Yapılan Yeni Bir Araştırmaya Göre Köpeklerin Kuyruklarının Ne İşe Yaradığı Ortaya Çıktı!

En sevimli yoldaşlarımızdan olan köpeklerin kuyrukları, aslında sandığımızdan çok daha farklı bir işlev görüyor olabilir. Biz de bu yazımızda bu konudan bahsediyoruz.

Bilim insanlarının son çalışmalarına göre köpeklerde bulunan kuyrukların oldukça ilginç bazı görevleri var.

Yeni bir araştırmaya göre, kuyrukların köpeklerde bir iletişim aracı olarak hizmet etme olasılığı yüksek ve köpeklerin çevik hareketlerinde önemli bir rol oynamıyor. Önceki araştırmalar kuyrukların, kertenkeleler ve sincaplarda vücut yönünü etkilediğini, ayrıca bu hayvanların hareketlerini kontrol etmelerinde yardımcı olduğunu göstermişti.

Örneğin çitalarda, kuyruk hareketinin çevik hareketler sırasında kritik olduğu bilinmektedir.

Daha önceki araştırmalar genel olarak kuyrukların, memeliler yüksekten düştüklerinde veya diğer faaliyetler sırasında vücut dönüşüne karşı direnci yüzde 35'e kadar artırma etkisine sahip olabileceğini buldu. Bununla birlikte yeni bir çalışma, köpeklerde zıplama ve koşma sırasında kuyruk hareketinin etkisinin 'çok az olduğunu veya hiç olmadığını' buldu.

Bunun yerine araştırmacılar, köpeklerde kuyruk kullanımının iletişim ve haşere kontrolü gibi daha spesifik amaçlar için evrimleşmiş olabileceğini söylüyor.

Çalışmada bilim insanları, köpeklerin zıplarken bacaklarını ve kuyruklarını hareket ettirdiklerinde ne olduğunu değerlendirmek için matematiksel bir model oluşturdular. Modeldeki köpekler baş, boyun, üst gövde, alt gövde, üst uzuv, alt uzuv ve her bir uzuv için pençe ve kuyruğu içeren 17 segmentle temsil edildi.

Bulgular, kuyruğun köpeklerin havaya sıçradıklarında hareketleri üzerinde neredeyse hiçbir etkisinin olmadığını gösteriyor.

Bilim insanları, 'İnanılmaz derecede düşük açısal hareket göz önüne alındığında, kuyruğun öncelikle iletişim için uyarlandığını düşünmekteyiz' diyorlar.

Köpekler, arkadaşlık için sosyal bir işaret olarak kuyruk sallamaya daha olumlu tepki verdiklerini gösteren araştırmalarla kuyruklarını davranışsal iletişim için kullandıklarını öne çıkarıyorlar.

Araştırmacılar, 'Başka bir açıklama ise, sinekleri veya diğer böcekleri savuşturmak için hareket eden kuyrukların haşere kontrolünde kullanılması olabilir' diye yazıyorlar. Bilim insanları çalışmanın bazı sınırlamalarına atıfta bulunarak, nadir ve nesli tükenmekte olan bazı köpek türleri için morfolojik verilerin yaygın olarak bulunmadığını söyledi. Daha küçük köpek türlerinde kuyruk hareketleriyle ilgili daha fazla araştırma, yeni bulguları doğrulayabilir.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir

Karşılaştırmalı Fotoğraflarla 100 Yılda Uğradıkları Değişimi Göreceğiniz 12 Köpek Cinsi
Sahiplenmen Gereken Köpek Cinsini Söylüyoruz!
İstanbul'u Turlayan Köpek Boji'nin Hesabından İçinizi Isıtacak Paylaşımlar

Popüler İçerikler

Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
YORUMLAR
05.01.2023

Sallayarak geliyorsa üstüme severim yoksa kaçarım beni kimse tutamaz 😅😅

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ