Yapılan Son Çalışmalar İstanbul'un Dünyanın En Gürültülü 5. Şehri Olduğunu Gösteriyor!

'Çevre kirliliği' ifadesi çoğumuza yalnızca görsel bir çağrışım yapıyor olsa da, gürültü kirliliği çağımızın gözardı edilen en büyük problemlerinden biri olmayı sürdürüyor. İşte yapılan son çalışmaya göre dünyanın en gürültülü kentleri ve çevre kirliliğinin ulaştığı tehlikeli boyut:

Araştırma kapsamında Mimi isimli işitme testi uygulamasına sahip 200,000 kullanıcının verileri incelendi.

Elde edilen veriler, Çin'in Guangzhou kentinin dünyanın en yüksek gürültü kirliliği oranına sahip kenti olduğunu gösterdi. Değerlendirmeye dâhil edilen büyük kentlerden en az gürültülü olanının ise İsviçre'nin Zürih kenti olduğu tespit edildi.

Uygulamadan alınan veriler ayrıca Dünya Sağlık Örgütü'nün ve Norveçli araştırma şirketi SINTEF'in ulaştığı sonuçlar ile birleştirildi.

Ve netice olarak 50 dünya kentinin dâhil edildiği bir liste ortaya çıkarıldı. İşte Çin'in Guangzhou kentinden sonra dünyanın en gürültülü kentleri:

2) Delhi

3) Kahire

4) Mumbai

5) İstanbul

6) Pekin

7) Barselona

8) Meksiko

9) Paris

10) Buenos Aires

Zürih'in ardından sıralamaya katılan en sessiz şehirler ise şu şekilde:

2) Viyana

3) Oslo

4) Münih

5) Stockholm

6) Düsseldorf

7) Hamburg

8) Portland

9) Köln

10) Amsterdam

Gürültü kirliliğinin üzerimizde yarattığı en büyük problemlerden biri işitme kaybı.

Dünya Sağlık Örgütü raporlarına göre dünya çapında 360 milyon insan gündelik yaşamlarını etkileyecek derecede duyum kaybına sahip ve bunlar arasından 32 milyonu çocuk yaşta. Mimi raporlarına göreyse bugün şehirlerde yaşayan insanların büyük kısmı, 10-20 sene sonra sahip olmaları normal sayılabilecek derecede duyum kaybından muzdarip.

Gürültü kirliliğinin sebep olduğu bir başka önemli problem ise psikolojiye olumsuz etkileri.

Gürültü kirliliği yalnızca duyum kaybına sebep olmakla kalmıyor, aynı zamanda şehirli insanların daha huzursuz ve kaygılı olmasına yol açıyor. Yapılan araştırmalar, gürültü seviyesinin kentli insanların anksiyete seviyelerinde artışa sebep olduğunu gösteriyor.

Duyum kaybına dair elde edilen ürkütücü veriler ise şu şekilde:

Avusturya'nın Viyana kentinde yaşayanlar, ortalama 10 sene sonra sahip olmaları gereken duyma kaybıyla listenin en alt sırasında yer alıyorlar. Hindistan'ın Delhi kentinde yaşayanlar ise duyum kaybı açısından 20 yıl daha yaşlı oldukları için listenin ilk sırasındalar.

Bu durumu değiştirmenin tek yolu ise işitsel uyaranlara karşı toplumca daha duyarlı hâle gelmek.

Başta da söylediğimiz gibi, görsele daha çok önem veren kültürümüz sebebiyle gürültü kirliliği üzerine pek az düşünüyoruz. Hatta kimi zaman otomobilimizin daha gürültülü bir motora, kulaklıklarımızın ise daha yüksek ses verme özelliğine sahip olmasını tercih ediyoruz. Ancak elde edilen verilerin de gösterdiği gibi tüm bunlar bizlere büyük zarar veriyor ve bu zarar her geçen gün katlanarak artıyor. Umuyoruz ki bu konudaki farkındalığımızın ve sağlığımıza verdiğimiz önemin artacağı günler bizleri bekliyordur...

Popüler İçerikler

İş Kadını Olan Eski Eşinden Aldığı Nafakayla Düğün Yapan Damat, Düğünden Sonra Nafaka İstemeye Devam Etti
Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
Kızılcık Şerbeti'nde Yeni Doğmuş Bebeğin Başının Örtülmesi Tepki Topladı
YORUMLAR
07.05.2017

hele asker uğurlama zamanları 1.liğe oynayabiliriz

06.05.2017

Nefret ettim bu şehirden.

07.05.2017

o kadar kötü mü ya hic gitmedim :(

07.05.2017

ben de ne kadar gürültülü olduğunu burada yaşadığım 15. senede fark edebildim... gerçekten çok vahim, her dışarı çıktığımda lanet ediyorum resmen

TÜM YORUMLARI OKU (14)