Yapılan Yeni Bir Araştırmaya Göre Artık Demansı Erkenden Teşhis Etmek Mümkün!

Şu an dünya çapında 55 milyondan fazla insan demans ile yaşıyor ve her yıl yaklaşık 10 milyon yeni vaka görülüyor. Yeni yapılan bir araştırmaya göre ise demans için erken teşhis mümkün! Devamı için...👇

İsterseniz önce demansın ne olduğuyla başlayalım.

Demans aslında sanıldığı gibi tek bir hastalık değildir. Pek çok türü bulunan bu hastalığın en sık gözlenen türü olan Alzheimer demansı bütün demansların yaklaşık %60 ila %80'inden sorumludur. Hastalık kendini hafıza ve düşünme yeteneği, dikkat, karar alma, dil ve konuşma merkezindeki bozulmalarla gösterebilir. Demans için şu anda çok az etkili tedavi bulunuyor. Uzmanlar bunun kısmen durumun genellikle semptomlar ortaya çıktıktan sonra teşhis edilmesinden kaynaklandığını, ancak altta yatan sorunun yıllar hatta on yıllar önce başlamış olabileceğini söylüyor.

Tam teşhis almadan önce ise bazı belirtiler sayesinde bu hastalığa erkenden müdahale edilebilir!

Bilim insanları, hastalara kesin bir teşhis konmadan yıllar önce demansı tespit etmenin mümkün olabileceğini çünkü hastanın dokuz yıl öncesinden belirti gösterdiğini keşfettiler. Bu bulgular sayesinde artık risk altındaki kişiler tespit edilebilir veya yeni tedaviler için klinik deneylere uygun hastaları belirlenebilir.

Araştırmada, resmi bir teşhis konmadan yıllar önce hastaların problem çözme ve numara hatırlama gibi çeşitli konularda sorun yaşadığı keşfedildi.

Alzheimer Derneği araştırma direktör yardımcısı Dr. Richard Oakley, keşfettikleri önemli bulguların Alzheimer hastalığı geliştirmeye devam eden bazı insanların hafıza ve düşünme yetisini kaybetmesi, hastalığın teşhisinin konmasından dokuz yıl öncesinde başlayabildiğini söylüyor. Bu bulgu da gelecekte risk altındaki kişileri belirlemeye yardımcı olacak tarama programlarının önünü açıyor ve aynı zamanda yeni demans tedavileri için klinik araştırmalara uygun daha fazla insanı belirleme şansını artırıyor.

Hastaların geçmişine bakıldığında, semptomlar tanı koymaya yetecek kadar belirgin olmasa da tam tanıdan önce bazı bilişsel bozulma gösterdikleri açık.

Bozukluklar hemen göze çarpan türden değil ancak bilişsel bozulma oldukları kesin. 50 yaş üstü risk altında olan kişilerin örneğin, yüksek tansiyonu olan veya yeterince egzersiz yapmayan kişilerin semptomları gösterip göstermediğini takip ederek riskin azalmasına yardımcı olunabilir ve daha erken bir aşamada müdahale edilebilmesi için bir adım atılabilir.

Şimdiye kadar, semptomların başlangıcından önce beyin fonksiyonundaki değişiklikleri tespit etmenin mümkün olup olmadığı belirsizdi.

Bu araştırmada ise araştırmacılar kişilerin hangi belirtileri gösterdiğini bulmak için pek çok test yaptılar. Sağlık ve hastalık tanıları hakkında bilgi toplamanın yanı sıra, problem çözme, hafıza, tepki süreleri ve kavrama kuvvetinin yanı sıra kilo kaybı ve kazanımı ve yaşanan düşme sayısı da dahil olmak üzere bir dizi testten veri topladılar.

Araştırmadan elde edilen bulgular ise hastalık başlamadan önce hastanın bazı belirtiler gösterdiğini kanıtladı!

Araştırmadan elde edilen bulgular şunları içeriyordu: 

  • Alzheimer hastalığı geliştirenlerin bir önceki yıla göre denge kaybı ve düşme yaşaması sıklaşıyordu.

  • Dengeyi etkileyen progresif supranükleer felç (görüş kısıtlılığı, yürüme bozukluğu, dengesizlik, konuşmada peltekleşme, yutma güçlüğü) geliştirenler, düşme sorunu yaşayan bireylerin sayısından iki kat fazlaydı. 

  • Demans hastalığı geliştirenlerin problem çözme ve sayıları hatırlamada sorun yaşama olasılığı daha yüksekti.

Başka belirtilerden de demans olup olmadığını anlayabilirsiniz.

Alzheimer Derneği'ne göre Alzheimer hastalığının diğer erken belirtileri şunları içeriyor: 

  • Günlük hayatı etkileyen hafıza kaybı 

  • Planlama ve problem çözmede zorluk 

  • Her zaman yapılan işleri yapmada zorluk 

  • Zaman veya yer ile ilgili karışıklık yaşama

  • Görselleri anlamada sorun yaşama 

  • Konuşma veya yazma ile ilgili yeni sorunlar 

  • Zayıf muhakeme 

  • İşten veya sosyal faaliyetlerden çekilme 

  • Ruh hali ve kişilikte değişiklikler 

Kendinizde veya sevdiklerinizde bu belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, doktorunuzla konuşmalısınız.

Erken teşhis neden önemlidir?

Tanı konulduğunda, hastalığın seyrini değiştirmek veya bir kişinin klinik araştırmalara dahil edilmesine izin vermek için genellikle çok geç kalınmış demektir. Daha erken bir teşhis, potansiyel yeni tedaviler arayan çalışmalara katılabilecek kişilerin belirlenmesine de yardımcı olabilir.

Sayıları ya da başka bir şeyi hatırlamakta zorluk çekmeniz hemen endişelenmenizi gerektirmiyor tabii ki.

Ancak, herhangi bir endişeniz varsa veya hafızanızın ya da hatırlamalarınızın kötüleştiğini fark ettiyseniz, en yakın zamanda bir doktorla görüşmeyi ihmal etmeyin.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Bugün Dünya Alzheimer Günü: Alzheimer Hastalığı Nedir, Belirtileri Nelerdir?
İnsan Deneylerine Çok Yakında Başlanacak: Leicester Üniversitesi Demansın Aşısını Bulduğunu Duyurdu
Alzheimer ve Bunama Arasında Nasıl Bir Fark Olduğunu Biliyor musunuz?

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
YORUMLAR
17.10.2022

Erken teşhis hayat kurtarır ama önemli olan tedavisi malesef…

22.10.2022

Sadece biraz yavaşlatıyor, giden geri gelmiyor

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ