu düşüncesi.

Hatta köpük evler kanser tehlikesi nedeni ile Polonya, Tayvan ve ABD’nin Orange Country (Kaliforniya) şehrinde yasaklandı.

Bu iddialar tartışmalara neden olurken köpük evlerin yaratıcısı Japon Dome House, bu iddiaları reddederek projelerinin Japonya Kara ve Ulaşım Bakanlığı tarafından onaylandığını söylüyor. 

Yani firmaya göre köpük evler hem güvenli hem de sağlıklı.

Müteahhitlere duyuru! Ülkemizin birçok tarafı deprem bölgesiyken bu evler bizler için çok kullanışlı olmaz mıydı?

Depreme karşı dayanıklı olan ve kullanışlı özellikleriyle dikkat çeken köpük evler hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Yorumlara bekliyoruz...

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Depremin 261. Saatinde İki Mucize Birden
12 Yaşında 260 Saat Direndi: Antakya’da Bir Mucize Kurtuluş Daha
AFAD'dan Açıklama: "Depremde 38 Bin 44 Vatandaşımız Hayatını Kaybetmiştir"

Popüler İçerikler

Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
YORUMLAR
17.02.2023

Çok güzel evler, gök yüzünü görmemizi engelleyecek çok katlı mezarların yanında kral köşkü gibi kalıyor. Yüz ölçümü çok geniş bir ülkeyiz, enlemesine yayılmamız gerekirken, gökyüzüne doğru boylamasına genişlememizin sebebini anlamak güç. Kendi kendimizi öldürüyoruz.

17.02.2023

neresi sağlıklı köpük diyo la köpük ha kafana poşet geçirmişsin ha bunun içine girmişsin. Bünyesinde hidrokloro karbon gazı olduğu içinde ozon tabakasının incelmesine yol açar yangına dayanımı zayıftır dışarıdan veya içeriden tutuştuğunda ya gazdan ölürsün ya çıkamadığından..Bi yapıyı oluşturan karkas sistem insanın kemiklerine benzer..duvarları insanın etidir. Sıvası da insanın derisidir..Nasıl ki sıcak havalarda terleme ile suyu veririz binalarda da istenen odur..Nasıl derimiz nefes alır binalarında nefes alması gerekir. Nasıl ki elimizi yıkadığımızda su deriden içeriye girmez yağmur yagdıgında binalardan içeri girmeyi önleyici su itici özellikli sıva ve boyalar tercih edilir. Ama bu gibi yapılarda bunlar eksiktir. içeriği hazırlayan da övmüş de övmüş sanki komisyon alıyo aq.

17.02.2023

bu anlattıklarınızın kaynağı nedir? neye göre yorumlayıp içerik üretiyorsunuz? nasıl bu kadar emin konuşuyorsunuz akıl alır gibi değil

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ