Yapılan Son Araştırma Köpeğinizi Mamadan Ziyade Masadaki Yemek Artıkları ile Beslemenizi Öneriyor

Köpek sahiplerine iyi bir haberimiz var: Yapılan yeni bir çalışmada yavru ve yetişkin köpekleri ev yemeği ile beslemenin yaşları arttıkça mide sağlığına iyi geldiğini ortaya koydu.

Helsinki Üniversitesi'nde yapılan çalışma, köpeklerinizi akşam yemeğinde yediğiniz yemekler ile beslemenizi destekliyor!

Özellikle de işlenmemiş et ve pişmemiş kemiklerle beslemek, köpekleri kronik bağırsak yolu hastalığı gibi sindirim problemlerinden koruyabilir.

Oysa ki işlenmiş köpek mamaları, tam tersi bir etkiye sebep olabilir...

Çalışmanın yazarı Anna Hielm‑Björkman, "Koruyucu önlemler alan sahipler, yavru ve genç köpeklere kuru mamaya ek olarak çeşitli yemekler ve türlerine uygun yemek artıklarını verebilir" dedi.

2009 yılından itibaren 9 bin yavru ve yetişkin köpeğin verilerini inceleyen ekip, işlenmemiş et, organ, balık, yumurta, pişmemiş kemik, sebze ve kırmızı meyve yiyen köpeklerin sindirimle ilişkili hastalık riskinin yüzde 22 daha az olduğunu keşfetti.

'Köpekler hiçbir zaman pişmiş kemik ile beslenmemeli' notunu da düştüler.

Sahiplerinin yemek masalarındaki bu artıklar ile beslenen köpeklerin, yetişkin yıllarında daha az bu hastalıklar ile karşı karşıya geldiği ortaya kondu.

Özellikle köpekleri yabanmersini ile beslemenin kronik bağırsak hastalığı riskini yüzde 29 azalttığı görüldü. 

Ancak sağlıklı sayılan bazı meyveler -üzüm ve avokado gibi- köpeklere yedirilmemeli.

Öte yandan, düzenli olarak işlenmiş kuru mama ile beslenen köpeklerin kronik bağırsak hastalığına yüzde 29 daha eğilimli olduğu ortaya kondu.

Bu araştırmanın en endişe verici kısmı ise köpeklere verilen çiğneme çubukları: Genelde kurutulmuş hayvan derisinden yapılan bu çubukların yetilin köpeklerde kronik bağırsak hastalığına yakalanma riskini yüzde 117 arttırıyor.

Fakat Hielm‑Björkman çalışmanın, bağırsak problemlerinden korunmak için köpekleri tamamen yemekler ile beslemenin gerekliliğinin sebebini henüz ortaya tam koyabilmiş olmadığını söylüyor.

Ancak veteriner araştırmacı Athena Gaffud, 'Ortaya çıkan sayılar mantıklı çünkü köpekler evcilleştirilmeden önce birer avcılardı' diyor.

Ancak evcilleştirilmiş köpeklerin çiğ et ile beslenmesinin riskleri konusunda da uyarı yapıldı.

Modern köpekler daha hassas ve eğer pişmemiş yiyecek verilirse bakteriyel hastalıklara daha eğilimliler; özellikle de yavru köpeklerde çünkü bağışıklık sistemleri tam gelişmemiş oluyor.

Gaffud bu çalışmanın ümit verici olduğunu söylese de, köpeğinizin dengeli beslenmesi için veterinerinize de başvurmanızı öneriyor.

Sizin düşünceleriniz neler? Yorumlara buyurun...

İlginizi çekebilir:

Kedi ve Köpeğinizin Gördüğü An Mutluluktan Kendi Etrafında Dört Döneceği 10 Ürün
Hiç Bitmeyen Enerjisiyle Eve Neşe Getiren "Morkie" Köpeği Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Köpekler Neden Ulur?

Popüler İçerikler

İşitme Testine Kürtçe Engeli: Türkçe Bilmeyen Kadına SRT Testi Yapılmadı
Esra Erol'da "Tek Suçum Güzel Olmak" Sözüyle Tanınan Yazgül Estetikle Başka Biri Oldu!
Yine Aynı Müdür Yine Olay: Müdür Yardımcısının Kapısını Kırdırıp İçeriye Girdi